Gece Uyanmalarının 7 Nedeni
Bebekler özellikle 6 aydan itibaren gece beslenmelerine ihtiyaç duymazlar. Peki sence bebeğinin gece uyanmasının tek nedeni aç olması mıdır? Demek ki süt yetmiyor, hemen mama takviyesine mi başlanmalıdır, ya da erkenden katı gıdaya? Gece uyanmaları her zaman açlık olarak algılanmamalıdır! İşte, gece uygulamalarının 7 nedeni ;)
1. Gelişimsel Sıçrayış Yaşıyorsa…
Bebeklerin doğum sonrası ilk 20 ay boyunca, biraz huysuz oldukları 10 gelişimsel sıçrayış dönemi gerçekleşir. Bu dönemler, zamanında doğmuş bebeğe göre; 5, 8, 12, 15, 23, 34, 42, 51, 60 ve 71. haftalarda gerçekleşir. Sinir sistemi gelişimiyle alakalı olan sıçrayışlar süresince, bebek tamamen değişebilir. Çok güzel uyurken bir anda geceleri sık uyanmaya başlayabilir. Sana ve sarılmana daha fazla ihtiyaç duyabilir. Bu süreçlerde aç olduğunu düşünüp sık sık beslemek yerine; bebeğine sarıl ve sonsuz sevgini ver.
2. Büyüme Ataklarının Gerçekleşiyorsa…
Doğumdan sonra bebeğinin 7-10 gün, 3 hafta, 6 hafta, 3 ay, 6 ay ve 9 aylık olduğu zamanlar, büyüme ataklarının gerçekleştiği zamanlardır. Bu süreçlerde bebeğinin iştahı artabilir. Kendini daha fazla aç hissederek, normalden daha fazla besine ihtiyaç duyabilir. Eğer bebeğinin gece uyanmaları bu zamanlara denk geliyorsa gün içinde daha sık emzirmeye özen göster. Yatmadan önceki emzirme seansında iki göğüs birden emzirmeyi de unutma!
3. Yeni Bir Öğrenme Becerisi Geliştiriyorsa…
Eğer bebeğin yuvarlanma, oturma, emekleme, el sallama, alkış yapma, konuşma, ayağa kalkma gibi yeni yeteneklerini keşfediyorsa, zamanını bunlara daha fazla ayırmak isteyebilir. Gece uykusundan kalkıp bu yeteneklerini geliştirmek isteyebilir. Bebeğin uyandığında ağlamadan sadece seninle oynamak istiyorsa, bil ki bu yüzden :)
4. Daha Fazla Uyanık Kalmak İstiyorsa…
Bebeğin 4. ayında görüş mesafesinin ve uyanık geçirdiği sürenin artmasıyla etrafının daha çok farkına varmaya başlar. Bu nedenle uykuda geçirdiği zamanı boşa geçirmek istemez. Gece uykusuna geçiş yapamaması ve gece uyanmaları da beraberinde gelir.
5. Diş Çıkarıyorsa…
Diş çıkarma süreci şanslı bebekler için kolay geçerken, bazıları için acı verici olabilmektedir. Özellikle 6. ay ile birlikte gece uyanmalarının en büyük nedenidir. Bebeğin gündüz gayet iyiyken, geceleri daha huzursuzdur. Bunun nedeni ise bebeğin yatarken bütün basınç kafasına gider. Bu da çenesindeki şikayetlerin daha şiddetlenmesine ve uykusunun bölünmesine neden olur.
6. Seninle Daha Fazla Vakit Geçirmek İstiyorsa…
Bu durum özellikle işe başladığın zaman ve bebeğin 6-8 aylık olduğu zaman karşına çıkar. İşe başladıktan sonra gündüz seninle vakit geçiremediği için daha sık vakit geçirmek isteyecektir. Bebeğinde 6-8 ay arasındayken de ayrılık kaygısı gözlemlenir. Bu süreçlerde de gece sık uyanma, uykuya dalmada zorluk sık karşılaşacağın durumlardır.
7. Uyku Zamanları Düzensizse…
Bebeğin ilk 3 ay 10-18 saat uykuya; 3 aydan sonra 15 saat uyku 2-4 şekerlemeye; 6 aydan sonra 14 saat uyku 2-3 şekerlemeye ihtiyaç duyar. 3 ay itibariyle uyku düzeni geliştirmen, gündüz ve gece uykularının daha verimli olmasını sağlar. Sadece gece değil gördüğün gibi, gündüz uyku saatleri de büyük önem taşır. Bebeğin gündüz uykularını alamadığında, yorgun düşer ve huzursuz olmaya başlar. Sonucunda ise uykuya dalmakta zorluk çeker. Gece huzursuzluğu devam ettiğinde de sık uyanmaya başlar. Aynı zamanda bebeğinin gündüz uykusunu akşam saatlerine bırakırsan, gece uykuya dalması yine zorlaşacaktır. Bu düzensizlikler bebeğinin uyku ritüelinin bozulmasına neden olur!
Gördüğün gibi sevgili anne, bebeğin sadece acıktığı için veya doymadığı için geceleri uyanmıyor. Bebeğin bir anda geceleri sık sık uyanmaya başlarsa, öncelikle bu maddeleri gözden geçir ;)
Mutlu, huzurlu haftalar…