Gribe Karşı Gardını Al!
Şu sıralar etrafındaki herkes hapşırıyor, öksürüyor ve halsiz mi? Evet ortalıkta salgın olduğu doğru! Peki bu şikayetlerin hepsi grip belirtisi mi? Gribi yakından tanımak ve hastalığa karşı gardını almak için yapman gerekenleri öğrenmek istiyorsan bu yazıyı dikkatlice okumalısın! Hazırsan başlayalım;
Grip Nedir?
İnfluenza adı verilen bir virüs tarafından oluşan, solunum yolu ile vücuduna giren akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Oldukça kolay bulaşan bu hastalığın başlıca bulaşma yolları; öksürük ve hapşırıktır. Görülme sıklığı ülkemizde çoğunlukla Ekim aylarında başlar, Aralık-Ocak aylarında sıklaşıp Mart ayına kadar devam eder.
Başlıca Belirtileri Nelerdir?
• Yüksek ateş,
• Halsizlik, yorgunluk ve kas ağrıları,
• Baş ağrısı,
• Kuru öksürük, solunum zorluğu
• Gözlerde sulanma ve göz akıntısı en belirgin belirtiler olmakla birlikte gribin şiddetine bağlı bazı bireylerde mide bulantısı ve karın ağrısı da görülebilmekte.
Gripten Korunmak İçin Yapılacaklar;
Bağışıklığını güçlendir!
Hastalıklara karşı seni korumak için programlanmış sisteme bağışıklık sistemi deniyor ve bu sistem ne kadar güçlü ise hastalıklara yakalanma riskin de o kadar az oluyor. Sağlıklı beslenme de bu sistemin düzgün çalışması için en büyük desteği sağlıyor.
Çinko; bağışıklık sisteminin verdiği yanıtları tanıyıp, buna bağlı hücreleri aktive eden ve bağışıklık sisteminin bütünlüğünü koruyan bu minerali bir nevi vücudun koruyucu kalkanı olarak düşünebilirsin. Bağışıklığını güçlendirmek için günlük beslenmende çinkodan zengin besinlere mutlaka yer vermelisin.
Çinkodan zengin TOP3 besin; istiridye mantarı, kaju, tavuk.
Selenyum; bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer mineral olan selenyumun grip ile doğrudan ilişkisi olduğunu biliyor muydun? 2009 yılında yapılan bir çalışmada selenyum seviyesi düşük bireylere grip virüsü enjekte edilmiş ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında selenyum seviyesi düşük bireylerin çok daha kısa sürede enfeksiyona yakalandığı ve iyileşme sürelerinin çok daha uzun olduğu tespit edilmiş. Zararlı mikro organizmalar ile savaşan ve hücrelerini koruyan selenyuma günlük beslenmende yer açmanın vakti geldi de geçiyor bile.
Selenyumdan zengin TOP3 besin; tavuk eti, yumurta, soğan.
D vitamini; doğadaki en büyük D vitamini kaynağı olan güneşin yerini kar ve soğuya bıraktığı mevsimde artan grip sizce de D vitaminin bu enfeksiyonda ne kadar önemli olduğunu açıklamıyor mu? 2010 yılında Japonya’da 340 çocuğun dahil edildiği bir çalışmada bir gruba günde 1200IU D vitamini içeren hapları verilirken diğer gruba verilmemiş. Araştırmanın sonunda; D vitamini verilen grubun gribe yakalanma oranının verilmeyen gruba göre %40 daha düşük olduğunu tespit etmiş.
D vitamininden zengin TOP3 besin; somon, yumurta, süt.
JetNot; D vitamini seviyeni kontrol ettirmeyi ihmal etme! Ülkemizde en sık eksikliği görülen bu vitamin sağlığın için oldukça önemli.
Probiyotik; sindirim sistemin ve bağırsakların için faydalı olduğunu bildiğin bu dost bakterilerin grip enfeksiyonunda da olumlu etkisi olduğunu söylesem 2011 yılında 10 yıllık çalışmaların derlendiği bir raporun sonucunda probiyotiklerin, akut üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede ve hastalık sırasında kullanılan ilaçların olumsuz etkilerinden bağırsak florasını korumada oldukça önemli bir yere sahip olduğu belirlenmiştir. Probiyotiklerden zengin TOP3 besin; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir.
JetNot; sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotik takviyesi kullanmayı alışkanlık haline getir. Kullandığın probiyotik takviyenin içerdiği dost bakteri sayısına ve dual kaplama teknolojisine sahip olmasına özen göster.
Düzenli uyu! Yapılan araştırmalar düzensiz uykunun bağışıklık sistemini düşürdüğünü ve buna bağlı olarak vücutta ki antikor sayısının da azaldığını göstermiştir. Gripte hayati önem taşıyan bağışıklık ve vücudun mikroplarla savaşmasını sağlayan antikorların etkinliğini sürdürebilmesi için düzenli ve kaliteli uykuya önem vermen gerektiğini unutma.
Su Tüketimini İhmal Etme! Bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücutta ki tüm sistemlerin düzenli ve sağlıklı çalışması için su tüketiminin kontrollü ve yeterli olması gerekir. Grip gibi enfeksiyon hastalıklarında ise su ihtiyacının arttığını biliyor muydun? Sağlıklı bir beden ve düzenli çalışan bir vücut için su tüketimine hayat boyu dikkat et :)
C vitaminini Alımını Abartma! C vitamini güçlü bir antioksidan ve iyi bir enfeksiyon savar. Fakat günlük alman gerekenden fazla aldığın C vitaminin fazlası idrarla atıldığından C vitamini alımını arttırmak adına yediğin meyve porsiyonları kilo yönetimine olumsuz etki edebilir. Yetişkinler için günlük C vitamini gereksinimi 60 mg’dır. 1 orta boy kivi veya 1 orta boy portakaldan bu gereksinimi rahatlıkla karşıladığını bil ve günlük meyve porsiyonunun sınırsız olmadığını unutma!
Artık gribi daha yakından tanıyor ve yapman gerekenleri biliyorsun!
Virüslerden uzak, sağlıklı ve formda bir yaşam dilerim!