Hafızanı Besleyen 10 Kural

Sürekli bir yerlere yetişme telaşı içerisindesin. Öyle ki hangi eşyanı nereye koyduğun şöyle dursun, yapman gereken işleri bile unutur oldun. Kabul ediyoruz, günlük hayatın bir türlü durulmaz temposuna ayak uydurmak zor; fakat en azından yapacaklarını unutmaman konusunda sana boyutu küçük fakat faydası büyük beslenme sırları vereceği hadi bu haftaki makalemi okumaya başla :)

Türkiye Alzheimer Derneği nin açıklamasına göre; Dünyada 30 milyon üstünde, Türkiye ‘ de de 400 bin civarında Alzheimer hastası varsayılıyor. Yine araştırmalara göre; Türkiye 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastalığı görülecek ülkelerden biri… Sen de beslenmende bu kurallara yer vererek beynini genç tutmaya yardımcı ol!

KURAL 1: ÖNCELİKLE B12 DEPOLARINA BAKTIR!
B12 vitamini; et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Haftada 3 gün kırmızı et, her gün 4 porsiyon süt ve süt ürünü ve her gün 1 yumurta tüketimiyle B12 kaynaklarından faydalanabilirsin.
Eğer hala B12 eksikliği görülüyorsa doktorunuzun reçetesi ile B12 enjeksiyonuna başvurun. B12 enjeksiyonu asla kilo yapmaz. Aksine vücudun diyet motivasyonunu arttırarak karbonhidratın yakılmasını hızlandırır unutma!

KURAL 2: TRANS YAĞLARDAN KAÇIN!
Trans yağlardan kaçınmak sağlıklı beslenme stratejisinde önemli bir yere sahip. Hazır paketlenmiş yağlı bisküviler, cipsler, rafine gıdalar, fast food ve kızartmalardan uzak durmak unutkanlığa karşı dikkat etmen gereken en önemli kuralı oluşturuyor unutma!

KURAL 3: BALIK HAFIZALI OLMAMAK İÇİN BALIK YE!
Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Balık içerdiği omega-3 yağ asidi ile unutkanlığına mucize çözüm. Omega-3 beyinde sinir iletimini arttırma özelliğiyle yaşlanma sürecini azaltıyor.
Balık mevsiminde olduğumuz şu günlerde haftada en az 2 kez balık tüketin. Balık tüketmediğiniz günler balık yağı tableti alarak destekleyin, balık hafızalı olmayın.

KURAL 4: HER GÜN 1 PORSİYON KIRMIZI!
Polifenol içeriği yüksek kırmızı meyveler de beyni genç tutan besinler arasındadır. Tam bir antioksidan deposu olan nefis ara öğün alternatifleri kırmızılar; serbest radikalleri nötralize ederek yaşlanmaya karşı beyninin direncini arttırıyor. Mevsim kırmızılarından olan nara beslenmende daha çok yer açman için iyi bir sebep.

KURAL 5: RUHUNU VE BEYNİNİ KAKAO İLE GENÇ TUT!
Kakao polifenol kaynağı olmasından ötürü beyin sağlığımız açısından oldukça faydalı bir besindir. Ruhunu genç tutan kakao beynini de genç tutar.Özellikle kakao oranı %75’in üzerinde olan bitter çikolatalar antioksidan etkiyi arttırarak beyninin yaşlanmasını geciktirir. Miktara dikkat!! Günlük 25 gramın üzerine çıkma!
KURAL 6: EN GENÇ BEYİNLER İÇİN D VİTAMİNİ ŞART!
D vitamini de beynin genç kalmasını sağlayan vitaminlerden. Bu vitamin için en etkili kaynak ise güneş ışığı. Her gün 15 dakika güneşlenin ya da 1000IU D vit3 tableti kullan.

KURAL 7: EKMEKSİZ BESLENME BEYNİNİ YAŞLANDIRIYOR!
E vitamini beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan birini oluşturuyor. Bu vitamin özellikle tahıllarda bolca yer alıyor. Bu nedenle tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur, esmer pirinç, karabuğday, çavdar, kinua, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin. Tam tahıllı ekmeği hayatından asla çıkarma!

KURAL 8: GÜNÜN KAHVESİNİ UNUTMA!
Sen de mi güne kahve ile başlamadan ayılamıyorum, aklım çalışmıyor diyenlerdensin? O zaman yalnız değilsin, kafein hassasiyetin yoksa, şekersiz tercih ediyorsan ve 2-3 kupayı geçmiyorsan aslında beynini destekliyorsun demektir. Yapılan çalışmalar, günde 2 kupa kahve tüketmenin hafızayı desteklediğini ve kafein alımı ile birlikte beyin aktivitesini arttırdığını göstermiştir.

KURAL 9: HER GÜN 2 TÜM CEVİZİNİ UNUTMA!
Şekli itibariyle de beyne benzeyen besin ceviz hem E vitamini hem de omega-3 içeriğiyle beyin hücrelerinize sağlık katıyor. Her gün beslenmende 2 tüm cevize yer açmayı unutma.

KURAL 10: BULMACA ÇÖZ, KİTAP OKU!
Unutma işleyen demir ışıldar. Beyin egzersizlerine gündelik hayatında yer aç! Bulmaca çöz, satranç oyna ya da kitap oku :)