Hamileler İçin En Sağlıklı Beyaz
Hamileliği süresince anne adayının besin depoları, bebeği tarafından kullanılır. Bu nedenle, anne adayının hamilelik döneminde vitamin-mineral gereksinmelerinde artışlar görülür. Süt ve süt ürünleri, C vitamini ve demir hariç, diğer besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Özellikle kalsiyum, süt ürünleri denince akla ilk gelen besin öğesidir.
Anne adayı ve bebek için en sağlıklı beyaz
Protein, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olan süt ve süt ürünleri; iskelet sistemi, dişlerin yapısı ve doku oluşumu sağlar. Anne adayımız, aldığı bu önemli besin öğelerini seve seve bebeğiyle paylaşacaktır; ama depolarının dolu olması gerekir! Eğer anne adayımızda gerekli kalsiyum, fosfor bulunmazsa, kemik ve dişlerden kalsiyum kaybı gerçekleşerek, bebeğe sağlanacaktır. Bu da anne adayımızda kalsiyum eksikliğine, kemik ve diş yapılarının incelmesine ve hatta kaybına yol açacaktır. Aynı zamanda eksikliğe bağlı; anne adayında kas kasılmaları sonucu erken doğum riski artabilir, bebeğinde de yeni doğan döneminde kas kasılmaları görülebilir.
Hamileliğin 2. ayı ile birlikte anne karnındaki bebeğin, iskelet sistemi gelişimi başlamakta ve doğuma kadar da devam etmektedir. Bu süreçte anne adayımız, kalsiyum depolarına ne kadar iyi bakarsa, bebeği de o kadar güçlü bir kemik yapısıyla hayata merhaba diyecektir ve yetişkinliğinde görülebilecek kemik erimesi riskini de azaltmış olacaktır.
Sağlıklı bir hamilelik dönemi yaşanması, anne adayında kemik ve diş kaybı gerçekleşmemesi ve bebeğin güçlü bir iskelet sistemi ile dünyaya gelmesi için süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat edilmelidir. Günlük 4-5 porsiyon tüketilen süt, yoğurt, ayran, peynir; hem anne adayının hem de bebeğinin gerekli kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayacak, diğer besin öğeleri alımına da önemli bir katkıda bulunacaktır.
En sağlıklı beyazın, en sağlıklı hali: Pastörize Beyaz!
Süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi demek; ürünlerin doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden, patojen (hastalık yapan) organizmalardan tamamen arındırılmasını sağlamak ve bunun çok özel tesislerde, çok özel cihazlarla yapılması demektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; soğuk durumun korunmasıdır. Pastörize edilen süt ve süt ürünleri alınırken, 10 derecenin altında olmalıdır.
Açıktan alınan çiğ süt ve bunlardan yapılan ürünler tüketilmemelidir. Açık süt alındığında, ilk yapılan işlem; geleneksel yöntemlerle kaynatmaktır. Sütün içerisinde bulunan mikroorganizmaları yok etmek için 15-20 dakika kaynatmak gerekir. Oysaki; içindeki besin öğelerini kaybetmemek için en fazla 5-10 dakika ısıtmak gerekir. Yani açık alınan çiğ süt kaynatılarak, mikroorganizmalardan arınmak yerine, besin değerini kaybetmektedir.
Pastörize süt ve bu sütten yapılan tüm süt ürünleri; her yaşta ve her dönemde, özellikle hamilelik döneminde, güvenle tüketilen besin gruplarıdır. Yağı azaltılmış veya yağsız olanlarını tercih edin; hem kendinize, hem de içinizde büyüyen miniğinize sağlık katın :)