Hamilelikte Çikolata Tüketin!
Hamilelik süresince anne adaylarında farklılaşan hormon seviyeleri, beraberinde iştah ataklarına ve aşermeye neden olabilir. Bu duruma biraz da anne olmanın tatlı heyecanı eklenince, anne adayları çok sevdikleri çikolata tüketimini arttırabilir. Fazla şeker ve kafeinin anne karnındaki bebekte olumsuz sonuçlara yol açabileceğini bilenler ise tatlı ve çikolata tüketimini “yasaklar listesi”ne ekleyebilir. Ama panik yok! Hamilelikte çikolata tüketiminize af çıktı!
Araştırmalarda anne adaylarının düzenli çikolata tüketmesi sonucu, kordon kanında teobromin seviyesinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu maddenin yüksek olması ise düşük preeklampsi riskiyle ilişkili bulunmuştur.
Aynı zamanda, yapılan çalışmalarda hamilelik süresince düzenli çikolata tüketiminin; kan basıncını, insülin direncini, serum trigliserid düzeyini, antitrombosit aktiviteyi, endotelyal disfonksiyonu, oksidatif stresi ve inflamasyon göstergelerini azaltarak kardiyovasküler hastalık riski üzerinde yararlı etkilere sahip olduğu da görülmüştür. Bu fizyolojik özelliklerin her biri ise hamilelikte yaşanabilecek preeklampsinin belirtilerindendir.
İşte bu nedenlerden dolayı çikolataya af çıktı ama bu demek değil ki paketlerce yiyelim…
- Tercih ettiğin çikolatanın yüksek antioksidan kapasiteye sahip olması, yani en az %70 kakao içermesi önceliğiniz olsun.
- Günlük enerji ihtiyacının %5-10’unu çikolataya ayırabilirsiniz. Bu da, hamilelikte ortalama 2200 kalorilik beslenen bir anne adayının 110-220 kalori hakkını çikolatadan yana kullanabileceği anlamına geliyor ;)
- Ancak çikolatanın kafein ve kalori içerdiği de unutulmamalıdır! %70-85 kakao oranına sahip 100 g bitter çikolata, 80 mg kafein içerir ve yaklaşık 590 kaloridir.
- Hamilelikte kafein alımının 150 mg’ı geçmemesine de ayrıca dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
Bu bilgiler ışığında sevgili anne adayları, hem mutluluğunuz hem de bebeğiniz için günlük 25-35 gramı geçmeyecek şekilde çikolata tüketebilirsiniz ;)