Hastalıklara Karşı Güçlü Bağışıklık
Bir elinizde ateş ölçer, bir elinizde mendil, oradan oraya koşturup bir de ‘Anneeee burnum aktııııı’ söylemlerine maruz kalıyorsanız. Geçmiş olsun hastalık sezonu açılmıştır. Kendini bu anlarda çaresiz hissediyor olabilirsin sevgili anne. Minik yorgun savaşçımızın bağışıklığını gel birlikte destekleyelim. Bu kışı rahat atlatalım.
1) Sağlam bir beden için sağlam bir uyku
Yoğun ve yorucu okul temposuna bir de uykusuzluk eklendi mi vücudun direnci azalır. Uyku sırasında bağışık hücrelerimiz olan savaşçılar yenilenir, güçlenir. Bakterilerle savaşmak için hazırlanır. Az uyuduğumuzda ise işlevini yerine getiremez ve bağışıklık sistemi zayıflayarak hastalıklara zemin hazırlar. Okul çağındaki çocukların yeterli bir uyku için 9-11 saat uyumaları gerekir.
2) Suyu baş ucunuzdan ayırmayın
Vücut sıvıları, bağışıklık hücrelerinin vücudumuzun her yerine taşır ve sulu kalmaları, enfeksiyonlarla savaşmak için gitmeleri gereken yere ulaşmalarına yardımcı olur. Kış aylarında havaların soğumasıyla da birlikte en çok ihmal ettiğimiz su tüketimi bağışıklığımızı desteklemek için çok önemli. Çocuklar oyun oynarken veya bir şeylere oynarken su içmek akıllarına gelmeyebilir. Burada görev sizde ebeveynler.
3) Her güne 1 yumurta
Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Proteinler ise hastalıklarla savaşmada en önemli besin bileşenlerindendir. Tek başına yemeyi seviyorsa bol yumurtalı bir krepte olur.
4) Bakteriler en çok elleri sever.
Her yere dokunuyoruz, tutuyoruz, kavrıyoruz. Keşfetme arzusuyla yanıp tutuşan minikler için belki bunlar daha fazla oluyor. Gün boyu birçok yüzeyle temas halinde kalan ellerimiz bakterilerin bulaşması için uygun ortamı sağlamış oluyor. Bu nedenle ellerimizi yüzümüze sürmekten kaçınmak ve 20 saniye sabunlamak gerekiyor. Sevdiği bir şarkıyı açarak keyifli bir hale getirebilirsiniz.
5) C vitaminini öğünlere ekle
Bağışıklık güçlendirme denince akla ilk gelenlerden biri C vitamini. Kahvaltıda ıspanaklı omlet; ara öğünlerinde ise kivi, mandalina, portakal, nar gibi meyvelere yer vererek miniğin C vitamini alımını arttıralım ve bağışıklığı destekleyelim.
6) Temiz hava şart
Kış aylarında hastalanmamızın en büyük nedenlerinden biri kapalı ve kalabalık alanlarda kalmamız. Mümkün olduğunca ailece kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durmaya çalışın, değilse de ortamı sürekli havalandıralım.
7) Kış sebzelerine sofrada yer açın
Pırasa, karnabahar, brokoli, lahana kükürtlü bileşiklerden zengin sebze gruplarıdır. Bu bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirerek miniği hastalıklara hastalıklara karşı korurlar. Bu sebzelerden yapılan mücverlere eminim bayılacaklar.