Hint Hurması: Demirhindi
Hazır ol şimdi seni bir besinle tanıştıracağım! Dışarıda belki bu besine sık sık rastlıyor ama adını hiç bilmiyor olabilirsin. Son dönemlerde daha popüler olmaya başlayan demirhindi hakkında daha ayrıntılı ve bilimsel bilgiler öğrenmek istiyorsan, bu yazıyı okumaya devam etmelisin. Haydi başlıyoruz!
Demirhindi; baklagiller familyasından Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde, özellikle de Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen ağaç türüdür. Kültürlere ve ülkeye göre kullanımları değişmekle beraber bu bitkinin aslında birçok bölümü farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Kullanılan bölümleri arasında kabuk, çekirdek, çiçek, yaprak ve meyvesi yer almakla beraber en çok meyve bölümü kullanılmakta!
Demirhindinin 100 gramı ortalama 62 kalori, ayrıca ortalama 2,8 g protein, 5 g lif içeriyor.
Gelelim demirhindinin vücuda etkilerine!
Antimikrobiyal aktivite: Yapılan araştırmalara göre demirhindi geniş spektrumlu anti bakteriyel etkiye sahip. Bu özelliği sayesinde birçok kötü bakteriye karşı da savaşarak vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor.
Laksatif etki: 2011 yılı Pharmacognosy Reviews’de yayınlanan bir çalışmaya göre demirhindinin özellikle meyve bölümü, bireylerde laksatif etki yaratıyor. Bu etkisini, içerisinde barındırdığı malik asit, tartarik asit ve potasyum asit sayesinde gerçekleştiriyor. Çalışmaya göre özellikle ciddi kabızlık vakalarında demirhindi yardımcı etken olarak kullanılabilir.
Karın Ağrısı: Karın ağrısı çoğu bireyin en büyük şikayetleri arasında yer alıyor. Araştırmalara göre özellikle kabızlık veya ishal durumuna bağlı oluşabilecek karın ağrılarında demirhindi kasları rahatlatıcı etkisinden dolayı olumlu sonuçlar gösterebiliyor.
Anti-diyabetik etki: 2014 yılı Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine’daki bir çalışmaya göre, demirhindi çekirdekleri anti-inflamatuvar özelliği sayesinde pankreatik beta hücrelerinin korumada etki gösteriyor. Bununla beraber kan şekerini düzenlemeye de yardımcı olarak diyabete karşı da vücudunu koruyor.
Kalp Hastalıkları: Demirhindi polifenol ve flavonoidlerden zengin oluşuyla vücutta antioksidan besin özelliği taşıyor. Antioksidan etkisi sayesinde serbest radikallere karşı vücudu savunarak aynı zamanda damar kalitesini arttırarak kalbini koruyor. Bu sayede özellikle yüksek tansiyonu düşürmede de yardımcı oluyor. Bunun kanında bu bitki kolesterolü düşürücü etkiye de sahip!
Karaciğer Dostu: Araştırmalar, alkole bağlı oluşan karaciğer toksisitesinde karaciğer hasarını hafifletmede demirhindinin yardımcı olabileceğinden bahsediyor! Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine’daki çalışmaya göre akut alkol tüketimine bağlı karaciğer toksisitesinde demirhindi, anti-apopitotik etki göstererek karaciğeri koruyor.
Yapılan çalışmalar, demirhindinin toksisitesi ile ilgili net sonuçlar söylemese tüketimlerde yüksek dozlara çıkılmamasında yarar var. Ayrıca araştırmalar özellikle çekirdekleri tanin ve diğer içerdiği bileşenler sebebiyle sindirimi zorlaştırabileceğini söylüyor. Bu yüzden tüketilecekse bile çekirdekleri kaynatıldıktan veya suda bekletildikten sonra tüketilmesinde fayda var! Unutma her şeyde olduğu gibi bu besinde de tüketimde kontrolsüz davranmaman, sağlığını riske atmaman açısından önem taşıyor.