İçerek Zayıflamak Mümkün mü?
Vücudunu sıvı yani likit formda beslemek de son 5 yılın en popüler akımlarından biri. Her yerde rengarenk meyve veya sebze suları, birbirinden mucizevi sihirli sular, smoothiler her yerde boy gösterirken pek çok insanın evinden shaker veya katı meyve sebze sıkacakları eksik olmazsak bu konu ile ilgili bilimsel bakış açısına sahip olmak istiyorsan okumaya devam et!
Adından da anlaşılacağı gibi, gün içinde alınan kalorilerin hepsinin veya büyük bir çoğunluğunun içeceklerden alındığı akımdır. Doktorların bazı hastalıklarda veya sindirim problemlerinde rejim-1 şeklinde verdiği o yeterli kalori ve besin sağlayamayan, tamamen tıbbi tedavide kullanılan bu içecekler türeyerek şimdilerin kilo verdiren mucizevi sıvılarına dönüşüyor. Tüm gün sıvı beslenmek veya 2 öğün sıvı beslenmek gibi çeşitli türleri olan bu modelde sıra soru cevaplarda!
• Kilo vermek için kullanılması doğru mu?
Sıvı diyetler, düşük kalorili diyet gibi kilo kaybını sağlayabilir. Ancak sonuçlar uzun vadede sürmez. Enerji alımını büyük ölçüde azaltmak, metabolizmada enerji tasarrufuna geç komutu uyandırır ki bu onu yavaşlatır. Çoğu insanda bu durumun sıvı beslenme bittikten sonra düzeldiğini gösteren çalışmalar olsa da kilo vermek için her hatalı popüler akımı uygulayan biriysen durum senin için çok da parlak olmayabilir. Yeme alışkanlıklarını değiştirmediğin sürece, sıvı beslenmeden çıktığında verdiğin kiloları yeniden alma ihtimalin üzgünüm ama çok yüksek.
• İçerek zayıflamak mümkün mü?
Ne içtiğine, ne kadar içtiğine bağlı olarak cevap değişken. İdeal olarak, içecekler gün boyunca ihtiyacınız olan besinleri dengelemelidir, ancak bu her zaman mümkün değildir. Özellikle tüm gün sıvı beslenme söz konusu olduğunda vücudun ihtiyacı olan protein, yağ başta olmak üzere başlıca besin ögelerinden mahrum kalabilirsin. İyi haber şu; günde bir ana veya ara öğünde bu şekilde beslenmek böyle bir yetersizliğe neden olmaz korkma.
• İçerek verdiğim kilo yağdan mıdır kastan mı?
Kısa süreli sıvı diyetler sırasında kaybedeceğin ağırlığın çoğu, yağdan olmaz. Sıvı diyetinden sonra normal bir diyet yapmaya başlandığında, karbonhidrat ve su depoları yenilenirken kaybedilen ağırlığın büyük bir kısmı veya tamamı geri alınabilir.
• İçerek zayıflamak bağırsaklarım için faydalı mı?
Eğer ki meyve veya sebzelerin lifli kısmını atıyor, sadece sıvı kısmı ile besleniyorsan veya hazırladığın smoothilerine yulaf vb. liften zengin tahılları ilave etmiyorsan üzgünüm ama bağırsakların bu durumdan çok da memnun değil. Üstelik lifsiz beslenme seni uzun süre tok da tutmuyor.
Kimler içerek zayıflamaktan uzak durmalı? Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, diyabeti olanlar, adölesanlar, hamile veya emzikliler, çocuklar.
İçmek mi çiğnemek mi? Çiğneyen insan daha uzun süre tok kalır, çiğnemek beyne enerji aldığı sinyalini daha içmeye göre daha hızlı gönderir. Üstelik stresliyken bir şeyler çiğnemenin bile bir anlamı var. Çiğnemek stresi azaltıyor. Yani daha iyi bir yaşam için tamamen içeceklere odaklanmak her anlamda hayatını doyumsuzlaştırabilir…
Tamamen sağlıksız mı? İçeceğinin proteinden, karbonhidrattan, yağdan, liften zengin bir formda olduğundan eminsen, lif içeriğine de sahip olacak şekilde hazırladıysan veya hazırlandıysa günde bir veya iki kere bir şeyler içmek seni sağlıksız kılmaz, fakat tüm günü böyle geçirmeni #formeodiyetisyenleri olarak önermiyoruz!