İftar Menüsünü Fitleştiren Tüyolar

Uzun süren açlık ve sosyalleşmenin yarattığı etki ile çoğu zaman seçimlerimiz oldukça sağlıksız ve fazla olabiliyor. Oysa Önemli olan keyifli vakit geçirirken bedenimizin de mutluluğunu ve doyumunu sağlamak. Bunun için en fit tabağı hazırlaman konusunda sana oldukça önemli ipuçları vereceğim. Hazır mısın? Başlıyoruz!
• Öncelikle donatılmaya başlanan sofradaki yiyecekler içinden senin seçimlerini belirleyelim. Oturduğun an gelen ekmek sepetindeki ekmeği kontrol et. Bir ramazan ritüeli olan pide ile dolu olacak muhtemelen. Ekmek hakkını gözden geçir ve tabağının kenarına al ekmeğini. Yemek bittikten sonra önünde ki sepeti de bitmiş görmek istemiyorsan sepeti uzaklaştır. Açken gözün görmez, miden sayamaz unutma!
• Başlangıç için gelen yiyeceklerin fazla olması hepsinden yiyebileceğin anlamına gelmez! Seçenek ne kadar çok ise akıllı tercihler yapmak o kadar önemlidir. 1-2 adet hurma, 1-2 adet ceviz, 1 dilim peynir seçeneklerinden biri ve 1 su bardağı su ile yemeğe başlamak oldukça güzel ve sağlıklı bir adım olur. Restauranttaki başlangıç alternatiflerinin çoğu yağ veya şeker içeriği yüksek seçenekler olur unutma!
Sipariş vermeye geçelim mi?
• 1 kepçe kremasız çorba lütfen.
Uzun süre boş kalmış mideye hafif bir seçim başlangıç yapmak ve doygunluk hissini arttırmak için ramazanda sofraların olmazsa olmazıdır çorba. Restaurantta çorba içmenin püf noktası ise kremasız ve yağ oranı düşük seçimler yapabilmek.
• Sağlıklı bir protein tabağı lütfen. Ana yemek seçim hakkını et/tavuk/ balık seçiminden yana kullanacaksan; garsona menü içeriğini sormaktan çekinme! Ana yemeğinde eğer et, tavuk veya balık tercih edecek isen gramajlarını ve yanlarında ki garnitür servisinde neler olduğu sor? Genelde et içerikli ana yemekler püre, pirinç pilavı veya kızarmış patates ile servis edilir. Nişasta ve yağ oranı ile birlikte glisemik indeksi de yüksek bu besinler uzun süre açlıktan sonra kan şekerini aniden yükseltir ve boş olan mideni oldukça fazla yorar! Minik bir rica ile bu yiyecekleri sebze seçenekleri ile değiştirebilirsin. Restaurantta yemek yemenin en riskli yanı yağ içeriği bilinemeyen yemekler unutma! Proteinden zengin besinleri tercih ederken sağlıklı pişirme tekniği olarak ızgara olmasına da dikkat et.
• Sossuz rengarenk bir salata lütfen. Doygunluk hissini arttırması ile birlikte bu dönemdeki vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve bağışıklığının güçlü olması için salata sofranın baş tacı olmalı. Salatanı sipariş ederken de sossuz sipariş etmen çok önemli. Sade gelen salatanı kendi beslenme planının içeriğine göre zeytinyağı, limon, sirke ve baharatlarla sen tatlandır. Çünkü restaurantlar da salatalar oldukça yüksek kalorili soslar içerebiliyor unutma!
• En son püf nokta olan içecek için cevabın doğal mineralli su olmalı. Çünkü gün boyu susuz kalan bedenini suya ve minerale doyurmalısın. Fakat burada da önemli olan üst üste bardak bardak sıvı tüketimi değil, ara vererek sıvı tüketimidir. Boş mideye birden oldukça fazla sıvı ile yüklenmek sağlık açısından oldukça risklidir unutma! 
 Peki Tatlı yesek mi yemesek mi?
Sipariş vermeden önce tüm bu saydığım adımları doğru bir şekilde yerine getirdiğinden ve yemek sonrası yürüyüşünü mutlaka yapacağından eminsen garsona sütlü bir tatlı siparişi vermende bir sakınca yok !
FitNot: Restaurant menüsünün açık büfe olması senin sınırlarını aşmana neden olmamalı. Bedeninin bir limiti var, bu limitin ne altına düşmeli nede üstüne çıkmalısın. Sınırlarını bildikten sonra kim korkar açık büfeden!
Ruhunu ve bedenini dinlediğin, sağlıklı ve huzurlu bir ramazan geçirmeni diliyorum :)