İLERİ DÖNÜŞÜM – Doğru Kaynak Kullanımı ve Yaşam Döngüsünü Uzatma

Geri dönüşüm konusu uzun yıllardır konuşulan ancak fazla uygulanamayan veya uygulamaya geçirilse de verim açısından yüksek yerlere ulaşamayan bir konudur. Bunun yanı sıra günümüzde yeni yeni gelişip büyüyen ve verimli bir gelecek vadeden ileri dönüşüm konusu kaynaklarımızın doğru yönetimi konusunda insanlığı heyecanlandırmaktadır. 

  • Geri dönüşüm; kağıt atıklarından kağıt yapımına, cam atıklarından yeniden cam yapımına gibi belli ögelerle kendi içerisinde dönüşüm sağlayarak atıkları ayrıştırıp azaltırken ileri dönüşümde kullanmadığınız herhangi bir eşyanıza işlevsellik kazandırabilmeniz mümkündür. 
  • İleri dönüşüm; kullanım ömrünü doldurmuş eşyaların esas amacı dışında, farklı biçimde geri kazanım süreci olarak ifade edilmektedir. Geri dönüşümde olduğu gibi atıkları azaltmış olmak, yeni almanız gereken bir ürünün yerine eskisini dönüştürüp kullanarak tasarruf sağlamak, hiç yoktan ürettiğiniz bir eşya ile yaratıcılığınızı geliştirmek ve kendinizi daha iyi hissetmek gibi avantajlara sahiptir. Aynı zamanda ileri dönüşümde herhangi bir üretim bandı gerekmediğinden hem fazladan enerji kaynağı harcanmamakta hem de toplum için de uygulaması çok daha kolay bir durum oluşmaktadır.
Ben de ileri dönüşüme katkı sağlamak istiyorum diyenler için birkaç öneri verecek olursak:

1) Kahvenin telvesini ve çay yapraklarını kompost için kullanmak: harika bir gübre görevi gören bu atıklarla bitkilerin toprağının yapısını iyileştirebilir ve gereksiz bir harcama yapmaktan kaçınabilirsin.
2) Satın alınan etlerin kemiklerinden bulyon yapmak: marketlerden daha sağlıksız şekilde temin etmek yerine artan kemikleri haşlayarak kemik suyu ve et suyu hazırlayıp bunları dondurarak uzun süre muhafaza edebilirsin.
3) Meyvelerin çekirdeklerini toprağın 10 cm altına gömmek: bir kaba biriktirerek çöpe göndereceğin bu çekirdekleri toprak altına gömerek bir bitkiye can verebilirsin.

Günümüzde kullan-at şeklinde ilerleyen ekonominin yerini ileri dönüşüm gibi uygulamalara bırakması dünyamızın bizlerle nefes almaya devam etmesine bir miktar da olsa yardımcı olacaktır. Dünyamıza bir oksijen de sen vermeyi unutma.