İlk Kırk Gün Bebek Bakımı
Yeni doğan bebeğinin ilk günlerde bakımından endişe duyabilirsin, çok normal. Minik bebeğini kollarında incitmeden tutmaya çekinirken, ailenin bildik tavırları da seni strese sokabilir! İlk 40 gün bakımında seni neler bekliyor, haydi birlikte inceleyelim :)
• Sütüm yetmiyor diye stres yapma! Yeni doğum yapan annelerin %95’i iki bebeği birden emzirebilecek kadar süt üretirler. Bebeğinin ilk gün midesi bir vişne tanesi kadarken; ilk hafta kayısı büyüklüğüne, ilk ayındaysa yumurta büyüklüğüne ulaşır. Bebeğin emdikçe sütün artacak, doya doya emzireceksin.
• Midesinin hızlı büyümesi, yeni doğan bebeğinin sık hıçkırmasına neden olabilir! Hıçkırmaya başladığında emzirmen, geçmesini kolaylaştıracaktır!
• Yüksek ses rahatsız edecek diye korkma! Bebeğin karnındayken, 9 ay 10 gün boyunca kalp atışlarının, organların çalışma seslerinin, sindirim hareketlerinin tam ortasındadır. Yani bir fabrikada, gürültülü bir şekilde çalışan makinelerin arasındadır. Bebeğine sessiz bir ortam sunman; alıştığı düzenin kaybolmasına yol açarak onu huzursuz edebilir!
• Yeni doğanlarda çoğunlukla terleme görülmez. Eğer bebeğinin odası aşırı sıcaksa veya çok kalın giydiriyorsan; ter kristalleşerek bebeğinin hassas derisindeki gözenekleri kapatır ve bebeğinde isilik görülmesine neden olabilir! Bebeğinin odasının sıcaklığının 22-24 derece olmasına özen göster.
• İlk zamanlarda görülen göz kayması normaldir! 3. aydan sonra da devam ederse, doktora götürmeyi ihmal etme. Bebeğin aynı zamanda 6 haftaya kadar gözyaşı dökmeden ağlayabilir, endişelenme.
• Yeni doğan bebeğinin vücudu verniks adı verilen kremsi bir yapı ile kaplıdır. Bu yapı, bebeğinin bağışıklığını destekler, enfeksiyonlardan korur, su kaybını önler ve hassas cildi için en sağlıklı krem olma özelliğini taşır. Doğum sonrası bebeğinin hemen yıkanmamasına dikkat et. Bebeğinin cildini, göbek bağı düşene kadar, tahriş etmeyecek hafif nemli biz bezle silmen yeterli olacaktır.
• “Aman kucağa alıştırma” diyenlere inat; yeni doğan bebeğini kucağına almaktan, bebeğinin kucağa alışmasından korkma. 9 ay 10 gün boyunca kucakta taşınmaya alışan bebeğin için, doğum sonrası 12 saat bile kucağında tutman bir yetersizliktir. Bebeğinin; kucağında olması, kokunu, sıcaklığını duyması kendini güvende hissetmesini ve sevildiğini anlamasını sağlar.
• Bezini her değiştirdiğinde, pişik kremi sürmen; poposunun hava almamasına ve pişik şikayetlerinin artmasına neden olur. Krem, eğer pişik varsa az miktarda sürülmelidir. Bebeğinin bezini bağlarken, poposunun kuru olduğundan emin ol, böylelikle pişik oluşumunu da önlersin.
• Bebeğinde asıl ısı kaybı başından ve ensesinden olur. Başının korunmasına dikkat et! Üşüyüp üşümediğini ense sıcaklığına bakarak kontrol edebilirsin. Eğer bebeğin üşümüşse; kat kat giydirmek yerine, sıcak ortamda soyup kıyafetlerini değiştirmeyi dene. Senden bir kat fazla giyinmesi de bebeğin için yeterli olacaktır.
• Bebeğini kundaklamak zararlı değildir! Anne karnında hareketleri kısıtlı olan bebeğin; bacakları ve kolları çapraz bükülü pozisyonda durur ve kendini güvende hisseder. Doğum sonrası yaptığı el ve kol hareketleriyse, sıçramasına sebep olarak onu korkutabilir. Kollarını sabit tutup, bacaklarını serbest bırakacak şekilde yarım kundak yapman; bebeğinin sakinleşmesini, kendini güvende hissetmesini ve rahat uyumasını sağlar.
• İlk haftalarda artan gaz şikayetleri seni umutsuzluğa düşürmesin! Emme kaslarının güçsüzlüğü ve memeyi tam olarak kavrayamaması nedeniyle; bebeğin emme sırasında hava yutabilir! Önce midesine, oradan da barsaklarına ulaşan hava da gaz şikayetlerini arttırabilir. Yutulan havanın mideden barsaklara ulaşmadan çıkması için, her emzirme sonrası bebeğini dik tutarak (sırtına vurmadan) gazını çıkarmasını sağla!
• Bebek kakaları arasında en sıra dışı olanı, hiç şüphesiz bebeğin ilk kakası. Bunun nedeni; bebek anne karnındayken, annenin yediği her besinden oluşan mekonyumdan kaynaklanmakta! Bu kaka yeşilimsi siyah renkte ve yapışkandır. Silmesi biraz zordur. Normal bir durumdur ve en az birkaç gün sürer. Sonrasında annenin beslenmesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bebeğinizin kakası yumuşak kaldığı ve kolayca çıktığı sürece tamamen normaldir.