İşte Bu 16 Besine Dikkat
BALIK
Balıklar yüksek civa içeriği nedeniyle fetal hasara ve diğer komplikasyonlara yol açar. Köpek balığı, kral uskumru ve kılıç balığı uzak durulması gereken balıklardır.
Peki ne yapmalı? Balıklar beyin gelişimi için önemli olan omega 3 yağ asitlerinden zengindir. Bu dönemde civa içeriği düşük olan taze balıklar tercih edilmelidir. Somon, levrek, lüfer, hamsi, ton balığı, alabalık ve tatlı su somonu tercihler arasında olmalıdır.
YUMURTA
Salmonella bakterilerinin kaynağı olması nedeniyle, çiğ yumurta ve az pişmiş yumurta tüketilmemesi gereken yumurta çeşitleridir.
Peki ne yapmalı? Tam pişmiş yumurta tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta veya iyi pişmiş bir omlet tercihler arasında olmalıdır.
ET VE KÜMES HAYVANLARI
Çiğ et ve kümes hayvanları listeria bakterileri içerir. Bu etlerde bulunan toksoplazma ise zehirlenmelere yol açar.
Peki ne yapmalı? Gıda termometresi kullanarak etlerin 75 dereceye kadar piştiğinden emin olunmalıdır. Çiğ veya yarı pişmiş et ürünleri tüketilmemelidir. Dışarıda yemek yerine evde yemek tercih edilmelidir.
PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT ÜRÜNLERİ
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri gebelik döneminde besin zehirlenmeleri riskini artırır.
Peki ne yapmalı? Pastörize edilmemiş ürünlerden özellikle bu dönemde kaçınılmalıdır. Mutlaka pastörize edilmiş süt ve ürünleri tercih edilmelidir. Kapıdan süt alarak değil, mutlaka günlük süt kullanılarak yoğurt yapılmalıdır.
PEYNİR
Pastörize edilmeyen peynirler listeria bakterilerini içerdikleri için; düşük, erken doğum ve fetal hasarlara yol açar.
Peki ne yapmalı? Pastörize sütten yapılan peynirler tercih edilmelidir. Köy peyniri tüketilmemelidir.
MEYVE VE SEBZELER
Çoğu kişi meyve ve sebzeyi yıkamadan tüketir veya pişirir. Çiğ meyve ve sebzeler pestisit ve bakteri kaynaklarıdır.
Peki ne yapmalı? Meyve ve sebzelerin hijyenine dikkat edilmeli ve her biri iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Marul, kıvırcık ve lahana gibi besinlerin yaprak halinde yıkanmasına özen gösterilmelidir. Sebzeler iyi pişirilmelidir ve pişmemiş sebzelerden, iyi yıkandığına emin olunmadığı sürece uzak durulmalıdır.
SALATALAR
Meyve, sebze ve et ürünlerinin kalitesi ve pişirilmesi optimum koşullarda olmayabilir. Bu da gebelik sırasında fetal hasarlara neden olur.
Peki ne yapmalı? Et ürünlerinin pişme sıcaklığına ve tam pişmesine dikkat edilmelidir. Meyve ve sebzelerin yıkama, doğrama ve hazırlama işlemi hijyenik ortamlarda yapılmalıdır. Bu yüzden en güvenilir yol salataların evde hazırlanmasıdır.
ALKOL
Alkol fetüste zeka geriliğine, kalıcı beyin hasarına ve doğumsal anomaliliklere yol açar. Anne adayının alacağı her bir yudum, bebeğinin de alkol alması anlamına gelir.
Peki ne yapmalı? Bu dönemde alkolden tamamen kaçınılmalı ve eğer var ise alkol alışkanlığına mutlaka son verilmelidir. Alkol yerine, alkolsüz içecekler ve maden suları tercih edilmelidir.
KAFEİN VE İLGİLİ ÜRÜNLER
Kafein diüretik özelliğine sahip bir maddedir ve düşük doğum ağırlığına neden olur. Kahve, çay ve çikolata dışında bazı enerji içeceklerinde ve ilaçlarda da kafein vardır.
Peki ne yapmalı? Özellikle gebelik döneminde, fazla kafein alımından kaçınılmalıdır. Günde maksimum 2 fincan kahveyle kafein alımı sınırlanmalı ve kafeinsiz kahve tercih edilmelidir. Kafein bulunan diğer ürünlerle ilgili mutlaka doktora danışılmalıdır.
BİTKİSEL DESTEKLER
Bazıları için iyi olan bitkiler, bazı kişiler için zehir olabilir. Etkileri, gerçekliği, güvenirliğinden emin olunamayan tüm bitkisel desteklerden bu dönem içerisinde kaçınılmalıdır.
Peki ne yapmalı? Doktor kontrolü olmadan bitkisel takviye kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ihlamur, rezene ve roisbos bu dönemde tercih edilmesi gereken güvenilir bitki çaylarıdır. Onlar için de muhakkak güvenilir markaların kapalı ürünleri tercih edilmelidir.
NİTRATTAN ZENGİN BESİNLER
Yüksek miktarda nitrata maruziyet fetal anomalilere ve gelişim bozukluklarına neden olur.
Peki ne yapmalı? Sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerinden ve diğer nitrat içeren ürünlerden uzak durulmalıdır. Etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır.
SOKAK YİYECEKLERİ
Yol kenarında, sokakta satılan yiyecekler, bu dönemde kokuları ile cazip hale gelir. Bu yiyecekler hijyenik olmayan, mide bozulmalarına ve besin zehirlenmelerine yol açan yiyeceklerdir.
Peki ne yapmalı? Sokakta satılan bu tür yiyecekler yemek istendiğinde, bu tür yiyeceklerin tarifi bulunup evde hazırlanabilir. Anneyi ve bebeği tehlikeye sokabilecek sokak yiyeceklerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.
YAPAY TATLANDIRICILAR
Dünya Sağlık Örgütü yapay tatlandırıcıların gebelik döneminde sınırlı olarak tüketilebileceğini belirtmiştir. Plasentayı geçebilen ve anneden bebeğe ulaşarak fetal hasarlara neden olabilen sakarinin gebelikte tüketilmesi yasaklanmıştır.
Peki ne yapmalı? Yapılan araştırmalarda gebelik ve emzirme dönemlerinde sukralozun güvenli olduğu kanıtlanmış ve FDA (Amerika Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından da onaylanmıştır. Yapılan çalışmalarda aspartam kullanımı da güvenli olarak kabul edilmiştir. Aspartam metabolize olduğunda fenilalanin ortaya çıktığı için, sadece PKU (fenilketonüri) hastalarında kullanımı risklidir. Gestasyonel Diyabeti (Gebelik Diyabeti) olan anne adayları ise basit şekerden uzak durarak bu güvenilir tatlandırıcıları aşırıya kaçmadan tüketebilirler.
EV YAPIMI HAMUR İŞLERİ
Hamurun tam pişirilmemesi bakteri üremesini sağlar. Bu durum besin zehirlenmelerine yol açar ve bebekte hasarlara neden olur.
Peki ne yapmalı? Pişirme sıcaklığına ve tam pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ticari ürünler ise güvenilir fırınlardan, pastanelerden tercih edilmelidir.
MEYANKÖKÜ
Meyankökünün gebelik döneminde kullanılması rahim kasılmalarına neden olabilmektedir. Bu kasılmalar erken doğum riskini arttırır.
Peki ne yapmalı? Bu dönemde meyankökü içeren tüm ürünlerden uzak durulmalıdır.
ARTAN YEMEKLER
Buzdolabında uygun koşullarda saklansa bile bu yemeklerin her zaman bakteri içerme olasılığı vardır.
Peki ne yapmalı? Gebelik döneminde kalan yemekler yenmemelidir. En güzel en özel olan bu dönemde sağlıksız besin tüketim yollarından mutlaka kaçınılmalıdır. Muhakkak taze pişmiş yiyecekler tüketilmelidir.
Unutmayın; siz ne yerseniz bebeğiniz de onu yer! Sağlıklı anneler ve sağlıklı bebekler görmek dileğiyle…