Kayak diyeti


Profesyonel bir kayakçının günde 5-6 bin kalori arasında harcayabildiğini biliyor muydun? Evet profesyonel bir kayakçı değilsin ancak sen de gün içersinde yaptığın bu kayak sporu ile ciddi bir efor sarf ediyorsun. Kışın en keyifli yanı olan kar üzerinde yaptığın kayağa uygun beslenmen gerektiğini unutma!

• KAYAK VE SNOWBOARD GÜÇ VE DAYANIKLILIK GEREKTİREN SPORLARDIR. Bu sporlarla ilgilenen kişilerin ideal kilolarını korumaya özen göstermeleri önemlidir! 

• SAĞLIK SORUNUN VAR MI? Diğer spor dallarından farklı olarak kayaktaki yükseklik riski ; stabilize kalp hastalıkları, kronik nefes yetmezlikleri yaşayan bireylerin kayak yapmadan önce doktorlarına danışmaları son derece önemlidir.

• KALİTELİ BİR UYKU PERFORMANSINI ARTTIR! Havaların tam da elverdiği bu dönemde kayak yaparken sana önerim 7-8 saatlik kaliteli bir uyku ile güne başlaman.

KAHVALTINDA AKILLI KARBONHİDRATLARA YER AÇ! Kalça, bacaklar ve karın kaslarını hepsini birden çalıştırabilen kayak gerçek anlamda kuvvetli bir egzersiz. Peki sana ne lazım tabi ki vücudunun kullanabileceği bir yakıt! O zaman kahvaltıya mazeret yok! Bu öğünde kendini birazcık şımartabilirsin. Kahvaltıda seni uzun süre tok tutmaya yardımcı olak yulaf, kahvaltılık gevrekler ya da tam tahıllı ekmek tüketebilirsin. Yumurta sayını 2'yew çıkararak da tokluk süreni uzatabilirsin böylelikle enerjini fulleyerek 2-3 saatlik bie egzersiz planlayabilirsin.

• DOĞRU BESLENMEN ÖNEMLİ! Egzersiz sırasında doğru beslenme en iyi performansı, konforlu ve güvenli bir şekilde sağlamana yardımcı oluyor unutma! Vücut ısısının optimal düzeyde kalmasını ve çalışan kasların için yeterli yakıtı sağlar.

• KAYAK SIRASINDA ARA ÖĞÜN OLARAK TERCİH EDEBİLECEĞİN AKILLI BESİNLER NELERDİR? Egzersiz sırasında akıllı karbonhidrat depolarından sağlanan enerji olmadığında çoğunlukla daha yorgun ve halsiz hissedilir ve istenen performans gösterilemez. Tam tahıllı granola barlar, hurma kuru kayısı gibi kuru meyveler, tam tahıllı grisiniler, ceviz badem gibi kuruyemişler hem küçük olduğu için cebinde taşıyabileceğin hem de enerjini hemen yükseltebilecek alternatifler. Süt, yoğurt yanında elma, muz, tam tahıllı sandviçler pratik seçimler olabilir.

• BU DÖNEMDE DEMİRDEN ZENGİN BESLENMEYE ÖZEN GÖSTER! Yüksek rakımda yeni kırmızı kan hücrelerinin yapımı hızlanır. Demir depoların tükenmişse daha fazla yorgunluk gözlenebilir ve yüksekliğe adapte olmakta zorlanabilirsin. Bu dönemdeki beslenmende demir içeriği yüksek besinler tüketmen bu noktada önemlidir. Ana öğünlerinin birinde ızgara et, tavuk, balık tüketmen, her sabah 1 yumurta yemen ve ara öğünlerde kuruyemişlere yeterli miktarlarda yer vermen sana iyi gelecek.

• KAYAK ESNASINDA GÖZLERİNİ KORUYOR MUSUN? Kayak esnasında sık görülen göz kuruluğunu önlemek için öncelikli tavsiyem tabi ki bir kayak gözlüğü kullanman 2. olarak da; gözlerin en yakın dostu olan A vitamini ve en önemli kaynağı havuç :) öğünlerinde havuç salatalarına yer verebilirsin.

• KAS KRAMPLARINA KARŞI GARDINI ALDIN MI? En iyi magnezyum kaynaklarından muz hem bedenine hem kaslarına bakım yapar! Ancak magnezyum depoların oldukça düşük ise kas kramplarına meyil vermemek için kayağa gitmeden önce doktorunun önerdiği takviyeleri alman daha doğru olacaktır!

• ALKOLDEN UZAK DUR! Bu dönemde alacağın alkol kan damarlarını gevşeterek ısı ve sıvı kaybını arttıracağından performansını düşürür.

• DAĞ HASTALIKLARINA DİKKAT! Hava şartları nedenli kayak yaparken gribal enfeksiyonların ortaya çıkması muhtemeldir. Bu nedenle vücut direncini sağlam tutmak için C vitaminin en güzel kaynaklarından kiviyi her gün 1 adet tüketmelisin. Daha dirençli bir vücut için sana tavsiyem çinko değerini ölçtürerek eğer gerekliyse takviye alman.

• EN SIK KARŞILAŞILAN RİSK SAKATLANMALAR! Türkiye'de D vitamini oranının düşük olmasından dolayı en küçük düşmelerde bile eklemlerde çatlaklar, kırıklar oluşabilmektedir. D vitamini seviyeni her kış başlangıcında ölçtürmen ve doktor önerisi ile gerekli ve yeterli dozlarda alman önemli!

• KIŞ SPORLARINDA DEHİDRATASYON (SIVI KAYBI) RİSKİ! Unutma her soluk alıp verdiğinde vücudunda su kaybıyla karşı karşıya kalıyorsun. Terlemiyor olabilirsin ya da hava soğuk ve kar kıyafetlerin çok kalın olabilir. Ancak spor konforun ve bedenin için suyu ihmal etmemelisin! Her gün 2-2.5 litre su içmeye kışın tatilinde de devam!

• ‘’KAYAK YAPMAYI BİLMİYORUM AMA KAR TATİLİNE GİDİYORUM…’’ diyenlerdensen sana tavsiyem kar botlarınla karda yürüyüşe çıkman :) Yerçekiminin aksine inişli çıkışlı yapacağın bu yürüyüş normal zeminde yürüyüşe göre en az 2 kat daha fazla enerji harcamanı sağlıyor. Şimdiden kolay gelsin

• Son olarak kayak yaparken güneşten koruma (UV) faktörlü kremini almayı sakın unutma! Elini, yüzünü ve dudaklarını gün boyu nemlendirmen kurumaları önlemen için son derece önemli.


Ruhunu ve bedenini beslediğin, keyifli ve bol huzurlu bir tatil olsun.