Kilonu İlgilendiren 4 Hormon
Kilo alımını tetikleyen birçok sebep olmakla beraber, aslında bazen farkında olmadığın bir hormon dengesi bu kilo artışını tetikleyebiliyor. Böyle durumlarda her ne kadar uğraşsan da, sanki vücudun tam tersine hareket ediyor gibi davranabilir. Bu sebepleri tespit edebildiğinde bazen basit bir uygulama, kilo kaybındaki direnci kırmanda yardımcı olabilir. Kilo alımını etkileyebilecek hormonların hangileri olduğunu öğrenmek istiyorsan; yazının kalanını okumaya devam etmelisin
1. Kortizol
Kortizol normal şartlarda vücudundan stres anında böbreküstü bezlerinden salgılanan bir hormon türüdür. Aslında normal koşullarda salgılanması, vücudun korunması adına iyi bir durum olsa da bu hormonun kronik olarak salınmaya başlanması; kilo problemi ile beraber birçok hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Günümüzde birçok kişi ne yazık ki kronik strese maruz kalıyor. Bu kronik stres; akut dönemlerde kısa süreli yüksek miktarda salgılanan kortizol hormonunun düşük miktarda fakat uzun dönem boyunca salgılanmasına sebep olmaktadır. Bu durum da vücudun kendini koruma mekanizmasını devreye sokarak yağlanma ve kilo problemlerini meydana getirebilmektedir. Yapılan araştırmalar özellikle kortizol hormonunun kilo kaybında direnç ve beraberinde kilo alımını tetikleyebildiğini söylüyor. Bu hormonu temelde arttıran faktörlerin başında stres gelmekle beraber kalitesiz bir uyku da hormon artışını tetikleyebilmektedir. Bu yüzden stres faktörlerini minimumda tutmakla beraber uyku kaliteni de arttırman kilo yönetiminde sana yardımcı olabilir.
2. Tiroit Hormonu
Tiroit aslında metabolizmanın hızını ayarlayan düğmelerden birisi! Buna bağlı olarak da kilo yönetiminde etkili olan organlar arasında temel sırada yer alıyor. Tiroit hormonlarının yetersiz kalması, metabolizma hızının yavaşlamasına ve buna bağlı olarak da kilo yönetiminin zorlaşması veya hızlı bir şekilde kilo alımı gibi durumlara yol açabilmektedir. Bu yüzden düzenli aralıklarla muhakkak tiroit hormonlarına baktırmalısın.
Bununla beraber tiroit problemi hiçbir şekilde kilo vermeyeceğin anlamına gelmez. Önemli olan doktor yardımı ile doğru tedavinin uygulanmış olmasıdır. Doğru ilaç dozajı, metabolizma hızını normal aralıklara çekerek kilo vermende olumlu sonuç almanı sağlayacaktır.
3. Östrojen-Testosteron
Kadınlarda östrojen hormonu değişiklikleri kilo değişimini de etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalar östrojen seviyesinin düşüşüyle beraber kadınların kilo artışına daha meyilli olduğunu söylüyor. Bunu en basit menopoz döneminde fark edebilirsin; bu dönemde kadınlarda östrojen seviyesindeki azalma, beraberinde kilo kontrolünde de zorluk yaşanmasına sebep olabiliyor. 2014 yılı BioMed Research International’da yayınlanan bir çalışmaya göre de özellikle menopoz döneminde östrojen hormonu eksikliğinin kilo artışını tetikleyebileceği söylenmektedir. Bu dönem soya, kurubaklagiller, keten tohumu, soğan sarımsak grupları gibi fitoöstrojen gıdalarla beslenmen, östrojen hormonuna doğal yollu destek yapmanda yardımcı olacaktır. Diğer bir yandan erkeklerde de testosteron hormonu kilo yönetimini kontrol eden hormonlar arasında yer almaktadır. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity’de yapılan bir başka çalışma da testosteron seviyesi düşük olan erkeklerin kilo almaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Belirli dönemlerde bu hormon değerlerine de baktırman, kilo yönetiminde sorunları tespit edebilmen için yararlı olacaktır.