Kombucha ile Tanıştın Mı?
Sonsuz yaşam iksiri olarak anılan, son zamanlarda her yerde görmeye başladığın, ne olduğunu merak ettiğin kombucha’yı tanımaya hazır mısın? Tarihçesine göz atıp, ne olduğunu anlamak, faydaları neler, acaba zararlı bir yanı olabilir mi gibi sorularına cevap bulmak istiyorsan okumaya devam et!
Ülkemizde Ülkemizde kambu olarak bilinen bu çay bakteri ve mayaların ortak yaşam alanından oluşmakla birlikte en önemli içeriği çay mantarıdır. Bu mantar düz diske benzer ve jelimsi bir yapıya sahiptir.
Kombucha Çayı Nasıl Elde Edilir? Kombu çayı, şekerlendirilmiş siyah çay ile kombucha kültürünün 7-10 gün fermente edilmesiyle hazırlanır. Genelde siyah çay ile yapılsa da, yeşil veya beyaz çay gibi farklı çaylar ile de yapılmaktadır.
Kombucha Çayının Olası Yararları Nelerdir? Temel biyokimyası tam olarak bilinmemekle birlikte belirlenen yararları; antibiyotik etkisine sahiptir, laktasif etkisi vardır, immün sistemi desteklemek.
• 2017 yılında yapılan bir çalışmada yaşlanma etkisini azaltıcı ve kanserden koruyucu etkileri olduğu bulunmuş olup zencefille birlikte kullanımının etkiyi arttırabileceği belirtilmektedir.
• Zengin bakteri çeşitliliğine bağlı yapısı nedeniyle antimikrobiyal özelliği vardır.
• Fermentasyon işlemi ile elde edilen bu çay C vitamini sentezini destekleyici rol oynar ve bu sayede vücudun zararlı maddelerden arınmasına destek olan antioksidan üretimini de desteklemektedir.
• Antidiyabetik olduğunu gösteren çalışmalar mevcut olsa da sonuçlar henüz netleşmemiştir.
Kombucha Çayı için dikkat edilmesi gerekenler;
Toksik etkisi çok baskın olan bu çay son zamanlarda yapıldığının aksine zayıflamak için dikkatsizce tüketilmemelidir. Zayıflamaya etkisine dair kanıtlanmış bir araştırma bulunmamakla birlikte bu çayı kontrolsüz tüketen kişilerde iştahsızlık, besinsel eksiklikler gözlemlenmektedir. Kombucha çayını tüketirken riskli etkileri en aza indirmek için bol su içimi ihmal edilmemelidir.
DİPNOT: evde hazırlandığında değişik ortamlar ve şartlar barındırdığı için insan sağlığına zararlı mikroorganizmaları oluşturabileceği düşünülmelidir. Hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanmamış olduğundan emin olunmalı ve üretim süresinin üzerinden çok uzun zaman geçmeden tüketilmesine, uygun koşullarda muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir. Çünkü fermantasyon devam edebilen bir işlem olduğundan zamanla yukarıda bahsettiğimiz faydalı aktivitelerde büyük düşüş ile birlikte berrak yapıda da bozulmalar meydana gelir.
Özetle; üretim, saklama ve tüketim konusunda dikkatli olunduğu Kombucha çayına SİHİRLİ, MUCİZEVİ gibi anlamalar yüklemeden beslenme programında yer verebilirsin.