Kurban Bayramı'nda Ne Yapmalı Ne Yapmamalı?
Geniş sofralarda, keyifli sohbetlerle ailemizle, büyüklerimizle, küçüklerimizle buluşacağımız Kurban Bayramı geldi bile.
Et ve tatlı tüketiminin artacağı bu bayram özellikle hipertansiyon, kalp & damar, böbrek ve diyabet hastalarının tabaklarına biraz daha dikkat etmeleri gerekirken; küçük büyük fark etmeksizin sağlığımız için tabağımıza gereken özeni göstermemiz gerekiyor.
Peki bu geniş sofraların ardında bıraktığı sağlık olsun diye;
Ne Yapmalı?
- Kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli
- Tabaktaki çeşitliliğe özen gösterilmeli; et yanında pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, gazlı içecekler yerine yoğurt, ayran gibi içecekler tercih edilmeli
- Bayram ziyaretlerinde tabaktaki şerbetli tatlıya dikkat edilmeli, meyve ve sütlü tatlılar tercih edilmeli
- Özellikle kolesterol düzeyi yüksek olan ve kalp damar hastalığı riski olan bireyler sakatat tüketimine dikkat etmeli
- Yeni kesilmiş kurban etlerindeki sertlik hem pişirme koşullarında hem de sindirimde zorluk yaratabilir. Bu nedenle etler kesildikten sonra 24 saat dinlendirilmeli
- Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli
Ne Yapmamalı?
- Etlerin hazırlandığı kesme tahtasında sebzeler ve meyveler kesilmemeli
- Etler buzdolabında 3 - 5 günden fazla, derin dondurucuda ise 4-6 aydan fazla saklanmamalı
- Etler oda sıcaklığında veya sıcak su altında çözdürülmemeli
- Et yemekleri etin kendi yağıyla pişirilmeli, ekstra yağ ilave edilmemeli
- İştah yönetimini sağlayabilmek adına da öğünler atlanmamalı
Ve tabii ki en önemlisi de sevdiklerinizde, bol kahkahalı ve şen sohbetli sofralarda buluşulmalı ve bayramın tadı çıkarılmalı.
İyi bayramlar dileriz.