MAYDANOZ AİLESİ ÜYESİ: KİŞNİŞ

Maydanoz ailesi üyesi olan kişniş hakkında ne kadar bilgin var? Yaprakları maydanozu andıran bu bitki bazı yerlerde aş otu olarak da biliniyor. Yaprakları dışında kurutulmuş meyveleri de baharat olarak kullanılan kişnişin yararlarını öğrenmeye hazır mısın?
Antioksidan Deposu: Kişniş özellikle karetenoid, polifenol ve fitokimyasallardan zengin bir besin türü! Bu da antioksidan özelliğinin artmasını sağlamaktadır. Yüksek antioksidan aktivite, dokuların oksidatif stresten zarar görmesini engelliyor! Güçlü bağışıklıkla hastalıklara karşı korunmak için mutfağında kişnişe de yer açmalısın.
Bağırsak Parazitleri: Kişnişin bağırsak parazitlerine karşı da etkili olabileceğini biliyor muydu? Araştırmalarda göre özellikle Haemonchus contortus(tel solucanı) türü bağırsak kurdunda kişniş tüketimiyle olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Anti-hiperglisemik: Çalışmalar, kişniş tüketimiyle kişilerin kan şekerinin düştüğünü, insüline karşı hassasiyetin arttığını göstermektedir.
Hipolipidemik: Kişniş plazma LCAT enzim aktivitelerindeki artışla beraber kolesterol seviyesinde düşüşü sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre kişniş tüketimiyle kişilerin özellikle LDL(kötü kolestero) seviyelerinde düşüş HDL (iyi kolesterol) seviyelerinde ise artış gözlenmiştir.
Detoksifikasyon: Kişniş vücudunda biriken toksinlerin uzaklaştırılmasında da etkili. 2012 yılında International Journal of Pharmaceutıcal Sciences and Research’te yayınlanan çalışmaya göre kişniş vücutta zararlı etki yaratabilecek toksinlerin atılmasında yardımcı olmaktadır.

Antioksidan deposu, hastalıklara karşı bağışıklığını arttırıcı ve daha birçok özelliğe sahip kişnişle tanıştığına göre, artık beslenmene onu da eklemeye ne dersin?