Organik Bebekler

 Son yıllarda Türkiye’de organik tarımın yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte organik besinler marketlerde, pazarlarda yerlerini alarak hayatımızın bir parçası haline geldi. Peki, nedir bu organik beslenme? Neden özellikle bebekler organik besinler ile beslenmeli? Organik ürünler gerçekten güvenilir mi? Bebeğimi organik ürünlerle mi beslenmeliyim? Kafası karışmış olan annelerimiz; organik beslenme ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevapları organik bebekler dosyamızda.

Ebeveynler size sesleniyoruz; ‘’Eskiden organik beslenme mi varmış, ben nasıl beslendiysem bebeğim de öyle beslenir.’’ deyip geçmeyin! Akıllı alışveriş yapmak eskiden çok kolaydı. Herhangi semt pazarına ve bakkallara gitmek sağlıklı ve organik beslenmeyi ayağımıza kadar getiriyordu. Peki şimdi?

Şimdi birçok pestisitler ve kimyasallar besinleri ele geçirmeye başladı. Bu nedenle organik beslenme bebeğiniz için olmazsa olmaz haline geldi. Çocukluk çağı ve bebeklik döneminde elimizden geldiği kadar organik gıdaya eğilmek; çocuklarımızın hem uzun hem de sağlıklı ömür sürmelerini sağlayacaktır.

NEDEN ORGANİK BESLENME?

Organik gıdalar, kimyasal ilaç ve pestisitler gibi sağlığımız için zararlı olan maddeleri içermeyen doğal şartlarda yetiştirilip doğal koruyucular ile hazırlanmış gıdalardır. Çocukluk çağı ve bebeklik döneminde; elimizden geldiği kadar organik gıdaya eğilmek çocuklarımızın hem uzun hem de sağlıklı ömür sürmelerini sağlayacaktır.

BEBEĞİM İÇİN ORGANİK ÜRÜNLER GÜVENİLİR Mİ?

Evet; bugünlerde raflarda “Organik Tarım” logolu ürünleri de sıklıkla görüyoruz. Organik sözcüğü otomatik olarak sağlıklı, saf ve her açıdan “daha iyi” bir ürün getirmeli aklımıza. Bu da bebeğiniz için en güvenilir kaynak anlamına gelmektedir.

BEBEKLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN ORGANİK GIDALARI SEÇİN!

Geleneksel tarımda kullanılan kimyasal ajanların çoğu vücudumuzda yağ dokusunda depolanmaktadır. Özellikle anne karnındaki bebekte ve yaşamın ilk 3 yılında; büyüme ve yağ hücrelerinin yapımı oldukça hızlıdır. Özellikle bu dönemlerde kimyasal ajanlara maruziyet, bebeğin ileri dönemdeki sağlığını ciddi şekilde etkileyecektir. Bu sebeple sağlık otoriteleri; bebeğinizin sağlığı için kritik olan bu dönemlerde özellikle organik gıdaların tüketimini öneriyor.

BEBEKLERDE ORGANİK TAMAMLAYICI BESLENME ÖNEMLİ!

Tamamlayıcı beslenmeye geçilmiş bebeklerde sırasıyla başlanacak olan besinler; yoğurt, meyve püreleri, sebze çorbaları ve yemekleri, yumurta, kuru baklagiller, etler, balıklar, peynirler ve sütlerdir. Anneler özellikle yaşamın ilk 3 yılında; bebeklerini organik besinlerle beslemeye özen göstermeli; çocuklarına meyve ve sebze sevgisini aşılamak için birlikte organik pazarlara giderek alışveriş yapmalıdırlar.Peki bir bebeğin organik pazar ve market alışveriş listesinde olmazsa olmaz besinler nelerdir?

·         ORGANİK SEBZE VE MEYVELER: Konvansiyonel olarak üretilen (organik olmayan) sebze ve meyvelerdeki en büyük risk pestisit kalıntılarıdır. Bebeklerin vücudu, yetişkinlere kıyasla kat ve kat daha korunmasızdır bu da bebeklerin zararlı bileşen olan pestisitleri vücuttan güvenli bir şekilde arındıramayacağı anlamına gelmektedir. Özellikle sebze ve meyvelerde doğru yıkama teknikleri oldukça önemlidir. Sebze ve meyveler iyi yıkanmış olmalı ve mümkünse sirkeli suda bekletilmelidir. Bu konuda; Gebelerin de oldukça dikkatli olması gerekiyor. Öncesinde sağlık otoriteleri; pestisitlerin plasentaya geçemediğini düşünüyordu. Ancak yeni yapılan araştırmalar, geçtiğini kanıtlar nitelikte. Doğum öncesinde kimyasallara maruz kalmanın ciddi sonuçları olabiliyor lütfen dikkat!  Sebze ve meyvelerde bebeğinizin sağlığı için her zaman, organik olanlar birinci tercihiniz olmalı ve iyi yıkanmış olmalı unutmayalım! Bebeğinizi mevsiminde üretilmiş organik sebze ve meyvelerle büyütün. Bu şekilde bebeğiniz için vitamin ve mineral açısından da zengin bir belenmeyi tercih etmiş olacaksınız.

 

·         ORGANİK ET, TAVUK, YUMURTA: Organik pazardan aldığınız açıkta satılan, paketsiz ve markası olmayan et,tavuk ya da yumurta doğal olabilir ancak ‘’sağlıklı’’ anlamına gelmiyor! Özellikle sıcak havalarda saklanma koşulları konusunda daha büyük bir risk teşkil eden bu ürünler herhangi bir kontrolden geçmiyor! Tarihi belli olmayan, açıkta satılan ve paketli olmayan bu ürünleri sağlık otoriteleri olarak önermiyoruz. Bu konuda güvendiğiniz markaların paketli olan ürünlerini tercih etmelisiniz.

 

·         ORGANİK SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: UHT süt mü, patorize süt mü, sokakta dolaşan satıcının sattığı süt mü? Hangisi bebeğim için sağlıklı? Bu konuda da annelerimizin kafası oldukça karışık. Kapıdan aldığım süt organik bu bebeğime uht sütten daha faydalı diye düşünen anneler yanılıyorsunuz!! Unutmayın ki; sokaktan aldığınız sütler bebeğiniz için büyük risk teşkil ediyor. Sütlerin bakterilerden arınması için dakikalarca kaynatırken vitamin ve mineral kaybına uğraması da çabası. Gıda teknolojisi bu konuda çok önemli gelişmeler kaydediyor. Artık marketlerde kutu organik sütler bulabiliyorsunuz. Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için önerebileceğimiz en iyi kaynaklar güvendiğiniz markaların organik sütleridir, asla ve asla açık süt ve süt ürünleri değildir.

 ORGANİK BEBEK KURABİYESİ

MALZEMELER;

·         1 adet köy yumurtası

·         3 çorba kaşığı keçiboynuzu pekmezi

·         2 su bardağı organik tam tahıllı un(hamuru tamamen yapışmayacak kıvama getirecek kadar)

·         2 çorba kaşığı zeytinyağı

·         1 çorba kaşığı organik tuzsuz tereyağı

·         1 çorba kaşığı organik yoğurt

·         2 çorba kaşığı mevsim meyvesi püresi

·         Toz tarçın

·         ½ çay kaşığı karbonat

·         1-2 tatlı kaşığı çekilmiş badem veya ceviz

HAZIRLANIŞI;

1.       Tüm malzemeleri cam bir kapta karıştırıp minik toplar haline getirin. 150C’yi aşmayacak şekilde ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.

Not: Bu tariften yaklaşık 14-15 adet minik top kurabiye çıkıyor.


Unutmayalım ki çocuklarımızın; sağlıklı birer yetişkin olmaları için erken yaşlardan organik besinleri keşfederek, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları gerekir.  Sağlıklı ebeveynler ve çocuklar görmek dileğiyle...