Paketleme yöntemlerini ne kadar biliyorsun?
Paketli Besin = Güvenli Besin
Paketli besinler için; “yapay gıda“ olduğu düşüncesi oldukça yaygın! Oysa aksine gıda firmaları tüketime sundukları besini mümkün olduğunca iyi kalitede ve güvenirlilikte tüketiciye ulaştırmak istiyor! Bunun için nanoteknolojiden faydalanarak besinlerin, besin değerlerinin korunması ve daha uzun süre saklanması için birçok yöntem deniyorlar. Birçok standarda uygun olarak uygulanan bu paketleme sistemleri; hem besinin içerik ve tazeliği konusunda birçok kontrolden geçtiğini, hem de daha hijyenik olarak el değmeden paketleme ile kontaminasyon riskini minimum seviyeye indirdiğini göstermekte! Bu sebeplerle hem kendin hem de ailen için, güvenilir besin tüketmek adına paketli gıdayı tercih etmelisin!
Paketli olmayan besin = Hijyenik değil! Besin değerini bilmiyoruz!
Daha doğal olduğu düşüncesi ile satın aldığın açıkta satılan bir besinin içeriği ve hijyenik olup olmadığı konusunda maalesef hiçbir fikrin yok! O besinin sana ulaşana kadar hangi koşullarda saklandığı veya hangi aşamalarda kontaminasyona maruz kaldığı hakkında hiçbir fikrin olmadan hem sen hem de ailen o besini tüketiyor! Oysa o besinle mutfağına kanseri sokmuş olabilirsin! Çünkü besinlerde serbest radikallere izin vermeyen ve antioksidan kapasiteyi koruyan güvenilir paketleme yöntemleri ile önemli ölçüde kansere engel oluyorsun! ”Bu kadar etkisi olabilir mi?” diyorsan öncelikle paketleme yöntemlerini incelediğimiz bölümle başlayalım..
1. Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) Yöntemi:
Bu paketleme yönteminde üç (3) farklı gazdan (karbondioksit, oksijen ve nitrojen) yararlanılarak besinin oksidasyona maruz kalması önlenir. Paket içindeki oksijenin 100 ppm altına düşmesi sağlanarak tazeliğinin korunması sağlanır. Bu yöntem oksidasyonu önleyerek kanserojen maddelerin üretimine engel olur!
2. Vakum Ambalajlama Yöntemi:
Özel vakumlama paketleri ve aletleri ile besinlerin havası alınarak paketlenir ve oksijenle teması önlenerek bozulma tehlikesini azaltılır. Bu yöntem aynı zamanda besinlerin tazeliğinin de korunmasını sağlar. Yine oksidasyon ve kanserojen maddelerin oluşumu önlenir.
3. Aktif/akıllı paketleme Sistemi:
Aktif paketleme sisteminde; özel bir ambalaj kullanılır. Bu besin ambalaj materyalinin bariyer özelliğinin yanı sıra; oksijen ve etilenin tutulması, CO2 tutulması veya dışarı verilmesi, nemin düzenlenmesi, antimikrobiyal paketleme, antioksidan ve aromanın korunması gibi özellikleri vardır. Ayrıca paket materyalinin içine bazı nano katkı maddelerinin eklenmesi ile ambalaj içerisindeki atmosferin aktif olarak değişimi sağlanır ve bozulma azaltılarak gıdanın raf ömrü uzatılır.
Nanoteknoloji ile besin paketleme yöntemiyle; besin öğelerinin ve antioksidanların daha etkili olarak vücuda alınması ile hücrelerdeki emilim ve yararlılığının arttırılması söz konusudur!
Gelişen teknolojiden faydalanmak hem o besinin besin içeriğinin korunması ve sofrana bu şekilde ulaşmasını sağlamak hem de ilk tazeliğine mümkün olduğunca en yakın tazelikte bu besine ulaşmak için çok iyi bir fırsattır.
Unutma! “Sağlıklı besleniyorum” diye düşünüp tükettiğin açıkta satın aldığın besinler ile mutfağına kanseri sokuyor olabilirsin! Hatta o besinin; sana ulaşana kadar hangi koşullarda saklanıp bekletildiğini bilmediğin için besin değeri kaybı da söz konusu olabilir! Bu nedenlerle hem senin hem de ailenin sağlığı için ve doya doya yaşam için paketli besinlere mutfağında yer ver!
Sağlıklı Doya Doya yaşam dileklerimizle..