Pandemi Sofraları

İki yıldır hem Dünya’yı hem de ülkemizi etkisi altına alan pandemi süreci ne yazık ki beraberinde ciddi sonuçları da getirdi. Özellikleri çocukların okullarının kapalı olması, online olarak derslerin işlenmesi ne yazık ki aileleri ve çocukları bazen zor durumda bırakabildi.
  
Ancak bu durumun beraberinde getirdiği bazı güzellikler de olmadı değil. Çocukların ve ailelerin evde olması beraberinde aile sofralarının da paylaşım sıklığını artırdı. Ki bu bizi, Anne Baba Çocuk Departmanı’nı, sevindiren yegane durumdur.

Kasım ayının son haftası sosyal medya üzerinden yürüttüğümüz bir anketimiz oldu. Ankette sorduğumuz sorular:
• Pandemi süresince ailecek hep birlikte yemek yeme sıklığınız arttı mı?
• Eğer arttıysa çocuğunuzla olan sosyal iletişiminizi destekledi mi?
• Eğer arttıysa çocuğunuzun fast-food tüketimi azaldı mı?
• Eğer arttıysa çocuğunuzun sebze ve meyve tüketimi artış gösterdi mi?

Neden diye soracak olursanız sevgili anne ve babalar;
Aile sofraları sosyal iletişim becerilerinin desteklendiği en önemli andır.
Hem ebeveynlerde hem de çocuklarda beslenme davranış değişikliğinin desteklendiği en kıymetli paylaşımdır.
Özellikle çocuklarda sağlıklı beslenme davranış ve alışkanlığı geliştirmedeki en özel zamandır.
İçerik olarak doğru yönlendirildiklerinde çocuklarımızı ileri dönemde obezite, kalp damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı koruyucu özellik gösteren bir süreçtir.

Bu bilgiler doğrultusunda anketimizden elde ettiğimiz veriler;
514 katılımcının sağlandığı anketimizde katılımcıların %69’u ailecek yemek yeme sıklığının arttığını belirtmiştir. Evet cevabını veren bu kişilerden ise %74’ü yemek yeme sıklığının artmasının sosyal iletişimi desteklediğini, %64’ü fast food tüketiminin azaldığını belirtmiştir.

Peki çalışmalar bizlere ne söylüyor?
Çalışmalar yaşam boyu süren beslenme davranışlarının yaşamın ilk yıllarında oluştuğunu gösteriyor.
Haftada üç veya üçten daha fazla aile sofrası paylaşılan çocukların, daha az paylaşım olanlara göre aşırı kilolu olma, sağlıksız yiyecekler tüketme ve düzensiz beslenme oranlarında belirgin azalma, sağlıklı yiyecekler yeme oranlarında ise belirgin artma olduğunu belirtiyor.
Aynı zamanda çalışmalar aile sofralarının daha iyi akademik performans, daha güçlü özgüven, daha fazla sebze ve meyve gibi sağlıklı besinlerin tüketimini desteklediğini gösteriyor.
Depresyon, obezite, çocukluk çağı yeme bozuklukları, kardiyovaküler hastalık görülme riskinin ise daha az olabileceğini belirtiyor.

Evet sevgili anne ve babalar nedenler ve sonuçlar ortada. Kısıtlamaların çoğu kalktı ama siz sıklığını arttırdığınız aile sofralarınızı kaldırmayın olur mu?
Çalışıyor olabiliriz, çocuğumuz okulda besleniyor olabilir ama bu durumlar en azından akşam yemeğini hep birlikte yemenize, hafta sonu tüm öğünleri birlikte yapmanıza engel değil.
Formeo Anne Baba Çocuk Departmanı olarak ne demiştik?
Anne ve babalar çocukların geleceğini besler...