Paris' te Beş Çayına Fit Tatlar

Fransız mutfağının zenginliği karşısında formlarını koruyan Fransız kadınları her daim merak konusu olmuştur! Sende karbonhidrattan oldukça zengin bir mutfağa sahip olup, tatlı kültürü bu kadar gelişmiş bir mutfakta formda kalmanın sırlarını merak ediyor musun? İşin sırrı neymiş öğrenmek istiyorsan gel birlikte bakalım!

Öncelikle bilmelisin ki Fransız Mutfağının zenginliğinde ülkenin bölgelere ayrılması ve yetişen besinlerin farklılığı oldukça etkili. Hatta peynir ülkesi olan Fransa’da bugün 350 çeşitten fazla peynir üretimi de bu sebebe bağlanıyor. Sebzeyi ve eti birlikte az pişmiş tüketen Fransızların tatlı kültürü ise hepimizi tatlı aşığı yapacak kadar zengin! Peki bu kadar zengin bir mutfağa sahipken Fransız kadınlarını formlarını nasıl koruyorlar? Öncelikle bilmen gereken ilk şey Fransızlar için yemek yemek bir zevk! Yedikleri yemeği tadına vararak, lezzetine doya doya yiyorlar. Buda küçük porsiyonlar ile doymalarını sağlıyor :) Ayrıca her besini taze tüketmeyi seviyorlar bu yüzden de 2-3 günde bir market alışverişine gidiyorlar ve bunu da yürüyerek yapıyorlar! Çünkü fiziksel aktivite denince akla gelen en pratik, en ucuz ve en kolay yol olan yürüyüş onların hayatının olmazsa olmazı.
 
Peki konu Paris’te beş çayına fit tatlar olduğuna göre önce Fransızların çay ile olan ilişkileriyle sonra da en meşhur tatlılarıyla tanışmaya hazır mısın?

Fransızlar da çay sever!Fransızların kahve sever bir millet olduğu tüm dünyaca bilinse de çay tüketimi de oldukça yaygın. Hatta eski zamanlarda çayın sindirimi kolaylaştırdığı, gut hastalığına iyi geldiği ve kardiyak bozuklukları önlediği inancı ile başta krallar olmak üzere tüm soylu ailelerin içeceği olarak bilinirmiş. Bu sebeple de kahveye oranla daha pahalı bir içecekmiş. Meyveli çay çeşitleri oldukça fazla olan ülkede en çok tercih edilen çayın da siyah çay olduğunu söylesem :) Fransızlar için yemekten sonra kahve içmek bir kültür olsa da özellikle öğleden sonra çay içmek de gelenek haline gelmiştir. Yani Fransa’ya gittiğinizde rahatlıkla çay bulabileceğinizi öğrenmiş oldunuz :)

Peki çayın da kahvenin de yanına yakışan Fransız tatlıları ile tanışmaya hazır mısın? 
İşte senin için Fransızların en meşhur tatlılarını araştırdım ve bir Top 5 listesi hazırladım 
• Fransız tostu; bayat ekmek dilimleri, süt, şeker ve yumurta ile hazırlanan yumurtalı ekmek tatlısıdır.
• Çilekli Şarlot; alkol çeşitleri ile de ünlü olan Fransa’ nın rom ve likör kullanılarak kedi dili, çilek, bal, vanilya ile yapılan kalorisi oldukça yüksek bir tatlıdır.
• Krem Brüle; süt, krema, yumurta sarısı ve şeker ile yapılan pişirdikten sonra özellikle üstü pürmüz (tatlının üstünü kızartmak için kullanılan ateş tabancası) ile kızartılır.
• Peşmelba Tatlısı; şeftali, dondurma, şeker ve frambuaz kullanılarak yapılan bir tatlıdır. Şeker yerine tatlandırıcı kullanarak fresh bir Peşmelba Tatlısı elde edebilirsin 
• Macaron; Ana vatanı İtalya olan macaron günümüzde, çeşitli tariflerle zenginleştirildiği yer olan Fransa’ya ait olarak kabul edilir. Badem unu ve çeşitli eksteler ile renklendirilerek elde edilen bu küçük kurabiyelerin kendisi küçük kalorisi büyük olsa da çoğumuz tarafında oldukça fazla seviliyor, biliyorum :)
Şimdi sana 2 tane sürprizim var! Pazar kahvaltılarına eşlik edecek Fit Fransız Tostu ve Mutluluk Kurabiyesi Macaron tarifi ister misin?

Fransız Tostu; Bayat ekmek dilimleri, süt, şeker ve yumurta ile hazırlanan bir tür yumurtalı ekmek tatlısını senin için Fransız Tostunu forma soktum! Nasıl mı?
Malzemeler; 
  •  2 adet yumurtanın beyazı 
  •   1 adet yumurta 
  •   150 ml light süt 
  •   ½ çay kaşığı tuz 
  •   ¼ çay kaşığı vanilya ekstratı  
  •   1 tatlı kaşığı tereyağı 
  •   8 dilim tam buğday ekmeği 
Yapılışı; yumurta akını köpük köpük olana kadar çırp.Daha sonra içerisine yumurta, süti vanilya ekstratı ve tuzu ekle ve tekrar çırp. Ekmeklerin her iki tarafını bu karışıma batır. Yanmaz bir tavada orta ateşte tereyağını erit ve 3-4 dilimi tavaya dizip 3-4 dakika kızart ve tüm ekmeklere bu işlemi uygula. Unutma ekmeklerin her iki tarafına da bu işlemi uygulamalısın! İşte tostun hazır bile. İstersen sevdiklerine keyifli bir Pazar kahvaltısında; muz, çilek gibi meyveler eşliğinde servis edebilirsin. :)

Macaron; kendisi küçük lezzeti ve kalorisi büyük bu tatlı için gramajlar ve kullanılan malzemeler o kadar önemli ki orijinal tarifi ile dengeli bir porsiyonda tüketerek tadını çıkarman serbest.
Malzemeler; 
  •  90 gram yumurta akı 
  • 90 gram toz badem 
  • 200 gram pudra şekeri 
  • 50 gram toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz 
 Kreması için;
  •  200 gram bitter çikolata 
  •    200 gram krema  
Yapılışı; macaronların arasında kullanacağınız kremayı hazırlamak için; kremayı sos tenceresinde kısık ateşte kaynat. Küçük parçalar halinde kestiğiniz bitter çikolatayı kremaya kat ve aralarda karıştırarak erimesini sağla. Kıvam alan kremayı cam bir kaba aktar, oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğut. Macaronları hazırlamak için; yumurta aklarını tuz ilavesi ile cam bir kapta yüksek devirde çırp, köpürmeye başlayan çırpılmış yumurta aklarına toz şekeri azar azar ekle ve koyu bir krema kıvamını alana kadar çırp. Toz badem ve pudra şekerini ele, elek üzerinde kalan pütürlü kısımlarını kullanma. Elediğin pudra şekerli badem karışımının yarısını çırpılmış yumurta akına kat. Yumurta aklarının sönmemesi için; karışımı tahta bir kaşık ya da plastik bir spatula yardımıyla alttan üste doğru tek yönde ve yavaşça karıştır. Kalan karışımı ekleyerek aynı işlemi tekrar. Alttan üste doğru havalandırarak karıştırdığın takdirde yumurta akları sönmeyecektir, unutma! 
Fırın tepsilerinin üzerine macaronların daha iyi yapışması ve yayılmaması için silpat ser. Üzerlerini de yağlı kağıt ile kapladıktan sonra krema torbası yardımıyla macaron karışımını küçük kurabiyeler şeklinde silpat üzerine sık. önceden ısıtılmış 140 derece fırında, orta bölmede 18- 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumalarını bekle! Hazırladığın macaron kurabiyelerin arasına buzdolabında soğuttuğun kremadan koyup kapat. 
Lezzetli bir macaron elde etmek için buzdolabında bir süre bekletmeni tavsiye ederim, istersen servis öncesi macaronların üzerine toz tarçın da serpiştirebilirsin :)

Formeo’nun Jetfit Diyetisyeni olarak dünya mutfaklarına olan merakımı seni bilgilendirmek için yazmak inanılmaz keyifli! Paris’e gidersen veya tarifleri yaparsan benim için gülümsemeyi ve o anın fotoğrafını çekmeyi unutma :) Her anını doya doya yaşadığın bir hayat dilerim!