Pop-Quiz- Yeme bağımlısı mısın?
Çalışırken yiyoruz, yolda yürürken yiyoruz, sohbet ederken yiyoruz, tv ,izlerken, sinemada, mutlu olduğumuzda ya da kendimizi yalnız hissettiğimizde… İşte bu liste uzayıp gidiyor. Yemek yemek herkesi olduğu gibi seni de mutlu ediyor ama yemek hiç aklımdan çıkmıyor ki diyenlerdensen yazımın devamında gelen teste bir göz atmanı isterim.
Yemenin bağımlılığı olur mu demeyin. Bilim insanları; bazı insanlarda beynin ödüllendirme sisteminin aynı alkol veya uyuşturucu bağımlılığında olduğu gibi yiyeceklere de cevap verdiğini kanıtladılar. Evet yanlış duymadın; beynimizin bir ödüllendirme sistemi var. İşte bu sistem bazı insanlarda alkol ve uyuşturuculara verdiği haz tepkilerini veriyor. Bu nedenle bu kişiler giderek yiyeceklere bağımlı hale geliyorlar.
İşte bu anketten birkaç soruyu yanıtlayarak yemek bağımlılığıyla ilgili kendini bir ön teste tabi tutabilirsin.
1. Gece yeme alışkanlığın var mı? Evet/ Hayır
2. Ayaküstü atıştırma alışkanlığın var mı? Evet/ Hayır
3. Mutsuz olduğunda ya da depresif hissettiğinde yemek yeme alışkanlığın var mı? Evet/ Hayır
4. Aç olmasan bile bazı besinleri tüketebilir ya da doyduktan sonra bile yemeye devam ediyor musun? Evet/ Hayır
5. Öğünlerine başlarken her zaman ilk planladığımdan daha fazla yemek yiyerek sofradan kalkıyor ve bunu sık sık tekrarlıyor musun? Evet/ Hayır
Bu soruların çoğunluğuna ‘’evet’’ cevabını verdiysen dikkat yeme farkındalığını arttırma vakti çünkü sen de yeme bağımlılığına çok yatkın bir bireysin anlamına geliyor.
Peki ne yapmalıyım dediğini duyar gibiyim…
Yeme atağın geldiğinde kendini suçlamak yerine izle. Yemek yeme hızını düşürmeye ve başka hiçbir şey ile ilgilenmemeye çalış. Bu şekilde yemek yemeye hangi duygunun yoksunluğundan ötürü sarıldığını daha rahat keşfedebilirsin unutma.
Hissettiğin şey fiziksel bir açlık mı duygusal bir açlık mı bu iki kavramın farklı olduğunu bilmek ve birbirinden ayırmak çok önemli. Bu konuda benim sana tavsiyem duygu durumunu ve beslenmeni birlikte kaydettiğin bir ajandan olsun böylelikle sorunun neden kaynaklandığını bulabilirsin.