Ramazan Orucu’nun Sağlık Etkileri

Ramazan ayının son günlerini yaşayıp bayrama doğru yaklaşırken; şimdiye kadar tuttuğun orucun sağlığa olan etkilerini bilmek ister misin?
.
Bu yazı bir miktar bilimsellik içerebilir şimdiden söyleyelim. Hadi gelin Ramazan orucunun bilimsel çalışmalarını birlikte gözden geçirelim.
.
Şimdiye kadar yapılan araştırmalardan ortaya çıkan veriler oruç tutmanın; obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalık, kanser ve nörodejeneratif hastalıklar gibi birçok bulaşıcı olmayan hastalıkta faydalı etkileri olabileceğini göstermiştir. 
.
Peki bu nasıl oluyor?
Başlangıçta çalışmalar oruç tutmanın serbest oksijen radikallerini ( vücutta hasar oluşturan moleküller) üretimini azaltabileceğini göstermiştir. Daha sonra da oruç tutmanın , glikoz regülasyonunu iyileştirebilen, strese karşı direnci artırabilen ve inflamatuar reaksiyonları baskılayabilen belirli adaptif hücresel tepkileri aktive edebileceği gözlemlenmiş.
.
Hastalıklar üzerindeki etkileri dışında orucun yaşlanmaya karşı koruyucu etkisinin olabileceği, mikrobiyotadaki bakteri çeşitliliğini artırabileceği, psikolojik sağlığı geliştirebileceği ve uyku kalitesini artırabileceğine dair birtakım makaleler de yayımlanmıştır.
 
Bu sonuçlara bakacak olursak oruç tutmak bize faydalı sağlık etkileri sağlayabilir.

Ancak aşırı tüketim, hareketsizlik ve yeterli sıvı alınmaması bu durumu tersine çevirebilir.
Hatta yapılan çalışmalar Ramazan ayında kaybedilen ağırlığın sonraki ay içinde hızla artabileceğini de gözlemlemiştir.

Bu yüzden Ramazan orucunun sağlık etkilerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için:
• Sürdürülebilir ve dengeli bir yeme içme düzeni sağlamanız gerektiğini unutmayın.
• Hatta etkilerin devamlılığı için bu düzeni daha sonrasında da devam ettirin.

Şimdiden bayramınızı kutluyor, bayramda aşırı besin tüketiminden uzak kalmanızı diliyoruz.