Ramazana özel fit tarifler rehberi

KİNOALI DOMATES ÇORBASI (4 kişilik)
1 porsiyon: 141 kalori
Kalsiyum, demir, fosfor ve elzem bir aminoasit olan lizin içeren kinoayı çorbada kullanmak ramazan sofralarına farklılık, sağlık ve lezzet getirecek. Ramazan sofralarına volümetrik bir başlangıç olan çorba ile başla iştahını daha iyi yönet!
Malzemeler:
• 80 gr kırmızı kinoa
• 6 orta boy domates rendesi
• 1 çorba kaşığı domates salça
• 1 çorba kaşığı zeytinyağı
• 200 ml kutu light süt
• 1,5 çay kaşığı tuz
• 60 gram light kaşar
Yapılışı:
Kinoa bir kapta içi hafif açılmaya başlayana kadar haşlanır. Daha sonra ocaktan alınarak süzülür. Ayrı bir yerde salça ve rendelenmiş domates sıvıyağda iyice pişirilir, süzülen kinoa eklenir, sotelenir. Süt eklenir ve karıştırılarak pişirilir, su ilave edilir. Piştikten sonra üzerine light kaşar rendelenerek servis edilir.
Diyetimde neleri eksiltmeliyim?
1 puan ekmek + 1 puan süt + ½ puan yağ
FİT KABAK OTURTMA (4 kişilik)
1 porsiyon: 255 kalori
Bu tarifte kullanılan yağsız et ile doymuş yağlardan fakir bir beslenme sağlarken tokluk hissini arttırıyoruz. Tarifimizdeki domates ve salça önemli bir antioksidan! Likopen içeriği yüksek bir öğün.
Bu fit lezzet kabak oturtma ile hem geleneksel alışkanlıkları ön plana çıkarabiliyor hem de düşük kaloride oldukça lezzetli ve çok şık bir tabak hazırlayabilirsin.
Malzemeler:
• 4 adet kabak (640 gr)
• 360 gr yağsız dana kıyma
• 2 adet kuru soğan
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 adet domates
• 2-3 diş sarımsak
• 1 çorba kaşığı salça
• 2 çay kaşığı pul biber
• 2 çay kaşığı tuz
• 240 gr light yoğurt, 2 diş sarımsak (Sunum sırasında)
Yapılışı:
Soğanlar 1 çorba kaşığı sıvıyağda orta ateşte pişirilir. Sarımsak, domates, salça ilave edilir, yağsız dana kıyma ilave edilerek sotelenir. Ayrı bir yerde kabaklar ince yuvarlak dilimler oluşturularak kesilir. 1 çorba kaşığı zeytinyağında dilimlenen kabaklar sotelenir. Dışına sabitleyici koyularak servis tabağına önce kabaklar serilir. Üzerine kıymalı harç gezdirilir. Yine aynı şekilde üzerine yeni katlar yapılır. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Afiyet olsun formda tutsun.
Diyetimde neleri eksiltmeliyim?
3 puan et + 1 puan yağ + 1/2 puan süt + 2 puan sebze
BULGUR TATLISI (4 kişilik)
1 porsiyon: 277 kalori
Bulgur tatlısı ile hem yoğurtla kalsiyumdan zengin beslenmiş hem meyve ile vitamin desteğimizi almış oluyoruz. Ayrıca bulgur ile tokluk hissi sağlıyoruz.
Malzemeler:
• 160 gr ince bulgur
• 400 ml light süt
• 5 gr tatlandırıcı
• 500 gr taze meyve (100 gramı yoğurt sosa kullanılacak.)
• 200 gr light yoğurt (2 gr tatlandırıcı burada eklenecek.)
Yapılışı:
Süt ve şeker bir tencerede karıştırılarak pişirilir. Bu karışım ince bulgura dökülerek karıştırılır. Bir süre bekletilir, bulgurun sütlü karışımı iyice çekmesi sağlanır. Hafif ılıkken servis bardaklarına / kaselerine yerleştirilir. Ayrı bir yerde 200 gr yoğurt ile 100 gr meyve blenderden geçirilir. Kalan meyveler ince dilimlenir. Servis kaplarına alta meyve, üzerine bulgur karışımı en üste de yoğurt sos dökülerek servis edilir.
Diyetimde neleri eksiltmeliyim?
2 puan tahıl + 1 puan süt + 1 puan meyve
Unutmayalım ki; bireylerin hayatının her döneminde hâkimiyeti elinde tutması, yanlışlara kendi iradesiyle dur diyebilmesi, her konuda olduğu gibi beslenmede de aşırıya kaçmadan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi ve tabiî ki tüm bunları hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Ramazan döneminde de tüm bu saydıklarımız oldukça önemlidir.
Sevdiklerinle sağlıklı ve keyifli bir Ramazan dileğiyle…