Renkli Beslen Uzun Yaşa

Uzun ve sağlıklı yaşamı simgeleyen morlar mı, bağışıklılık sistemini korumana yardımcı beyaz melekler mi yoksa güzelliğinin yıldızı sarılar mı senin tercihin hangisi? Tüm ayrıntılar bu haftaki makalemde hadi hemen okumaya başla!

Günlük sebze ve meyve tüketiminden bahsediyorum evet! Yapılan araştırmalar, günümüz koşullarında bireylerin yalnızca %20’lik kısmının önerilen 5-6 porsiyon sebze ve meyveyi tükettiğini ortaya çıkarmıştır. Peki sen daha kaliteli ve uzun yaşam için rengarenk meyve ve sebzelerden günde 5-6 porsiyon tüketiyor musun?

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUYAN BEYAZ MELEKLER:
• SOĞAN: Soğanda bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler bulunur. Ayrıca soğanda bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını engeller, kolesterol düzeyini azaltır. Yemeklerinde soğana bol bol yer ver; kanseri hayatından kapı dışarı et!
• SARIMSAK: Kalp sağlığını koruyan mutfağının bir numaralı yıldızından bahsediyorum evet. Damar kaliteni arttırmak için beslenme örüntünde sarımsak mutlaka bulunsun!
• MUZ: Muz kardiyovasküler rahatsızlıklar, artirit ve sinir sistemi sorunlarında olumlu etkilere sahiptir. Sporcular için vazgeçilmez bir meyve olan muz içerisindeki potasyum sayesinde sporda dayanıklılığını arttırır ve kaslarını besler! Özellikle kalın bağırsak ve rektumda oluşan kanserlere karşı korunmada muz oldukça etkili bir kalkandır.
• KARNABAHAR: Karnabahar güçlü antioksidan içeriğe sahip brassica sebzelerdendir. Mutfaklarda genel olarak karnabaharın beyaz iç kısmı kullanılarak yeşil yaprakları atılır oysaki yapraklarında da kansere karşı koruyucu antioksidan birçok bileşen içeren karnabaharı bütün olarak çok haşlamadan, buharda pişirerek tüketmelisin.

KARACİĞER DETOKSİFİKASYONUNA YARDIMCI IŞILTILI YEŞİLLER:
• ENGİNAR: Karaciğer dostu denilince ilk akla gelen yeşil enginardır. Besin içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir. İçeriğindeki vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan ‘ciarin’ adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, bedeni ve ruhsal bitkinliği giderici bir maddedir.
• BROKOLİ: Brokoli; A vitamini, C vitamini, folik asit ve kalsiyumdan zengindir. Bunun yanı sıra brokoli glukosinolatlar denilen kansere karşı koruyucu fitokimyasalları içermektedir. Brokoli vücutta meydana gelen zararlı maddelerin etkisiz hale dönüştürülerek böbreklerden atılmasını sağlayan vücudun savunmacı, temizlikçi elemanlarını desteklerler. Saymakla bitmeyen bu faydalarından ötürü brokoliyi kış sofralarının baş tacı yap!
• ISPANAK: Hastalıklara karşı koruyucu sonbahar kalkanı ıspanak; A ve C vitaminlerinin yanı sıra folik asit, lif, magnezyum gibi minerallerden zengindir. Bu besin değerleri sayesinde ıspanak kanserden, kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

GÜZELLİĞİNİN YILDIZI SARILAR:
• LİMON: Sofralarımızın, sağlığımızın ve güzelliğimizin yıldızı bu şarışın yüksek C vitamini içeriğiyle çok iyi antioksidan etki gösterir. Özellikle stresli bir yaşamın varsa ya da alkol, sigara alışkanlığın varsa limonu hayatından eksik etmemelisin!
• ANANAS: Tropikal güzellik ananas içeriğindeki bromalein; daha parlak cilt ve saçlara sahip olmamıza yardımcı bir bileşendir.İçeriğindeki C vitamini ile güneşten zarar gören derinin yenilenmesi için gerekli kollajen oluşumuna fayda sağlayan ananas, bulundurduğu mineraller ile yıpranan saç ve tırnakların da sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.
• GREYFURT: Bir Greyfurtta yaklaşık 80 mg C vitamini vardır. İçerdiği C vitamini sayesinde kanseri önlemekten, kolesterolü düşürmeye; cilt problemlerine iyi gelmekten, akne üzerindeki olumlu etkilerine, diş eti kanamalarından, metabolizmayı hızlandırmaya kadar pek çok özelliği olan greyfurt meyvesinin faydalarını bu şekilde sıralayabiliriz. Dikkat edilmesi gereken nokta; greyfurt ilaçlarla beraber alınmamalıdır. Greyfurt suyunun bazı ilaçlarla etkileşime girerek ve de bu ilaçların etkilerini artırarak çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği bilinmektedir.

KANSERE KARŞI KORUYAN TURUNCU SAVAŞÇILAR:
• HAVUÇ: Kalbini, gözlerini ,cildini besler ve güzelleştirir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder. Kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalıdır. Kalp krizi ve felç riskini azaltır. Havucun 100 gramı günlük A vitamini gereksinimimizin %60’ını karşılar. Glisemik indeksi yüksek bir besin olmasından kaynaklı havucu aşırıya kaçmadan salatalarında sağlıklı bir şekilde tüketebilirsin.
• TURUNÇGİLLER: Kış mevsiminin sevilen meyveleri arasında yer alan turunçgiller özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
• BAL KABAĞI: B-Karoten bakımından oldukça güçlü bir besin olan bal kabağı mükemmel bir vitamin deposu diyebileceğimiz mucize bir besindir. Bir küçük tabak balkabağı, günlük beta-karoten ihtiyacının yüzde 25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar. Bu sağlıklı alternatifi şekerli bir tatlı şeklinde tüketmek yerine çorbalarında, tam tahıllı ekmeklerinde tüketerek sağlıklı bir alternatife dönüştürebilirsin.
KALBİNİ VE YÜZÜNÜ GÜLÜMSETEN KIRMIZILAR:
• DOMATES: Domatesin içerisinde bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini bol miktarda bulunur.Yaşlanma karşıtı ve kansere karşı etkili olmasıyla bilinen likopen açısından çok zengindir.Kolesterolü düşürür, yağ asitlerini dengeler.Kansere karşı koruyucu en sağlıklı yemek MENEMEN. Kahvaltını menemen ile renklendirelim. Haftada 2 gün kahvaltında menemen tüketerek hem metabolizmanı besle hem de kansere karşı kendini koru.
• NAR: Nar, antioksidan etkisiyle vücudunda adeta bir sağlıklı detoks rüzgarı estiriyor. Narın çekirdeğinde barındırdığı polifenoller, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Sen sadece tüketmeye bak, toksinlerden arınma konusunu ise nara bırak.
• ÇİLEK: B, C ve K vitamini açısından zengin olan çilek düşük kalorisiyle hem yüzünü hem de kalbini gülümseten bir meyve. Mevsiminde tükettiğiniz 10-12 adet çilek sadece 50 kalori içeren en fit meyvelerdendir..
• KIRMIZI KAPYA BİBER: En sağlıklı kırmızı; kaypa biber kalbinizi ve yüzünüzü gülümsetirken kansere karşı da korur. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Kırmızı kaypa biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır.

UZUN VE SAĞLIKLI BİR YAŞAMI SİMGELEYEN DERİN MORLAR:
• PATLICAN: Patlıcan içerdiği antosiyaninler özellikle de ‘nausin’ nedeniyle çok güçlü bir antioksidandır. Bunun yanında kalori değeri oldukça düşük olan patlıcanda bol miktarda A, C ve B vitaminleri kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur. Patlıcanla ilgili içerisinde nikotin var, hiçbir besin değeri yok gibi şehir efsanelerini bir kenara bırak. Gördüğün gibi senelerdir hiçbir faydası olamadığı hatta zararı olduğu söylenip yerden yere vurulan; ama çaktırmadan sofralarımızın baş tacı da olan patlıcanın gerçekleri hiçte sanıldığı gibi değil! Patlıcanı sağlıklı pişirme yöntemleriyle mevsiminde bol bol tüketelim.
• KARA ÜZÜM: Kara üzümün kabuğunda bulunan resveratrol vücutta kanser oluşumunu engeller . Bunun yanında resveratrol anti-aging rolüyle uzun yaşamın sırları arasındadır.
• MÜRDÜM ERİĞİ: Lif bakımından zengin en mor meyve mürdüm eriği;kan şekerini yavaş yükseltir ve tokluk hissi verir. Mürdüm eriği antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sayede, vücudumuzdaki serbest radikallere karşı savaşır. Ara öğünlerinde tüketeceğin 3 orta boy mürdüm erik bağışıklık sistemini güçlendirirken, tok kalmanı da sağlar.