Sağlığına Sağlık Katan Yağ
Sağlığına sağlık katan yağ ile tanışmaya hazır mısın? Hindistan cevizi yağı neden bu kadar çok adından bahsettiriyor dersin? Peki, içeriğinde doymuş yağı da barındıran bu yağ türü neden bu kadar sağlıklı dersin? Hindistan cevizi yağının sağlığına olumlu etkilerini öğrenince çok şaşıracaksın! Hazırsan haydi okumaya başla :)
Doymuş yağ içerikli besinler hiperkolesterolemi ve koroner kalp hastalıklarına sebep olmaktadır. Peki, Hindistan Cevizi doymuş yağ içermesine rağmen neden kalp hastalıklarına sebep olmuyor?
Hindistan cevizi %65’i orta zincirli yağ asitlerinden zengin olan bir besin türüdür. Orta zincirli yağ asitleri; diğer hayvansal besinler, süt ürünleri içerisindeki doymuş yağlara göre farklı şekilde metabolize olur. İntestinal sistemde pankreatik lipaza ihtiyaç duymadan emilerek karaciğere taşınır ve enerjiye dönüşür. Bu ilerleme, şekerin metabolizması kadar hızlı gerçekleşir.
Orta zincirli yağ asitleri, uzun zincirli yağ asitlerinden farklı olarak, kolesterol sirkülasyonuna girmez, yağ deposunda fazlaca depolanmaz. Bunun yanında uzun zincirli yağ asitleri ise emilim için pankreatik lipaza ihtiyaç duyar, şilomikronlarla karaciğere taşınır ve orada beta oksidasyona maruz kalır. Bunun sonucunda ya kolesterol biyosentezine girer ya da trigliseritler olarak tekrar paketlenir. Bu durum da kalp damar hastalığı riskinin artmasına sebep olur. Ayrıca hindistan cevizi yağı, HDL’nin (iyi kolesterol) artışını ve LDL/HDL oranının azalmasına yardımcı olarak da kalp sağlığını destekler.
-Peki, Hindistan cevizinin diğer faydaları nelerdir?
Alzheimer Hastalığı: Beyinde beta amiloid proteinin birikmesi Alzheimer hastalığını tetiklemektedir. 2014 yılında yapılan bir çalışma Hindistan cevizi yağının Alzheimer hastalığına karşı koruyucu/ tedavi edici etkisi olabileceğini söylemektedir. Çalışmada, sadece amiloid b proteinine maruz kalanlar ile amiloid b proteinine maruz kalıp Hindistan cevizi takviyesi yapılan kişiler karşılaştırıldığında; ikinci grubun beyin nöronlarının hayatta kalış süresinin daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca Hindistan cevizi yağı amiloid b proteinlerinin mitokondrilere verdiği zararları da azaltmaya yardımcı olmuştur.
Antimikrobiyal: Hindistan cevizi birçok zararlı mikroorganizmaların oluşmasını önlüyor! Özellikle Candida mantar ve türevlerine karşı güçlü bir etkiye sahip! Çalışmalar, bu etkinin orta zincirli yağ asitlerine sahip olmasından kaynaklı olduğunu söylüyor. Açıklamalara göre trigliserit ve digliseritler antimikrobiyal etkiye sahip olmazken, Hindistan cevizi yağında bulunan monogliseritler antimikrobiyal etkide!
Karaciğer Koruyucu: Araştırmalara göre Hindistan cevizi yağı, antioksidan enzimini arttırıp lipid peroksidasyonunu önleyerek karaciğerine destekçi oluyor. Yüksek miktarda orta zincirli yağ asidi içermesi, sindirimi için enzime ihtiyaç duymadan karaciğerde kolaylıkla metabolize olmasını sağlıyor; bu da karaciğerine fazla yük binmesine engel olarak koruyucu etki oluşturuyor.
Diş Sağlığı: Hindistan cevizi yağı, antibakteriyel özelliğiyle ağız sağlığını da destekliyor. 2015 yılında yapılan çalışmada, Hindistan cevizi yağının ağız içindeki plakların oluşumunu azalttığı görülmüştür. Ayrıca bu plakların azalmasına bağlı olarak gingivitis(diş eti enfeksiyonu) oluşumunu da engellediği söylenmektedir.
Cilt: Vücudunun hücrelerinin fazla oksidatif strese maruz kalması, yaşlanma sürecinin hızlanmasına sebep olmaktadır. Hindistan cevizi, fazla miktarda fenolik bileşenler içermesiyle antioksidan özellik göstermektedir. Antioksidanca zengin olması, hücrelerinin oksidatif stresten gördüğü hasarı minimuma indirerek, hem daha sağlıklı bir cilde sahip olmanı, hem de yaşlanmasını geciktirmeyi sağlar.
Güçlü Saçlar: Hindistan cevizi güçlü saçlara sahip olmana yardım ediyor. Çalışmalara göre bu etkisini içindeki laurik asit ve hidrofobik bileşenler yardımıyla gerçekleştiriyor! Özellikle bu hidrofobik bileşenlerle saç derisinin zarar görmesini ve protein kaybını azaltarak saç dökülmelerini minimuma indiriyor.
Güçlü bağışıklık: Yüksek antioksidan özelliğiyle Hindistan cevizi bağışıklığını güçlendirerek hastalıklara karşı vücudunu koruyor. 2013 yılında yapılan araştırmalara göre bu yağ özellikle ferulik asit ve p-kumadin içerikli fenolik bileşenler içererek yüksek antioksidan özellik gösteriyor. Antioksidan özelliği ayrıca anti kanserojen etki de göstermektedir. Dikkat; Hindistan cevizi yağının saf olması, -rafine edilmemesi, bu özelliğin kaybolmaması açısından büyük önem taşımaktadır.
Kilo kaybı: İçinde orta zincirli yağ asitleri barındırdığından dolayı Hindistan cevizi yağı kilo kaybını da destekliyor. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre orta zincirli yağ asitleri, uzun zincirlilere oranla daha çok suda çözünüyor, bu yüzden hızlıca hidrolize olup emilebiliyor. Daha çabuk okside olabilen orta zincirli yağ asitleri yağ deposunda diğer yağ asitlerine göre daha az depolanmaktadır. Yapılan birçok çalışma orta zincirli yağ asitlerinin yağ oksidasyonunu ve enerji harcamasını arttırdığını, bu yüzden kilo yönetiminde olumlu yönde destek verebileceğini söylemektedir. The American Journal of Clinical Nutrition yayınlarındaki zeytinyağı ile orta zincirli yağ asitleri arasında yapılan araştırmada, orta zincirli yağ asidi içerikli Hindistan cevizi yağı tüketenlerin, sadece zeytin yağı tüketenlere göre daha fazla kilo kaybı sağladığı görülmüştür.
Sağlıklı yağların listesine Hindistan cevizi yağını da artık rahatlıkla ekleyebilirsin. Bu sağlıklı yağı salatalarına veya keklerine aroma vermek için kullanabilirsin. Dikkat! Her yağda olacağı gibi bu yağın da gereğinden fazla tüketiminin kilo yönetimine olumsuz etki yaratabileceğini unutmamalısın.