SAĞLIK TOHUMU: ÇEMEN OTU

Kimi bayılır lezzetine, kimi ise kokusundan tercih etmez tüketmeyi. Kimi ise hiç adını bile duymamıştır bugüne kadar. O zaman duymayan kalmasın, adını duyduğun kadar yararları da aklının bir köşesinde kalsın. Şaşıracağın birçok yönüyle çemen otunun yararları ekranına gelsin 
Süt Salgılama: Çemen otu, süt salgılatıcılar arasında en çok bilinenler arasında geliyor! Journal of Human Lactation’da doğal süt arttırıcılar ile ilgili yapılan çalışmada da çemen otu ilk sırada yer alıyor desem! Çalışmalara göre çemen otu aslında vücudunda ter bezlerini uyararak ter üretimine yardımcı oluyor. Çemen otunun bu özelliği, bir ter bezi olan memeyi de uyararak süt üretmesine destekçi olmasını sağlıyor. Diğer bir yandan östrojen benzeri bileşenler içeren çemen otu, vücutta östrojen salınımını uyararak da memeden süt salınımına yardımcı olmakta!
Menopoz: 2010 yılında Indian Journal of Medical Research araştırmasına göre çemen otu vücutta östrojenik etki gösteriyor. Araştırmaya göre menopoz döneminde azalan östrojen seviyesini arttırabilmek adına uygulanan “HRT(hormon yerine koyma tedavisi” ne alternatif olabileceği söylenmektedir. Fitoöstrojen bileşen taşıyan çemen otu,ayrıca  kadınlarda postmenopozal dönemde oluşan vajinal kuruluğu probleminin de azalmasına katkı sağlıyor.
Mensturasyon: 2014 yılı Journal of Reproduction & Infertility’de yayınlanan çalışmaya göre çemen otu tohumları mens döneminde oluşan göğüs ve karın ağrısını hafifletmede büyük etki gösteriyor. Çalışmaya göre bu tohumlar diüretik etkisi sayesinde pelvik alanda toplanan kanın azalmasını sağlayarak karın sancılarını hafifletmeye yardım ediyor.
Kolesterol: 2015 yılı International Journal of Biomedical and Advance Research’teki çalışmaya göre çemen otu kan lipid profilini olumlu yönde etkiliyor! Tip 2 diyabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmada; yaşam koşullarını değiştirmeden 6 ay boyunca düzenli tüketilen çemen otunun, bireylerin kan kolesterol, trigliserit ve LDL(kötü kolesterol) seviyesini düşürürken HDL(iyi kolesterol) seviyesini arttırdığı gözlemleniyor. Araştırma; çemen otunun bu özelliğinin içeriğindeki diyet lifi türü olan galaktomannanın, intestinal lipaz aktivitesine karşı baskılayıcı etki göstererek kolesterol ve LDL emilimini ciddi oranda geciktirirken, HDL artışını da desteklediğini söylüyor.
Kan Şekeri: 2015 yılında Journal of Diabetes & Metabolic Disorders’ta  prediyabetliler üzerine yapılan araştırma, çemen otu tüketiminin kan şekerini ve bireylerin diyabet olma olasılığını düşürmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Çemen otu, içindeki 4-hidroksiizolösin aminoasiti sayesinde glikoza bağlı insülin salınımını arttırıyor( insülin tropik aktivite). Araştırma, bu bitkinin vücutta insülin reseptör sayısını arttırarak da kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu fakat mekanizmasının tam olarak bilinmediğini de ekliyor. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences’a göre çemen otu pankreasın beta hücrelerinden glikoza bağlı insülin salınımını uyararak ve alfa amilaz aktivitesini inhibe ederek kan şekerini düşürmeye yardımcı oluyor. Bunun yanında yüksek oranda çözünür lif içermesi, gastrik boşalmayı yavaşlatarak glikoz emilimini de yavaşlatmış oluyor.
Libido: Yanlış okumadın, Çemen otu libido artışını sağlıyor! 2015 yılında Phytotheraphy Research’teki bir makalede çemen otu tüketen kadınlarda serbest testesteron ve E2 hormonlarında artışla beraber seksüel arzuda artış ve uyarılma gözlemlenmiş. 2011 yılında erkekler üzerine yapılan çalışma da çemen otu tüketimiyle beraber libidoda artış olduğunu söylüyor!
PCOS: 2015 yılı International Journal of Medical Sciences’ta her biri 500 mg çemen otu içeren takviyelerle PCOS lu bireyler arasında yapılan araştırma sonucuna göre çemen otu, PCOS tedavisinde olumlu etki gösterebiliyor! Çalışmaya görePCOS’lu kadınlarda 90 günlük çemen otu ekstraktı takviyesi sonrasında, ovaryum völümünde ilkine göre azalma, kist boylarında küçülme, menstrual siklüsün düzene girmesi gibi sonuçlar elde ediliyor. Ayrıca PCOS’ta artan LH/FSH hormon oranı, bu takviyeyle azalmaya geçiyor. Ayrıca araştırma sırasında hamile kalmak isteyen bireyler arasından da takviye tüketimiyle hamile kalan bireyler de oluyor. Kesin tedavi yöntemi olarak gösterilmese de, çalışmalar çemen otunun PCOS tedavisinde olumlu etki gösterebileceğini söylemekte!