SARIDAN GELEN SAĞLIK: HARDAL

Turpgiller ailesinden olan hardal birçok çeşidine karşın en çok beyaz, siyah ve kırmızı hardal türleri biliniyor ve genelde tohumları ve yağının tüketimi tercih ediliyor. Hardal baharatlar listene çok fazla girmiyorsa, aşağıda yararlarını okuduktan sonra fikrin her an değişebilir  Keşfe çıkmaya hazır mısın?
Kaslarını gevşet: Hardalın yüksek magnezyum içeriğine sahip olduğunu biliyor muydun? USDA(United States Department of Agriculture) verilerine göre hardal tohumu magnezyum içeriğinde kakaoya yaklaşıyor! 100 gram kakao tohumu 499 mg magnezyum içerirken 100 gr hardal tohumu ise 370 mg magnezyum içeriyor. Yapılan çalışmalara göre hardal katılaşan kasların gevşemesi, ağrıların hafiflemesinde olumlu etki yaratıyor.  Yemeklerinde baharat olarak ya da salatalarına hardal tohumu ekleyerek bu özellikten faydalanabilirsin :)
Metabolik Hız: Hardalın enerji harcamanı arttırabileceğini biliyor musun? 2013 yılında British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir çalışmaya göre besin tüketimlerinde 21 g hardal baharatı verilen kişilerin diyete bağlı termogenezlerinde artış olduğu görülmüş! Bu haberi duyduktan sonra bence sofrana hardalı da katmak isteyebilirsin 
Kalp Sağlığı: Araştırmalara göre hardal tohumu, içindeki çoklu doymamış yağ asitleri ve fitosteroller sayesinde kalp dostu! Ayrıca 2011 yılında yapılan bir derlemeye göre hardal gibi baharatlar, kolesterolden sentezlenen safra asitini arttırarak dolaylı yoldan vücut kolesterolünün de düşmesini sağlıyor.
Antikanserojen: Yüksek fitokimyasal içeriği sayesinde vücut hücrelerinin oksidasyonla zararını azaltma ve böylece kanser hücrelerinin oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. International Journal of Pharma Sciences’ta hardal üzerine yapılan araştırma da, hardalın hidroksil radikalleri temizleme özelliğiyle kansere karşı koruyucu etki gösterdiği fikrini destekliyor :) 2010 yılında Journal of Agricultural and Food Chemistry’de tüm hardal çeşitleri incelendiğinde 51 çeşit flavonoid bulunduğu, bunların içine kamferol, quersetin, isharmnetinin de girdiği söyleniyor.!
Kan şekeri: Henüz yeterli çalışma olmasa da hardalın kan şekerini düşürücü etkisi umut verici! Yapılan çalışmalar hardal tohumlarının pankreasta ß hücrelerinden insülin salınımını uyararak kan şekerinin düşmesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca hardal tohumlarının antioksidan özelliği sayesinde pankreastaki Langerhans adacıklarının zarar görmesini de önleyebileceği bilgisi veriliyor.
Bağırsak solucanları: 2011 yılında Journal of Pharmacy Research ‘teki bir araştırmaya göre hardal tohumu bağırsak solucanlarını düşürücü etki taşıyor. Bu özelliği 2011 yılında yapılan bir derleme de destekliyor!
Anti-tümörojenik: Yapılan çalışmalar, henüz yeterli sayıda olmamakla beraber, hardalın tümör hücrelerinin üremesini baskılayabileceğini gösteriyor. Özellikle içeriğindeki 2 doğal izotiyosiyanat olan Ally- izotiyosiyanat ve fenil- izotiyosiyanatlar, yüksek antioksidan özellikleri sayesinde tümör hücrelerinin büyüme-çoğalma ve metastaz yapma özelliklerini baskılamada etkili olabileceği söylenmekte!