Serinleten Fit5 Çay

Havalar zaman zaman serinlese de bastıran sıcaklar ve ramazanın gelişi ile en çok ihtiyaç duyduğun şey belki de seni serinletecek içecekler! Araştırmalara bakıldığında Türkiye’de içecek tüketiminin %37’sinin gazlı içeceklerden geldiği görülmekte. Bu duruma #formeodiyetisyenleri olarak bir çözüm bulalım dedik ve içini serinletirken sağlığını koruyan 5 fit çay tarifi hazırladık. Hazırsan sayfayı aşağı kaydırabilirsin :)

Tariflere geçmeden uyarmalıyım ki her biri birbirinden lezzetli bu çayların yapımı oldukça pratik, lezzeti bir o kadar güzel oldu! Üstelik her biri soğuk tüketime uygun oluşu ile bu yazın gözdesi olmaya aday.

1. Şeftalili Beyaz Çay
Malzemeler
• 2 poşet beyaz çay
• 50 g şeftali
• Buz
Yapılışı; beyaz çayı 1 bardak sıcak suda 1-2 dakika demle ve içerisine buz ilave et. Şeftaliyi küp küp doğra ve karışıma ilave et.
Metabolizmana dost bu çayı akşam yemekten veya iftardan sonra keyifle yudumla.

2. Naneli Vitaminli Çay
Malzemeler
• 1 poşet A, C, E vitaminli yeşil çay
• 1 dilim limon
• 1 tk bal
• 2-3 yaprak nane
Yapılışı; A, C, E vitaminli yeşil çayı sıcak suda 1 dk demle ve içerisine bal ilave edip karıştır. Limon ve nane yaprakları ile süsle.
Sağlığına dost bu çayı yoğun günlerinde bağışıklığını güçlendirmek için akşam yemekten önce veya sahurda ezan okunmadan 5 dk. Önce içebilirsin.

3. Limonlu Hibiskuslu Yaz Çayı
Malzemeler
• 5 bardak su
• 1 adet limon
• 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi şekeri
• ½ su bardağı hibiskus çiçeği
• 2-3 dal taze fesleğen
• 1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı; orta büyüklükte bir tencerede suyu kaynat. Limon, bal ve hibiskus çiçeği ile fesleğenleri ekleyerek kapağını kapatıp 20 dk. Demlemeye bırak. Daha sonra soğumaya bırak. Hazırladığın karışımın birazını buz kalıplarında dondur.
Hazırladığın bu büyülü çayın rengi ile görsel bir şölen yaşarken içeriği ile de günün yoğunluğundan arınacaksın.

4. Mangolu Rooibos Çayı
Malzemeler;
• 100 g mango
• 100 g ananas
• 2 poşet vanilyalı rooibos çayı
• 1 tatlı kaşığı toz tatlandırıcı
• 10 g yaban mersini
Yapılışı; 3 bardak suyu tencerede kaynat, rooibos çayı ile 2-3 dk. Demleyip soğumaya bırak. Mango ve ananası blenderize et ve demlediğin çay karışımı ile karıştır. Bu sırada toz tatlandırıcıyı da ilave et.
2 kişilik olan bu tarifimizi sevdiğin biri ile paylaşmayı ve servis ederken yaban mersinlerini kullanmayı unutma. Mutluluk etkisi ile yüzünde gülümsemeye neden olacak olan bu çay kan şekerini kontrol altında tutma konusunda da oldukça becerikli.

5. Karpuzlu Naneli Çay
Malzemeler;
• 150 g karpuz
• 3 bardak su
• 2 poşet siyah çay
• 1 tatlı kaşığı toz tatlandırıcı
• 3-4 sap nane
Yapılışı; karpuzu blenderize edip süzdükten sonra buzdolabında soğumaya bırak. Orta boy bir tencerede suyu kaynat ve kaynayan suya poşet çayları ilave edip 5 dk demle. Ardından tatlandırıcı ve nane ilave edip demlenmesini bekle. Soğumaya bıraktığın sırada naneleri karışımdan çıkar ve soğuduktan sonra soğumaya bıraktığın karpuz ile karıştır. Servis ederken nane kullanmayı unutma.

Ruhunu ve bedenini tazelemek istiyorsan akşam uyumadan 1 saat önce veya iftardan sonraki ara öğününde bu çayı keyifle yudumla.
Hepsi birbirinden leziz çay tariflerimiz ile bu ramazan hepimiz fitiz!