Sevgili Babacığım: Ne Söylediğin, Ne Yaptığın ve Ne Yediğin Benim İçin Önemli!
Çocukluğumun büyük bir bölümünde annem mutfaktaki asıl kişiydi, yemeklerimi hem planlar hem de hazırlardı. Ancak ben aşırı yemek seçerdim ve tek tip beslenirdim. Bu süre zarfında babam, seçici beslenme alışkanlıklarımı yenmemde bana çok yardımcı oldu.
Babamı tanımayanlarınız için kısaca açıklayayım. Her şeyi yiyebilecek (hem sağlıklı hem de sağlıksız) keyfine düşkün bir insandır. Çocukluğumda hiçbir besinden korkmamamı sağlamıştır. Yemek masasında beni yeni bir yemek denemeye teşvik ettiği sayısız akşam yemeklerini hatırlıyorum. Yiyecekleri neden denemem gerektiğine dair her zaman geçerli bir gerekçe sunar ve yiyeceklerin sağladığı önemli noktaları açıklardı. Daha iyi görmek istiyorsan şu havuçtan bir tanecik ağzına atmalısın gibi. En önemlisi, seçici yeme alışkanlıklarımı yenmeme yardım etmekten asla vazgeçmedi.
Yıllar sonra besin alımımın çeşitliliği muazzam bir şekilde genişledi ve belirli yiyecek gruplarına karşı ön yargım azaldı. Bunun için büyük ölçüde babama teşekkür etmeliyim. Çoğu insan, bir babanın çocuğunun beslenmesinde oynadığı büyük rolü genellikle gözden kaçırır. Çocuklar her iki ebeveynin davranışlarını model alırlar Bu yüzden babalar çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğretmede aktif bir rol oynamalıdırlar.
Beslenme alışkanlıkları söz konusu olduğunda babanın nasıl bir fark yaratabileceğine dair birkaç ipucu:
1. Rol model olun. Çocuklar genellikle anne ve babalarının hareketlerini yakından izlerler. Çocuklarınızın bol meyve ve sebze yemesini ve şekerli gıdaları sınırlandırmasını istiyorsanız öncelikle sizin yapmanız gerekiyor. Erken yaşta öğrenilen beslenme alışkanlıklarının ömür boyu sürdürülmesinin daha kolay olduğunu unutmayın.
2. Sağlıklı kelimesinden kaçının. Birçok çocuk “sağlıklı” teriminin ne anlama geldiğini anlamakta güçlük çeker. Aslında bu terim dikkati dağıtabilir ve iştahsızlığa yol açabilir. “Çıtır çıtır havuç” veya “kırmızı elma” gibi yiyecekleri tanımlamak için açıklayıcı terimler kullanmaya çalışın.
3. Pişirmeye başlayın. Babamın menemeni, babamın pilavı cümlelerini sıklıkla duymuşsunuzdur. Hayatımızın sonuna kadar en çok sevdiğimiz yemeklerin başında gelirler ve çocukların yeni tarifler denemesine bir kapı açabilir. Hem artık hayat müşterek annelerimiz çalışıyor. Babalar da mutfağa girerek çocukların daha fazla ev yemeği yemesini sağlayabilirler.
4. Birlikte dışarı çıkın. Dışarıda vakit geçirmek babaların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmeleri için mükemmel bir zamandır. Çocuklarla ekip biçmek, balık tutmak, mangal yakmak gibi aktivitelerde birlikte olmak, onları sağlıklı alışkanlıklar konusunda daha çok heyecanlandıracaktır.
5.Asla bir yemeği zorlamayın. Ebeveynlerin sıklıkla yaptığı yaygın bir hata, çocuğu belirli yiyecekleri yemeye zorlamaktır, bu da onları yemekten daha fazla caydırabilir. Onlara yediğiniz yiyeceklerden ikram edin, yediğinizi görmesini sağlayın ve onun tercih etmesine izin verin.