Sınava Son 10 Gün! Nasıl Beslenilmeli, Neler Yapılmalı?
Uzun zamandır beklediğiniz ve emeklerinizin karşılığını alacağınız güne sayılı zaman kaldı!
Muhtemelen çoğunuzun aklından “Ne yaparsak daha iyi sonuç alırız, daha fazla soru cevaplarız?” sorusu geçiyor.
Öncelikle sınav yaklaştıkça heyecanlanmanız, stresinizin artması ve bazı düşüncelerin yoğunlaşması çok normal. Böyle anlarda gözlerinizi kapatıp, derin bir nefes alıp, üniversitenin kapısından içeri girdiğiniz anı hayal edebilirsiniz. Yani ilk kural; düşüncelerinizi hayallerinizle beslemek!
Devamında da aşağıdaki 5 maddeyi uygulamak;
1) Kahvaltısız güne başlamayın!
Araştırmalar kahvaltı ile güne başlayan öğrencilerin performansının arttığını bildiriyor. Tüm gün boyunca enerjiye ihtiyacı olan bedeninizi kan şekeri dengesizlikleri yaşamayacağınız dengeli bir kahvaltı öğünüyle beslemelisiniz. Yumurta, süt, tam tahıllı ekmek, peynir, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri kahvaltı tabağında yer alabilir.
2) Tanıdık besinler soframızda olsun!
Sınava bu kadar az kalmışken daha önce denemediğiniz yemekleri sınav sonrasında deneyimlemek için erteleyebilirsiniz. Çünkü ilk defa deneyimlediğiniz bir besin mide hassasiyetine veya bağırsaklarınızın düzeninin bozulmasına yol açabilir. Bu durum da sınav performansınızı etkileyebilir.
3) En önemli besin; UYKU!
Artan stres düzeyi uyku kalitenizi etkiliyor ve uyku saatlerinizin düzenini bozuyor olabilir. Yetersiz ve kalitesiz uyku da odak problemleri yaşamanıza ve sınav performansınızın olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Düzenli bir uyku-uyanıklık döngüsü oluşturmaya çalışmalısınız. Sınava az kalmışken, erken uyuma ve erken kalkma döngüsü sizin için faydalı olacaktır.
Akşam yemeğine geçişle birlikte kafein tüketimini sonlandırmalı ve uykudan en az 2 saat öncesinde telefon, bilgisayar ve diğer elektronik cihazların yaymış olduğu mavi ışık maruziyetinizi sınırlandırmanızı öneririm. Unutmayın kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinizin artmasına neden olabilmektedir.
4) Masanızdan su eksik olmasın!
Bir diğer önemsememiz gereken konu da hidrasyon. Yetersiz su tüketimi konsantrasyonunuzu olumsuz etkileyebilir ve tepkilerinizi yavaşlatarak halsiz hissetmenize sebep olabilir. Bu nedenle günlük 2,5-3 L kadar su tüketmeli ve ihtiyacınızı çay & kahve gibi besinlerden sağlayamadığınızı unutmamalısınız.
5) Tabağınız renkli, başarınız bol olsun!
Yeterli ve dengeli beslenme hayatınızın her döneminde size destek olacak. Mevsim yeşillikleri, süt, et, yumurta, peynir, tam tahıllı besinler tabağınıza denge size de güç verecek unutmayın. Sınav gününde ve öncesinde omega-3 yağları açısından zengin bir gıdanın bilişsel fonksiyonları güçlendirici özelliğinden de yararlanabilir ve sofranızda ceviz, keten tohumu, balık gibi omega-3 açısından zengin gıdalara yer verebilirsiniz.
Siz elinizden gelenin en iyisini yaptınız, yapıyorsunuz. Gösterdiğiniz çaba karşılığını verecek ve bu günler yüzünüzde tatlı bir tebessüm ve güzel anılarla kalacak unutmayın!
Şimdiden başarılar dileriz.