Sofraların Yıldız Beş Baharatı
Sofralardan eksik olmayan baharatlar nedir diye sorsak ilk verilecek cevap tuz-karabiber ikilisi olur. Evde, restoranda, komşuda vb gittiğin her sofrada bu ikili karşılar seni. Aman yemeğin tadı tuzu eksik olmasın diye de bol miktarda serpilir. Peki ya tükettiğin miktar hayatın tadını tuzunu kaçırıyorsa!
Pek tabii yediğin her yemeğin lezzetini arttırmak isteriz. Ve fakat burada kullanacağımız tek baharat tuz ve karabiber olmak zorunda değil. Özellikle sadece tuz ile lezzetlendirdiğin yemekler aşırı tüketim dolayısıyla kalp-damar sağlığını riske atar!
Sen de farklı baharatları sofranda, mutfağında eksik etmeyerek bu ikilinin kullanım miktarını kontrol altına alabilir, yemeğini lezzet şölenine dönüştürebilirsin. Diğer taraftan da senin için seçtiğim 5 yıldız baharatla sağlığını destekleyebilirsin.
O zaman hadi gel seni sofranın yıldızı olacak 5 baharat ile tanıştırayım. Aslında kendilerine hiç yabancı değilsin ama daha yakından tanımak gerekiyor.
1. NANE: Yemeklerden salatalara, soslardan içeceklere ve hatta tatlılarda bile kullanabileceğin nane verdiği freshlik hissi ile ön plana çıkıyor. İyi bir A vitamini kaynağı olan nane göz sağlığını destekler. Sindirim sitemine oldukça destek olan nane şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlerin de yardımcı olur. Özellikle ağır yemeklerde kendisini eksik etmemeye özen gösterebilirsin. İçerisindeki uçucu yağlar ise ağız floranı destekler. Nanede gözden kaçırılmaması gereken detay ise eğer reflüye sahipseniz mide kapakçığının gevşemesine yol açabileceği için tüketim miktarı iyi ayarlanmalıdır.
2. TARÇIN: Özellikle tatlıların baş tacı, kokusuyla çoğumuzu büyüleyen tarçın güçlü bir antioksidan aktiviteye sahiptir. Antioksidan içeriği ile bağışıklık sisteminizi destekleyen tarçın, normal kan yağları seviyelerinizin sürdürülmesine de katkıda bulunur. Tarçınını daha çok ön plana çıkması ise kan şekeri dengesinin sağlanmasına bulunduğu katkıdan kaynaklanmaktadır.
3. SUMAK: Tarçından güçlü bir antioksidan olarak bahsetsek de sumak bu konuda tacı kaptırmayacak baharatların başında geliyor. Orta doğu ve Akdeniz mutfağının yıldız baharatı sumağı; salatalara, yoğurtlu mezelere ve dilediğin tüm lezzetlere ekleyebilirsin. İçerisindeki tekli doymamış yağ asitleri ile de kalp-damar sağlığın için oldukça kıymetli. Yapılan bazı çalışmalar da egzersiz sonrası kas ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
4. ZERDEÇAL: Hindistan’da binlerce yıldır baharat ve şifalı bitki olarak kullanılan zerdeçal, kurkumin adlı çok değerli bir bileşiğe sahip. Kurkimin, içeriğiyle birçok hastalığın nedeni olarak gösterilen inflamasyonun azaltılmasında anahtar rol oynuyor. Antioksidan içeriği ile kalp sağlığından beyin sağlığına, kan şekeri kontrolünden cilt sağlığına birçok noktaya faydalı etki sağlayarak bedeninin sağlığını yönetmesini destekliyor. Karabiberle birlikte tüketimi ise mevcut etkilerini daha da artırıyor.
5. FESLEĞEN: Pesto sos ile tanıdığın fesleğen, bulunduğu her gıdanın lezzetini arttırmakla kalmayıp, yeşil rengiyle görsel şölen de yaratıyor. Stres yönetiminde önemli rol oynayan fesleğen, bağışıklık sistemine ve iyi ruh haline katkıda bulunuyor. Anti-mikrobiyal özelliği ile diş çürüklerine karşı savaşta iyi bir destekçi. Aynı zamanda küf gelişimini de engelleyerek sadece bedenini değil gıdanı da koruyor.
Senin için seçtiğim bu beş baharata sofrandaki tuz ve karabiberin yanında yer açmayı unutma. Hem ruhunu, hem zihnini hem bedenini doya doya beslerken, sağlığını da destekle.