Stresin Antidepresanı Egzersiz

Yoğun iş temposu, uzayan mesai saatleri, günlük yaşamın yoruculuğu… Hepsi seni strese bir adım daha yaklaştırıyor farkında mısın? Peki stres gerçekten bu kadar korkulması gereken bir şey mi? Günümüzde stres artık yaşamın kaçınılmaz bir parçası fakat kontrolden çıktığı noktada bedenine ve ruhuna verebileceği zararlar son derece korkutucu! Peki stresi kontrol altında tutmak mümkün mü? Evet. Nasıl mı?

"Minimum stres ve maksimum sağlık” koşulunu sağlamanın ilk yolu stresle başa çıkmada tercih ettiğin yöntemin tespiti.
Stresli olduğunda ne yapmayı tercih ettiğini hiç gözlemledin mi? Gün içinde stresli olduğunda stresle başa çıkmak için bireylerin tercihlerini inceleyen bir araştırmanın sonucunda; bireylerin büyük bir kısmı arkadaşları ve ailesiyle konuşmayı, bir diğer kısmı uyumayı veya yemek yemeyi tercih ederken düzenli egzersizle bu durumu sağlayan kişilerin oranı oldukça düşük bulunmuştur. Bu uygulanan davranışların her biri bilinen ve uygulanabilir teknikler. Fakat egzersiz yaparak stresten uzak durmayı tercih edenlerin bu tekniği yaşam tarzı haline getirmiş profesyonel bireyler olduğu gözlemlenmekte. Tercih edilen egzersiz türlerinde ise 1. Sırayı yürüyüş onu takiben koşu ve yoga yer alıyor. Profesyonel bir yaşam istiyorsan senin tercih etmen gereken yöntem oldukça açık değil mi?

Peki sence neden stresle baş etmede egzersiz profesyonel bir yöntemdir?
Yoğun stres beyni etkilediği zaman, birçok sinir bağlantıları ile vücudun tamamı da bu etkiyi hissetmektedir. Diğer yöntemler sadece belli duyguları ve organları etkilerken egzersizle tüm vücuduna hükmedebilirsin. Nasıl mı? Isınma hareketleri ile kasların harekete geçiyor ve harekete geçen bu kaslarla dolaşım sistemine önemli ölçüde destek oluyorsun, beynin oksijene doyuyor, salınan hormonlarla ruh yapın olumlu yönde değişiyor.

Egzersizin ruhuna nasıl etkileri nelerdir?
Egzersiz faydalı ama ruhuma nasıl etki edebilir ki dediğini duyar gibiyim… Egzersiz ve fiziksel aktiviteyle vücudun “endorfin” üretir. Endorfin vücudun doğal ağrı kesicisi ve mutluluk hormonudur. Vücudundaki endorfin artışı coşku hissine, iştah mekanizmasında kontrole, farklı seks hormonu salınımına ve bağışıklık sisteminde artışa yardımcı olur. Stresle birlikte alt üst olan bu sistem egzersizle kendini bulur ve kendine gelen sistem stresin olumsuz etkileri ile mücadele etmeye başlayarak stresi yener.

Egzersizin bedenine etkileri nelerdir?
Stresli olduğunda yay gibi gergin olmanın bilimsel bir açıklaması elbette ki var. Vücudun hareketlilik ve dayanıklılığını büyük oranda kaslarla sağlar. Yoğun stres altında ise kaslar gerilerek serbestçe hareket edemez. Zamanla hareket edemeyen bu kasların oksijen kapasitesi azalır ve nasıl ki insan oksijensiz yaşayamazsa kaslarda oksijensiz ortamda işlevini yitirir. Bu yüzdendir ki yoğun çalışan, masa başında uzun mesai saatleri olan bireylerde boyun ve sırt ağrıları oldukça fazladır. Pes etmeden sürdürülen egzersizlerle kaslardaki bu kayıplar yerine konarak oksijen kapasitesi arttırılır ve kaslarınla birlikte tüm bedenin nefes almanın mutluluğuna kavuşur.

Egzersizin problem çözmede etkisi var mıdır?
Birçoğumuz stres altındayken problemleri çözmede pek de iyi sayılmayız. Stresle kasılan kasların egzersizle tek tek çözülürken oksijen kapasitesinin artmasıyla beyin damarların da rahatlar. Rahatlayan bir beynin daha komplike düşünebilmesi elbette kaçınılmazdır. Aynı zamanda hepimiz biliyoruz ki evrenin bir enerjisi var ve olumsuz düşüncelerle çözüm odaklı olmak pek de mümkün değil. Egzersiz sırasında salınan endorfin hormonu bedeninden ve ruhundan negatif enerjiyi uzaklaştıracağı için pozitif bir ruh halinde sorunlara çözüm bulman tabi ki de çok daha kolay. İş hayatında profesyonel insanların egzersize öncelik vermesinde sence de egzersizin çözüm odaklı etkisi bir etmen değil midir?

Şimdi sana egzersize başlamamak için sunduğun 3 bahaneyi ekarte edecek birkaç ipucu vereceğim. Oku ve harekete geç !

“Egzersiz için uygun zaman dilimim yok”:
Sabah yürüyüşü kadar gece yürüyüşünün de faydalı olduğunu biliyor muydun? 2012 yılında yayınlanan bir araştırma vücudu strese sokan kortizol hormonunun sabah ve akşam saatlerinde etkinliğini gösterdiğini söylüyor. Yürüyüş ise kortizol hormonunun vücutta yarattığı stresi baskılamada oldukça etkili. Bu yüzden sabahları işe çok erken gidiyorum egzersize vakit ayıramam bahanesine artık hayatında yer yok!

“Egzersiz için alanım yok”:
Evinde hareket edebileceğin bir alan, sokakta adımını atabildiğin her yer senin sana özel egzersiz alanın. Kendine uygun egzersizi bul ve her yerde tadını çıkar.

“Egzersiz için bütçem yok”:
Profesyonel bir destek almak komplike sporlar için önemli olsa da başlangıç için en ideal egzersiz olan yürüyüşü bütçe ayırmadan da yapabilirsin. Unutma yürüyüş en pratik, en masrafsız ve en faydalı egzersiz.

Peki tüm bu etkileri sağlayabilmek için egzersizin hayatımızdaki yeri ne olmalı?
Stres nasıl ki hayatımızda her daim varsa antidepresanı egzersiz de hep olmalı. Kalıcı etki bırakması için önerilen egzersiz süresi haftada minimum 150dk. olarak bildirilmektedir, fakat egzersizi bir yaşam biçimi ve bir rutine dönüştürdüğünde uygulayıp uygulamadığını takip etmekten çok yaşam ritminde yemek yemek, su içmek veya uyumak gibi bir yer alacak.


Bilmelisin ki egzersize kapılarını açman yeterli! Ruhuna ve bedenine hissettirdiği pozitif etkiler sayesinde egzersiz hayatına yerleşir merak etme! Kendine bir iyilik yap ve erteleme! Bugün adım atmaya başla, koşarken strese el salla! Sağlıklı ve dinamik bir yaşam dilerim...! :)