SÜPER ANTİOKSİDAN: ALFA LİPOİK ASİT
Hem suda hem de yağda çözünerek birçok dokuya ulaşabilme özelliğine sahip, süper antioksidan etkili vitamin benzeri madde olan Alfa Lipoik Asit(ALA), son zamanlarda çoğu kişinin merak ettiği konular arasında. Peki, bu madde hakkında ne kadar bilimsel bilgiye sahipsin? 5 adımda sağlığına etkilerini en bilimsel yönüyle öğrenmek için okumaya devam et :)
Antioksidan: ALA, reaktif oksijen ve nitrojen türlerini temizleyerek yüksek antioksidan özellik göstermektedir. Ayrıca askorbat, E vitamini ve ubikinol gibi antioksidanların yeniden oluşumunu sağlayarak hücrelerin antioksidan kapasitesini destekler. ALA kan-beyin bariyerini geçebilme özelliğiyle de beyin antioksidanı ve teröpatik ajan görevini üstlenir.
Diyabet: ALA, kandaki glikozun hücreye girmesini sağlayan protein olan GLUT 4’ü arttırarak kan şekeri seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor! Bunun dışında insülin hassasiyetinin artışını sağlayarak insülin direnci gelişiminin de önüne geçiyor. Peki, ALA’nın diyabetik nöropatiye de olumlu etki yarattığını biliyor muydun? 2010 yılında yapılan bir araştırmada ALA’nın, diyabetik hastaların sinirlerinde hasar oluşumunu azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.
Bilişsel Fonksiyon: 2013 yılında Journal of Neurodegenerative Diseases’te Alzheimer Hastaları üzerine yapılan çalışmada, ALA takviyesinin, kişilerde bilişsel fonksiyonlardaki zayıflamayı yavaşlattığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu maddenin hafızaya da olumlu etkiler yaratabileceği yönünde de araştırmalar bulunmaktadır.
Hipertansiyon: 2016 yıında Anatolion Journal of Cardiology’de yapılan bir çalışmaya göre; ALA, ATP’ye duyarlı potasyum kanallarına etki ederek tansiyonun düşmesine yardımcı oluyor!
Kanser: Yüksek antioksidan özelliğiyle ALA, vücudunda oksidatif stresle oluşabilecek kansere karşı seni koruyor! Yapılan bir araştırmaya göre ALA, HT-29 adı verilen kolon kanseri hücrelerinin gelişimini önlemeye ve apoptoza yardımcı olmaktadır. Ayrıca Ottowa Integrative Cancer Center’ın açıklamasına göre ALA, NF-kB adlı protein kompleksini inhibe ederek de kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. NF-kB proteinin aktive olması, vücutta inflamasyonun, metastazın, hücresel transformasyonun ve kanser hücresinin hayatta kalış süresinin artmasına yol açıyor!
Peki, ALA’yı hangi besinlerden temin edebilirsin?
Sağlığına sağlık katacak bu maddeyi başlıca keten tohumu, bezelye, yumurta sarısı, ıspanak, brokoli, domates, ceviz, kanola yağı gibi besinlerden sağlayabilirsin. Ayrıca gerektiği durumlarda dışarıdan takviye olarak alman da mümkün. Fakat diğer takviyelerde olduğu gibi bu takviyede de fazla tüketimden kaçınılmalı, kullanım miktarına doktor veya beslenme uzmanıyla karar verilmelidir.