Süt Üretimine İyi Bir Başlangıç İçin 8 Adım

1. Doğum sonrası ilk 1-2 saatte hemen emzir!
Yeni doğan bebeğini doğum sonrası karnına koymalarını iste. Bebeğin bir saat içinde refleksleri sayesinde memeni bulur ve emmeye başlar. Bu süreçte doğum anında salgılanan oksitosinden dolayı, bebeğin daha fazla kolostrum alabilmektedir. Genel anestezi almadığın sürece doğumdan hemen sonra, bebeğinle ayrılmamalısın. Epidural anestezi yapılan sezaryen doğumlarda ise emzirme bir süre gecikebilmektedir. Bu durumda da mümkün olduğu kadar bebeğinle ten teması sağlamalı, süt üretebileceğine dair güvenini artırmalısın.

2. Ten tene teması koru!
Bebeğinle tensel temas sağlaman; doğum sonrası seni en çok mutlu eden, huzur veren ve sakinleştiren durumdur. Bebeğinin üzerinde sadece bezi varken, çıplak olarak göğsünüze yatırın. Sütünün hacmi artacak ve bebeğin böylelikle hemen emmeye başlayacaktır.

3. Yıkanmasını geciktir!
Bebeğinin yıkanmasını erteleyip göğsüne koy. Vücudunda hala bulunan amniyon sıvısını, elleriyle meme üzerine sürecektir. Amniyon sıvısının kokusu yardımıyla da daha çok ilgi gösterecek, memeyi bulup emmeye başlayacaktır.

4. Memeni iyi kavramasını sağla!
Bebeğin memedeki tüm sütü boşaltabilmesi, memeni çok iyi kavramasına bağlıdır. Tam olarak kavrama olmadığında, sütü iyi bir şekilde alamaz. Bu noktada hislerini sorgulamaya başla. Memelerde hassaslık olması çok normaldir. Ama kavradığında acı hissediyorsan, bebeğin memeni yüzeysel kavrıyor demektir. Pozisyonu değiştirip tekrar kavramasını sağla. Hala acı hissediyorsan mutlaka bir emzirme danışmanına danış.

5. Memene masaj yap!
Memeyi olabildiğince boşaltman daha fazla süt üretimini tetikler. Eğer düşük süt üretimi varsa, sütün çıkışı da yavaş olacaktır. Sütün daha çok çıkması için, emzirirken aynı anda yukarıdan aşağı doğru memene de masaj yap. Yapılan çalışmalarda bu işlemin süt çıkışını %40-50 oranında artırdığı gözlemlenmiştir. Bir diğer masaj yöntemi de “Meme Kompresyonu”dur. Dıştan uygulanan basınç ile süt dışarı çıkarılır. Başparmağını göğüs üzerine, diğer parmaklarını göğüs altına koy. Arada kalan dokuya zarar vermeden basınç uygula. Bu masajı yaparken alinin altında sert bir alan hissedersen, o kısma odaklan. Bebeğinin daha hızlı yutkunduğunu ve sütün hızla çıktığını göreceksin ;)

6. Sık sık emzir!
İlk birkaç gün boyunca bebeğini sık sık emzir. Bu durumu süt üretiminin başlaması ve artması için sana verilen mükemmel bir fırsat olarak gör. Genel olarak fazla süt üretiminin en iyi yolunun, daha fazla süt çıkışı olduğunu unutma.

7. Emzirdikten sonra sütünü sağ!
İlk birkaç hafta süt üretimini en yüksek seviyeye çıkarabilirsin. Bunun için de çok emzirmen ve üretimi teşvik etmen gerekir. Bebeğini emzirdikten ve tam olarak doyduğundan emin olduktan sonra, birkaç dakika da memene pompayla uyarı ver. Meme ucunda yer alan reseptörler, “daha fazla süt” sinyalini beyne iletecektir.

8. Gece emzirmelerini atlama!
Gece prolaktin seviyeleri en yüksek düzeydedir ve memeni emen bebeğine daha çok yanıt verir. Uykunun kollarında hem bedensel, hem de ruhsal olarak daha rahat olursun, gevşersin. Bu da sütünün daha kolay akmasını sağlar. Bu noktada gece emzirme başarısının sırrı ise; hafif uyku halinde, yatakta uzanır pozisyonda emzirmektir. Aynı şekilde gün içinde bebeğinin uyuduğu zamanları değerlendir ve sen de kısa süreli uyu. Böylelikle hem dinlenerek uyku kaliteni artırırsın, hem de prolaktin miktarını.

Emzirmek anneyle bebeğinin dansı gibidir. Aşkla dans ettiğiniz mutlu günleriniz olsun ;)