Tartıyı Çocuğuna Düşman Etme!

Çoğu ebeveynin farkında olmadan yaptıkları en büyük hatadır: Çocuğunun ‘kilo ve beden’ algısını değiştirmek! Üstelik bu hatalar doğrudan çocuğun kilo ve beden algısına değildir; kendi bedenleriyle verdikleri savaşın bir yan ürünüdür! En sık yapılan hataları ise #fitanneningünlügü köşemde senin için kaleme aldım sevgili anne ;)

Öncelikle bedeninle barış!
Çocuklar bedenleriyle barışık doğarlar ve hiçbir zaman kendilerini başka bebeklerle kıyaslayıp ‘onun bedeni daha güzel’ diye düşünmezler. Fakat bu durum; aileden veya çevreden birinin çıkıp, ince olmanın her zaman daha güzel olduğunu söyleyene kadar sürer. Çocukların her zaman kendilerinden büyük kişilere hayran olduğunu unutma. Bedenini sev ve onu sadece daha sağlıklı hale getirmek için sağlıkla çabala.

Rol model olarak sözlere dikkat!
Çocuğunla dışarı çıkacaksın, aynaya baktın ve o da ne? En sevdiğin bluz birden seni kilolu gösterdi. Ve sen de farkında olmadan bunu sesli düşündün. Ya da benim gibi kilo aldığında yanakları dolan biriysen; aynaya baktın ve yanaklarından kilo aldığını gördün ve yine bunu sesli düşündün. Yanındaki minik de bu olumsuz mesajı anında kaptı, bedeniyle ilgili yanlış düşünceler böylelikle oluşmaya başladı.

Sürekli tartılma!
Tartılmayı ve kilo değerinin üstünde kontrole sahip olmayı seviyor olabilirsin çok normal. Ama bunun çok ince bir çizgi olduğunu unutma. Kontrol duygun her an bir takıntı haline gelip, beraberinde ciddi yeme davranış bozukluklarını da getirebilir. Sadece dış görünüşüyle değil, davranışlarıyla da sana benzeyen çocuğun, küçük yaşta tartıyla olan ilişkisini bozacaktır. Özellikle de her çıktığında olumlu veya olumsuz sonucu dışa vuruyorsan! Böylelikle çocuğun tartının aslında sağlıklı bir gösterge olduğunu hiç bilmeyecek, ona hep kötü mesajlar veren bir cihaz olarak benimseyecektir!

Besinleri ‘iyi’ ve ‘kötü’ olarak ayırma!
Neye ve kime göre bu besinler iyi veya kötü? Kilo yapan, sağlığı tehdit eden besinler kötü besinler mi? Yoksa aslında tüketilme şekilleri mi kötü? Hiç düşündün mü? Her besinin, onu iyi yapan bir yönü mutlaka vardır. Bazı besinlerin vitamin değerleri, bazılarının mineralleri, bazılarının da lif miktarı yüksektir. Ama asla ‘kilo artışına sebep olan kötü veya sağlıksız besin’ diye bir kavram yoktur sevgili anne. Önemli olan besinlerin tüketim şekilleri ve miktarlarıdır. Çocuğunu, sadece sağlıklı (iyi) besinlerle beslenen takıntılı bir birey haline getirme. Ona besinlerle sağlıklı bir ilişki kurmayı, nasıl çeşitlilik kurabileceğini, ılımlı bir şekilde ne kadar tüketeceğini öğret.

Beslenme ve beslenmeye dair olumsuz alışkanlıklar, obezite gelişiminde ciddi bir risk faktörü! 2016 yılında annelerle yapılan bir çalışma, beslenme konusunda kısıtlayıcı davranışlar sergileyen annelerin çocuklarının, obezite problemiyle karşı karşıya kaldığını göstermiştir. Eşinin ve kendinin, çocuğunun sağlıklı geleceğinde kilit rol oynadığını unutma! Değişime önce kendinden başla! Mutlu haftalar ;)