Tatlandırıcıdan Korkma!
Hamilelik ve emziklilik dönemlerinde enerji ihtiyacı artış gösterir. Hamilelikte, tek bir hücreden büyüyüp gelişerek canlıya dönüşen bebeğin ve buna bağlı anne adayının artan gereksinimleri için 300 kalori eklenir. Emziklilik döneminde ise anne süt üretebilmek için, bir günde 750 kalori harcar. Bunun 500 kalorisi de beslenmesine ilave yapılır. Bu özel dönemlerde kalori kısıtlaması yapmak; anne sütünün miktar ve kalitesinin azalmasına, anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesinin gerilemesine, yeni oluşmaya başlayan organlarda yapısal bozukluklara neden olabilmektedir. İşte bu noktada önemli olan, temel beslenme kalorisini kısıtlamak değil, ekstra kalorileri (şeker içeriği yüksek yiyecek ve içecekler) kısıtlamaktır :)
Ekstra kalorileri kısıtlamak için, bilim bize en tatlı alternatifi sunmaktadır; tatlandırıcılar!
İnsanoğlu tatlı tada daha yakın doğmaktadır. Bu örneği en güzel 2001 yılında yapılan NHANES anketi, Amerikalıların aşırı şeker tüketimini göstermiştir. Günde 355 kaloriye eş değer, 22 çay kaşığı şeker tüketilmektedir! Gıda endüstrisi de bu tatlı ihtiyacını karşılamak için, şeker yerine geçen ve besleyici değeri olmayan şekersiz alternatifleri geliştirmiştir.
Sen de şeker ve şekerli yiyecek-içeceklere karşı daha hassas olduğun bu dönemde, tatlandırıcıya hayatında yer verebilirsin. Dünya Sağlık Örgütü, Harvard Üniversitesi ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi hamilelik ve emziklilik dönemlerinde sukraloz ve aspartamı güvenle kullanabileceğini belirtmektedir. Yapılan hayvan çalışmalarında, sadece “sakarin” adlı tatlandırıcının plasentayı geçerek fetüse ulaştığı gözlemlenmiştir. Çalışmaların sonucunda ise sakarin kullanımına bağlı kesin bir yargıya varılmamıştır; ama hamilelikte tüketimi önerilmemektedir. Bu noktada, etiket bilgisi çok önemli. Lütfen aldığın her ürünü incele. Etiketinde hangi besin ögeleri kullanılmış, gözlemle. Eğer şeker yerine, tatlandırıcı kullanılmışsa, parantez içinde belirtilen tatlandırıcıya bak. Sukraloz ve aspartam yazıyorsa güvenle tüketebilirsin, ama sakarin yazıyorsa tüketmemeye dikkat et.
Güvenilir alım düzeyi (ADI) de önemli tabii ki! Bu düzey insanlarda güvenli bir şekilde alınabilen maksimum doz olarak belirlenmiştir. Aspartam için günlük kilogram başına 40 mg, sukraloz için de 15 mg’dır. Tatlandırıcıların güvenilir alım düzeyine ulaşmak için günde 70 kutu light içecek tüketmen gerekir! Yapılan bir çalışmada, hamile kadınların günlük aspartam alımlarının minimumda olduğu, ADI değerinin sadece %5-10’u kadar aspartam aldıkları görülmüştür. Genel olarak en yüksek düzeyde tatlandırıcı kullananlar, diyabetik çocuk ve yetişkinlerdir. Onlar da ADI değerini geçememektedir.
Gördüğün gibi, aslında tatlandırıcıdan korkmana gerek yok! Kilo problemi yaşıyorsan, şekerli yiyecek ve içecekleri fazla tüketiyorsan yardımı tatlandırıcıdan alabilirsin. Böylece kilo yönetimi sağlamış, aynı zamanda fazla ve sağlıksız şekerden kendini ve bebeğini korumuş olursun.