Teknoloji Bağımlılığı ve Obezite

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE OBEZİTE

Ya siz de bir bağımlıysanız ve farkında değilseniz?
   “Teknoloji bağımlılığı obez yapıyor!"

İnternet kullanımının hayatın vazgeçilmez bir gereci haline geldiği bu teknoloji çağında internetin patolojik kullanımı yani kontrolsüz ve bilinçsizce kullanımı; bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal, bilişsel sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkilemekte.
Bilgisayar ve ekran başında geçirilen zamanla birlikte, hızlı tüketilen yüksek kalorili gıdalar artıyor, buna karşılık hareket etme imkânları azalıyor. Yüksek kalorili gıda tüketiminde, özellikle çocuklar üzerinde medyanın ve reklamların olumsuz etkisi fazla.

Ya bağımlıysanız?
Toplum tarafından çok da anlaşılamayan bir faktör var: Yemek yeme bağımlılığı. Madde bağımlılarında görülen yoksunluk, niyetlenenden fazla madde kullanma, aşırı istek, fiziksel ve psikolojik bozukluğa rağmen maddeyi bırakamama gibi özelliklerin obezite sorunu olan kişilerde de görülüyor olmasıdır.
Aşırı yeme isteği veya az yemek, aşırı kilo almak veya vermek, hepsinin kökeninde aslında "yeme bozukluğu" yatıyor. Daha çok obezite ile ilişkilendirilen aşırı yeme bozukluğunun kökeninde ise alkol, sigara gibi bağımlılıklar yatıyor.

Yapılan bir araştırmalara göre, yeme bağımlılığı ile 5 saatten uzun sosyal medya kullanımı, düzensiz beslenme algısı, öğün atlama, öğün dışı atıştırma sayısı, 10 dk dan kısa ve 30 dk dan uzun yeme süresi ve yalnız beslenme arasında anlamlı ilişki saptanmış.
İnternet bağımlılık oranı arttıkça, beden kütle indekslerinin de arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu yüzden internetin doğru kullanımı hakkında aileler ve öğrenciler bilinçlendirilmeli, yaşam kalitesini artıran doğru diyet ve egzersiz programları ile ilgili kamu spotları artırılmalı, ailelere çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelerini sağlayıcı aile içi etkili iletişim eğitimleri verilmeli, öğrencilerin sosyal ve sportif etkinliklere yönlendirilmesi sağlanmalı.
Yemek yerken televizyon, bilgisayar, telefon ile ilgilenilmemeli ve çocukları susturmak, teselli etmek için eline akıllı telefon-tablet vb verilmemeli. Aşırı yağlı ve şekerli gıdaların, fast-foodların tüketimine dikkat edilmeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılıp kazandırılmalı.
Bitkisel hayat gibi olan sanal ortamda takılıp kalmayın, gerçek hayata dönün ve yaşamayı unutmayın. Sosyal medyada görünmek için değil, gerçek hayatta kendiniz için bir şeyler yapın ve hiçbir şeye bağımlı olmayın. Kendinize iyi davranın, sağlıkla kalın…