Tirodinizi genç tutun!
TİROİD BEZİ NASIL BİR ŞEY?
Tiroid bezi; gırtlak ve köprücük kemiği arasında konumlanmış, soluk borusuna dolanmış kelebek biçiminde; metabolizmayı ve vücut ısısını düzenleyen tiroit hormonu salgılayan kendi küçük ancak görevleri büyük önemli bir salgı bezidir.
TİROİD BEZİ ORGANLARININ ORKESTRA ŞEFİ!
Tiroid bezinin görevi tiroid hormonlarını üretmek, depolamak, gerektiğinde kana vermek ve böylelikle metabolizma hızını ayarlamaktır. Bunu; bir araçtaki gaz ve fren pedallarının birleşmiş hali olarak düşünebilirsin. Yani vücudunun yaktığı yakıtı arttırıp azaltırken metabolizma hızına yön verir. Bedeninde neredeyse bütün sistemlerle birlikte çalışarak, beynini daima etkin ve bağırsaklarını hareket hâlinde tutar.
KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE 12 KAT DAHA FAZLA!
Amerika’daki 25 milyon tiroid hastasının büyük çoğunluğu kadın. Yapılan araştırmalara göre, kadınlarda erkeklere nazaran 12 kat daha fazla tiroit bozukluğuna rastlanıyor. Peki neden kadınlar? Nedeni şöyle açıklanıyor; lupus ve eklem romatizması gibi bağışıklık sisteminden kaynaklanan otoimmün hastalıkları geliştirmeye kadınlar daha yatkın. Unutma; otoimmün rahatsızlıklar tiroidi bozabiliyor.
DÜZENLİ MUAYENE ŞART!
Sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak için tiroid değerlerini düzenli olarak muayene ettir. Çoğunlukla genetik sebeplerden kaynaklanan tiroit düzensizlikleri, sıklıkla hamilelik sonrasında, kalıcı veya geçici olarak ya tiroid hormonunun az salgılanması (hipotiroidizm) ya da bezin fazla çalışması (hipertiroidizm) şeklinde ortaya çıkar.
PROBLEMİN ÖNCEDEN FARKINA VAR!
Eğer herhangi bir şeyden kuşkulanmaya başlarsan hemen doktorunla görüş. Basit bir kan testi ile TSH,T3,T4 değerlerine ve antikorlarına baktırabilirsin. Tiroit hastalıklarındaki artışın farkında ol ve problemi önceden tespit etmenin önemini unutma!
PEKİ; HİPOTROİD HASTALARI BESLENMELERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?
Eğer hipotroid hastasıysan; İlk başta yapman gereken hipotroid hastalığında nasıl beslenmen gerektiğini öğrenmektir. Unutma; hipotroid yaşam boyu seninle birlikte olacak bir hastalık!
GUATROJEN BESİNLERE DİKKAT!
Guatrojen besinler vücudun iyot emilimini engelleyebilir, troid bezlerinin genişlemesine yol açabilir ve böylece troid fonksiyonunu baskılar. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, soya ürünleri,ıspanak,hardal, şeftali, çilek ve armut guatrojen besinlerdir. Bu besinleri troid ilacı aldığın saate yakın tüketmemeye özen gösterirken, genel tüketimini de sınırlandır!
KAN TETKİKLERİNE BAKTIRIRKEN, SELENYUMU ATLAMA!
Selenyum T4 ten T3 e dönüşüm sağlayan bir mineraldir ve eksikliği hipotroide yol açabilir. Kan tahlillerine baktırırken selenyumu atlama! Selenyum seviyen düşükse selenyumdan zengin besinlere beslenme planında daha sık yer ver ve doktorunun önerisi ile selenyum takviyesine başla! İşte selenyumdan zengin besinler; Karides, karaciğer,somon, ton balığı, sarımsak, yumurta, hindi, ceviz,…
MUTFAĞINDA İYOTLU TUZ KULLAN!
Dünya Sağlık Örgütü, nüfusunun yüzde 10'unundan fazlasında tiroit rahatsızlığı olan bölgeleri 'endemik guatr bölgeleri' olarak kabul ediyor. Türkiye de 'endemik guatr bölgesi' olarak görülüyor. Bu durumun ana nedenlerinden biri; iyot yetersizliği! Hipotiroidi hastaları dahil hepimiz soframızda mutlaka iyotlu tuz kullanmalıyız. Ancak iyotlu tuz; hipertirodi olarak tanımladığımız zehirli guatrın varlığında kullanılmamalıdır. Çünkü fazla iyot alımı, aşırı hormon sentezini tetikler.
YAĞLANMAYA DAVETİYE ÇIKARMA
Hipotroidin bir hediyesi olarak bu dönemde kan yağların yükselmeye meyilli olabilir dikkat! Ayrıca hipotiroide bağlı olarak kanda homosistein düzeyinde artış ile birlikte koroner kalp hastalığı riskinde yükselme gözlenmektedir. Daha sağlıklı bir hayat için beslenmende hayvansal yağları sınırla ve süt ve süt ürünlerini yağsız olarak tercih et.
KRONİK YORGUNLUKLA SAVAŞMAYA HAZIR MISIN?
Sabah çok yorgun uyanıp, gün içinde daha çabuk mu yorulursun? Seni enerjik bir şekilde güne hazırlayacak vitaminin C vitamini. Sabah kahvaltında omletinin içerisinde yer vereceğin biber ve yeşillikler ara öğünlerinde tüketeceğin mandalina, portakal, kivi, gibi C vitamininden zengin besinler ve her öğünde bol bol tükettiğin salatan işte senin kronik yorgunla baş etmeni sağlayacak savaşçıların O zaman ne duruyorsun hadi en sağlıklı savaşa başla; C vitamini troid bezinin fonksiyonunu da arttırırken bir taşla iki kuş vurabilirsin.
UNUTMANA İZİN VERME!
Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu yaşaman çok olası bir durum. Hemen panik olma! Beslenmende tiroid üretimine de faydası olan B grubu vitaminlere ve omega-3 yağ asidine yer ver! Özellikle B 12 vitamin düzeyine düzenli olarak baktır! Bedeninin üretemediği bu vitamini öncelikle karaciğer ve böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yoğurt ve yumurta sarısı olmak üzere hayvansal kaynaklı besinlerden alabilirsin. Gerekiyorsa doktorunun önerisi ile takviye al. Omega-3 depoların için haftada 2-3 porsiyon balık tüket ve balık tüketmediğin günlerde omega-3 takviyesi kullan!
BU ÖNERİLER İLE HİPOTİROİDE MEYDAN OKU!
Bu hastalığın en önemli etkisi metabolizmanı yavaşlatması ve kilo alma yatkınlığını arttırmasıdır. Bunun için metabolizmanı turbo moduna geçirecek bu 7 emire kulak ver;
• Kahvaltı öğününü sakın atlama!
• Kahvaltında her gün 1yumurta ye yumurta içeriğindeki selenyum ile tiroidini ve seni genç tutar.
• Ara öğünlerine yeşil çay ve beyaz çay eşlik etsin! Unutma özellikle antioksidan seviyesi yüksek bu çaylar ile metabolizmanı hızlandırabilirsin.
• Kabızlık… Hipotroidte yaşanan en önemli barsak problemidir ve düzenlenmesi gerekir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için probiyotik takviye kullan.
• Stres kortizol seviyenizi arttırarak T3 ün işlevini yavaşlatabilir. Stresten uzak dur!!!!!
• Sudan mazeret yok! Günde 2-2,5 litre su tüketerek metabolizmanı hızlandır.
• Her gün 10.000 adım at! Unutma fiziksel aktivite bedenine ve ruhunu besleyen en güzel terapi