Trend Takviye; Alfa-Lipoik Asit
İlk önce güzelliğine düşkün bireylerin keşfettiği ve
son zamanlarda takviye dünyasında trendler arasında yer alan alfa-lipoik asit ile ilgili bilim dünyasından haberleri sizler için derledik! Vücut tarafından doğal olarak üretilebilen, besinlerde de bulunan güçlü bir antioksidan. Kilo kaybı, diyabet başta olmak üzere pek çok sağlık sorununda
bireye destek olmak amaçlı kullanımına dair araştırmalardan derlediklerimizi okumak için devam et ;)
Alfa- Lipoik Asit Nedir?
İnsanoğlunun tüm hücrelerinde bulunan organik bir bileşiktir. Hücrelerinin güç kaynağı olarak düşünebileceğin mitokondrinin içinde aktif rol alarak enerji üretim kapasiteni desteklemeye yardımcı olur.
Hem suda hem de yağda çözünen yapısı sayesinde her hücrene fayda sağlamaya çalışan joker eleman olarak kodlayabilirsin.
Evet insan vücudunda üretiliyor ancak küçük miktarlarda ve yaş, sağlık durumu vb. değişkenlere bağlı olarak bu üretim daha da azalabiliyor.
Peki hangi besinlerde var?
Kırmızı et ve sakatarlar en iyi kaynakları olmakla birlikte, brokoli, domates, ıspanak, brüksel lahanası gibi sebzelerde de bulunuyor.
Faydaları hakkında bilimsel çalışmalar ne diyor?
1. Kilo kaybına etkisi;
Yapılan hayvan çalışmalarının bazılarında beyindeki açlık sinyallerinde sorumlu enzimlerin aktivitesini azaltabileceği, dinlenik halde enerji harcamasını arttırabileceği bulunmuş.
12 çalışmanın analiz edildiği bir çalışmada ise alfa- lipoik asit takviyesi alanların almayanlara kıyasla yaklaşık 600 g daha fazla kilo kaybettiği bulunmuş.
Kısacası; alfa-lipoik asit ve kilo kaybı etkileşiminden bir mucize beklemiyoruz.
2. Diyabet üzerine etkisi;
Hem hayvanlarda, hem de insanlarda kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü gösteren pek çok bilimsel veri mevcut.
Metabolik sendromlu yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada insülin direncini azalttığı, açlık kan glikozu ve hbA1c seviyelerini düşürdüğü bulunmuş.
Diyabetin olası komplikasyonlarına karşı koruyucu etki gösterebileceği belirtmişmiş.
Kısacası; Alfa-lipoik asidin insülin direncini azalttığı, kan şekeri kontrolünü iyileştirdiği,
sinir hasarı semptomlarını azalttığı ve diyabetik retinopati riskini azalttığı gösterilmiştir.
#formeodiyetisyenleriuyarıyor ; Alfa-lipoik asidin kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu kanıtlanmış olmasına rağmen, diyabet için tam bir tedavi sayılmaz.
Diyabet hastasıysan ilaçlarınla etkileşime girebileceğinden, uzman görüşü mutlaka almalısın.
3. Cilt sağlığı üzerine etkisi;
Araştırmalar, alfa-lipoik asitin cildin yaşlanma belirtilerine karşı savunma mekanizmasına destek olduğunu göstermektedir.
Cilt dokusunun alt katmanlarına etki etmesi ve UV ışınlarına karşı koruyucu etki göstermesi cilt dokusunun genç kalmasına destek olmada görev aldığını gösterir.
Aynı zamanda C vitamini ve glutatyon gibi antioksidanların kabiliyetini de destekleyerek cilt hasarına ve yaşlanmaya karşı koruyucu etki gösterebilir.
4. Hafızaya etkisi;
Oksidatif stresin hafıza üzerinde ki negatif etkisi artık net bir şekilde biliniyor.
Hem insan hem de laboratuar çalışmaları alfa-lipoik asitin oksidatif stresi süpürücü etkisi sayesinde Alzheimer gibi hastalıkların ilerlemesini yavaşlatıcı
etkisi olduğunu göstermektedir.
#formeodiyetisyenleriuyarıyor; bu konu üzerine çok az sayıda çalışma vardır.
Alfa-lipoik asitin tedavi için önerilebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
5. Kalp- Damar sağlığına etkisi;
Araştırmalar, alfa-lipoik asitin serbest radikal oluşumunu engelleyerek kalp hastalığı riskini azaltabileceğini ve kan damarlarının büzüşmesini engelleyerek
kalp krizi ve felç riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Metabolik hastalıkları olan erişkinlerde alfa-lipoik asit takviyesi almanın trigliserid ve “kötü” LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Yan etkileri var mı?
Alfa-lipoik asit, genellikle güvenli olarak kabul edilir.Bazı durumlarda, mide bulantısı , döküntü veya kaşıntı gibi hafif semptomlar görülebilmektedir.
Araştırmalar yetişkinlerin zararlı yan etkileri olmadan 2.400 mg alabildiğini göstermektedir.Ekstra fayda sağladığına dair kanıt olmadığından daha yüksek dozlar önerilmez.
Yapılan bir hayvan araştırması, yüksek dozlarda alfa-lipoik asidin oksidasyonu teşvik edebileceğini, karaciğer enzimlerini değiştirebileceğini göstermiştir.
Çocuklarda ve hamilelerde alfa-lipoik asidin güvenliğine bakan çok az çalışma vardır. Bu nedenle mutlaka bir uzman görüşü almaları gerekir.
Takviye olarak alınması gerekli midir?
Gıda takviyelerinde, besinlerden yaklaşık 3 kat daha fazla alfa-lipoik asit bulunmaktadır.
Besinlerden alımında ki aktivitesi yetersiz olabileceğinden uzman görüşü alarak takviye gündemine dahil edebilirsin.
Vücudunu güçlendirmek için çalışan binlerce mekanizmadan yalnızca biri olan alfa-lipoik asit hakkında artık bilgi sahibisin. Gördüğün gibi insan bedeni multidisipliner bir yaklaşıma
gereksinim duyan çok yönlü bir mekanizma ve bu mekanizmaya hak ettiği değeri göstermek de senin yaşam boyu en önemli önceliğin. Ruhunu ve bedenini doyurabildiğin, sağlıklı günler dileriz.