Ultra Metabolizma İçin 10 Besin
1980’lerin başında termojenik etki gösteren bazı besin bileşenleri araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Özellikle kahverengi adipoz doku termojenik fonksiyonu ile enerji harcamalarında büyük rol oynar. Bu yağ dokusunun aktivasyonunun obezitenin tedavi ve önlenmesine yardımcı olabileceği araştırmacılar tarafından düşünülmektedir.
Termojenik etki gösteren besinleri tanımadan önce Formeo Diyetisyenleri diyor ki: tek başına hiçbir besin ne kilo aldırır ne de kilo verdirir! Doğru olan; yaşam tarzınıza ve bedeninize göre özel hazırlanmış beslenme programında bu besinlerin uzman kontrolünde yeterli ve doğru kullanımıdır.
En değerli besin SU: Yapılan çalışmalarda 500 ml su içildikten 30-60 dk sonrasında, dinlenme anındaki enerji harcamasında ortalama %24’lük bir artış görülmüştür. Başka bir çalışmada ise her gün 1,5 litre su artışının günlük enerji harcamasında 50 kalorilik bir artışa neden olduğu gözlenmiştir. Su tüketimi kişinin cinsiyetine, yaşına, boyuna, fiziksel aktivitesine göre değişkenlik gösterse de vücut ağırlığına göre kilogram başına ortalama 35 ml olarak düşünebilirsiniz.
PROBİYOTİK ile zenginleştirilmiş besinler: Probiyotiklerin enerji depolama, adipozite ve besin emilimini etkileyen beslenme mekanizmasın üzerinde olumlu etkileri vardır. Ağız yoluyla alınan probiyotikler, beyaz ve kahverengi adipoz dokuda sempatik sinir sisteminin aktivitesini artırır. Bu durumda termojenik ve lipolitik tepkileri kolaylaştırır.
YEŞİL ÇAY kateşinleri: Yeşil çay yapısında polifenoller ve kafein içerir. Çayın termojenik etkisi genellikle kafein içeriğine yorulurdu ancak 2010 yılının başlarında yapılan bir çalışma, yeşil çay ekstresi kateşin polifenollerinin kahverengi adipoz doku termojenezini daha fazla uyardığını göstermiştir. Her gün 3 fincan yeşil çay içmek için bir güzel sebep daha ;)
Metabolizma denince akla ilk gelen KAFEİN: Sempatik sinir sistemini uyararak beyaz yağ dokusundaki reseptörleri aktif hale getirir. Bu da yağ yakımını destekler. 2015 yılında yapılan bir çalışmada 100 mg kafeinin enerji harcamasını 36,5 kkal artırdığı gözlenmiştir. Ama dikkat! Sağlık otoriteleri tarafından belirlenen günlük doz 400 mg’dır. Kafeinin tek kaynağı ise kahve değildir. Çay, kakao, çikolata, enerji içecekleri de başlıca kafein içeren besinlerdir.
Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı YUMURTA: Var olan üç makro besin öğelerinden termojenik etkisi en yüksek olan proteinlerdir. Yumurtada yer alan proteinler ise %100 vücut tarafından kullanılır. Haftanın en az 5 günü beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
İkisi bir arada SOMON: 2016 yılında yapılan bir çalışmada balık yağının metabolik profili iyileştirip termojenik belirleyicileri düzenlediği ve böylelikle vücut ağırlık kazanımını azaltan bir termojenez olduğunu göstermiştir. 2017’de ise balık yağlarından EPA (eikosapentaenoik asit)’nın termojenik programı harekete geçirdiği ve antiobezite olarak etki ettiği görülmüştür. Somon aynı zamanda içeriğindeki selenyum ile tiroid hücrelerini oksidatif hasardan korur. Tiroid ise ısı üretimini artırarak termojenezi destekler.
Vücut dokularının bütünlüğünü koruyan SUSAM: Susam yağının içinde bulunan sesaminol ve sesamolinol antioksidanları lipojenik aktiviteyi belirgin ölçüde azaltır, özellikle karaciğerde! Aynı zamanda yapısında bulunan çoklu doymamış yağ asitleri de beslenmeye bağlı termojenezi destekler. Salatalarınızda bir tatlı kaşığı susam yağı ya da tohumu tercih edebilirsiniz.
En az %70 kakao içeren BİTTER ÇİKOLATA: Yapılan hayvan çalışmalarında düzenli bitter çikolata tüketmek; beyaz adipoz doku ve karaciğerde termojenez mekanizmasını etkileyerek viseral yağ dokusunu azaltmıştır. Günlük porsiyon 25-30 gram!
Biberin temel gücü KAPSAİSİN: Acı biberde bulunan etken madde kapsaisin enerji yakımı ve yağ oksidasyonunda etkisini göstererek metabolizmayı uyarır. Kalp, tansiyon, mide probleminiz yoksa miktarı fazlalaştırmadan yemeklerinizde tercih edebilirsiniz.
Üçlü etkisiyle KURUYEMİŞLER: Yapılarında bulunan posa, bitkisel protein ve doymamış yağ asitleriyle yağ asit oksidasyonunu, termojenezi ve dinlenme anındaki enerji harcamasını artırırlar. Özellikle çiğ (kavrulmamış) badem, fındık, fıstık, ceviz, yer fıstığı karışımından günde bir avuç tüketebilirsiniz.