Uyku Apnesi ve Obezite

UYKU APNESİ NEDİR?
Uyku apnesi; küçük dil ve/veya yumuşak damağın normalden fazla büyümesi- sarkması veya uyku sırasında boğaz kaslarının aşırı rahatlamasıyla ile solunum yolunun kapanmasıdır. Kapanma sırasında nefes almak güçleşir hatta 5-10 saniye kadar nefes almanız durur, bu süre bazen 30 saniyeye kadar çıkabilir. Oksijensiz kalan organlarınız beyne uyarı gönderir, motor kaslarınız çalışır ve ani bir nefes alma yaşarsınız. Derin uykuya bir türlü dalamazsınız, kaliteli uyku ve iyi oksijen alımınız olmaz.
 
ZAMAN ZAMAN HORMALAK UYKU APNESİ MİDİR?
Nadiren gözlenen horlama uyku apnesi olarak değerlendirilmez. Ancak horlamanın devamlı olması ve bireyin uykuda iken aldığı oksijen kapasitesinin düşük olması; uyku apnesinin bir işaretidir! Devamlı horlama şikayetleri sonrası yapılan testlerle bu saptanabilir.
Eğer ailenizden veya eşinizden devamlı horlama şikayeti alıyorsanız alınganlığın hiç sırası değil!J İlk fırsatta kulak-burun boğaz uzmanı doktorunuzdan görüş almalısınız!
 
UYKU APNESİ RİSKİNİ NELER ARTTIRIR?
Yaş, cinsiyet, obezite, fazla kilo alımı ile boyun çevresi kalınlaşması, sigara, alkol kullanımı uyku apnesi görülme riskini arttırır. Yaş artışı ile doku elastikiyetinin azalır, vücut yağ dokusu artışı ve kas dokusu kaybı gözlenir; tüm bunlar uyku apnesini tetikleyici etkenlerdir. Ayrıca abdominal bölgedeki yağlanmanın yüksek olması, büyümüş bademcik ve geniz eti, dar boğaz yapısına sahip olmak, alkol, sakinleştirici ve uyku ilaçlarının kullanımı da diğer risk faktörleri arasındadır.
 
FAZLA KİLO İLE UYKU APNESİ RİSKİ ARTAR MI?
Fazla kilonun uyku apnesine sebep olduğunu gösteren çalışmalar oldukça fazladır! Uyku apnesi olan bireylerin yaklaşık %70-80’inde obeziteye rastlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda beden kitle indeksinin % 10’luk artışı uyku apnesi görülme riskini %6 oranında tetiklediği görülmüştür.
Obezitenin neden olduğu hastalıklardan sadece bir tanesidir uyku apnesi… Kalp damar sağlığını, hormon dengesini bozmak, şeker hastalığı riskini arttırmak; sağlıksız beslenme ve obezitenin diğer sonuçları arasındadır. Esasında her biri birbiriyle bağlantılıdır. Bu zincirin bir ucu kopunca diğerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır!
Bu sebeple ; hem sağlığınızı iyileştirmek hem de hayat kalitenizi arttırmak için ideal kilonuzda olmalı ve devamında korumalısınız.
 
ZAYIF BİREYLERDE UYKU APNESİ GÖRÜLMEZ Mİ?
Zayıf bireylerde de uyku apnesi; burun yolu tıkanıklığı, büyümüş geniz eti veya bademcik yapısı, alkollü içeceklerin yoğun tüketimi, sigara kullanımı ve uyku hapları kullanma sebebiyle gözlenebilir. Uyku apnesi ile başa çıkmak için mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Birçok uzmana göre; gün içinde egzersiz yapmamak bacaklarda sıvı birikimine sebep olmakta ve uyku halinde bacaklardaki sıvının üst bedene geçişi ile uyku apnesi gelişme riski artmaktadır.
 
UYKU APNESİ SONRASI VÜCUDUMUZDA NE OLUR?
Düzensiz uyku saatleri, düşük hayat kalitesi ve dinlenmemiş bir vücutla güne başlamak; uyku apnesinin kaçınılmaz sonuçları arasındadır! Tüm organlarımızın kullandığı oksijeni doğru şekilde ve yeterinde alamamak aslında tüm sağlık dengenizi olumsuz etkiler. Metabolizmanız ve hormon dengeniz altüst olur!
Yapılan birçok çalışma uyku apnesinin insülin direnci ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Nefes alma düzensizliğinin uyku kalitesinin azalmasına sebep olduğu ve dolaylı olarak hormon dengesinin bozulması, metabolizma hızının azalması ve hepsini takiben kilo almaya yol açtığını söylemek mümkün. Uyku apnesi olan bireylerin kilo artışı yaşaması daha şiddetli uyku apnesi görülmesine sebep olmakta; Bu durum bir kısır döngüye yol açmaktadır.
 
PEKİ BİLİM NE DİYOR?
Uyku apnesinin erkeklerde daha yaygın olduğunu gösteren çalışmalara karşın; JAMA ‘da yayınlanan 6132 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada; cinsiyetin uyku apnesi görülme sıklığı açısından etkili olmadığı gözlenmiştir.
Amerikan Solunum ve Ağır Hasta Bakım Hekimliği Dergisinde insülin direnci, aktif olmayan fiziksel yaşantı ve karaciğer hastalıkları ile uyku apnesi ilişkili bulunmuştur.
Şeker hastalığı riski yüksek bireylerde uyku apnesi görülme sıklığının daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalar da yine göze çarpmaktadır..
Uyku apnesi oksijeni yeterli seviyede alamamak anlamına geliyor bu da elbette vücudumuzun detox organı karaciğeri olumsuz etkilemektedir.
2004’te Türk Toraks Dergisinde yayınlanan bir makalede uyku apnesi gözlenen bireylerin % 44’ünde fazla kilo, % 48’inde obezite,%31’inde yüksek tansiyon, %13’ünde kalp damar hastalığı gözlenmiştir. Buna benzer birçok çalışmada obezite, yüksek tansiyon ve beraberinde insülin direnci görülme oranı oldukça yüksektir. Yapılan bu çalışmalar bize “sadece uyku apnesi” deyip geçmemek gerektiğini göstermektedir.
NE YAPMALI?
· Bireye özel beslenme programı için diyetisyeninizden destek almak
· Kafein tüketimini sınırlandırmak
· Düzenli uyku saatleri için erken yatmak, erken kalkmak
· Sağlıklı beslenmenin yanında sporu hayat tarzına dönüştürmek
 (Yoğun spor yapamıyorum diyenler için düzenli doğa yürüyüşleri de kesinlikle faydalı olacaktır!)
· Böylece vücudunuzun ideal yağ ve kas oranına ulaşmasını sağlamak
ERTELEMEYİN!
“Sadece bazen horluyorum” deyip geçmeyin; uyku apnesi tedavi edilemediği durumlarda felç, kardiyovasküler hastalık ve kalp krizi riskini artırır!
Sevdiklerinizle daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vücudunuzun alarmlarına kulak verin!
Sevdiklerinizle Doya Doya Yaşam Dileklerimizle..