Uzun Dönemde Maruz Kaldığımız Stresin Bedenimize Olan Etkisi

Hayatın koşuşturması içinde bir çok içsel ve dışsal uyarıcılar sonucu maruz kaldığımız bir stres faktörü var. Aslında stres bir noktada vücudumuzun acil durumlarda “savaş ya da kaç” tepkisinde hayat kurtarıcıdır. Ancak bu stres uzun vadede devam ederse bir noktada sağlık sıkıntıları ile yüz yüze gelebiliriz.

Akut ve kronik olmak üzere iki çeşit stres vardır. Akut stres sırasında iştah baskılanmaktadır.  Stres durumunda vücut kısa bir kortizol dalgası üretir bu yararlıdır,koruyucudur. Ancak stres kronik bir boyuta taşındığında kortizol dalgalanmalarının önü kesilmez. Bu kronik stres ve kortizol salgısına bağlı olarak iştahın uyarıldığı ve yağ içeriği, enerji yoğunluğu yüksek gıdaların tüketiminin arttığını destekleyen bir çok çalışma bulunmaktadır. Artan stres ile birlikte bel çevresinde yağlanma, anksiyete, uykusuzluk,sosyal yaşamdan uzaklaşma, egzersiz motivasyonunda düşüşler gözlemlenmiştir.

Peki cinsiyetiniz stresle başa çıkmanızda bir farklılık yaratır mı?

5000’den fazla katılım sağlanan erkek-kadın gruplarını içeren bir araştırmada kadınların stresle başa çıkma yöntemi olarak yiyecekleri , erkeklerin ise alkol ve sigarayı kullanmaya daha yatkın olduğu bulunmuştur. 

Stresliyken fizyolojik açlığınızın farkına varmadan, odak noktanızı değiştirmek için atıştırmalıklara yönelebilirsiniz. Bu noktada sizi bilinçsiz yemeye yönlendiren sorunun ne olduğunu saptamak bu sorunu ilk etapta kabul etmek ve daha sonrasında çözüm yolları aramak her zaman daha iyi bir seçenek olacaktır. Stresin etkileri, stres etkeninin tipi ve süresi, sizin bireysel tepki mekanizmanız gibi değişkenler stres yönetimini kontrol etmenizdeki değişken faktörlerdir bunun için her çözüm size özel olmalı unutmayın.


Stresli bir yaşamın varsa bedenin üzerindeki etkilerinin bilincinde olman, doğru besin tercihlerini yapman hem bedenin hem ruhun için daha iyi bir seçenek olacaktır.