Vejetaryen Hamileler Bu Önerilere Dikkat!
İlk 1000 gün boyunca (hamilelik ve 2 yıl emzirme) bebeğinle aynı tabaktan beslendiğini ve bütün besin depolarının bebeğin tarafından kullanıldığını unutma! Çok değerli hayvansal kaynakların tüketilmediği vejetaryen beslenmede ise; bebeğin ve senin için doğru besin alternatiflerini öğrenmen çok önemli!
Süt ve süt ürünlerine alternatif sağla!
Bebeğinin büyüme ve gelişmesi için kalsiyum ve fosfor gereklidir. Bunun için de kaynak çok net! Anne karnındaki bebeğin, kalsiyum ve fosfor kaynaklarını senin depolarından karşılayacak! Beslenmende süt ve süt ürünleri tüketmemen; hamilelik sonrası diş kayıplarına, erken yaşta kemik erimesi ile karşı karşıya kalmana ve kemiklerinin daha kırılgan olmasına neden olur! Kalsiyum ve fosforun diğer kaynaklarına yönel! Soya, pirinç, badem ve yulaf sütleri ve tofuyu (soya peyniri) günlük olarak tüketmeye ve yeşil yapraklı sebzelerini çiğ veya az pişmiş tüketmeye özen göster!
Vücudun temel yapıtaşı olan proteini unutma!
Proteinler vücudun yapım ve onarımı için gerekli besin ögeleridir. Bu da hamileliğin 4. haftasıyla birlikte başlayan, bebeğinin organ gelişimi için önemlidir. Yetersiz protein alımı, negatif protein dengesi oluşturur ve vücut kendi dokularından kullanmaya başlar. Bunun sonucunda ise bebeğinde büyüme durması, gelişme geriliği ve organ fonksiyonlarında yapısal bozukluklar gözlenir. Vejetaryen beslenmende proteini sınırlı miktarda tüketiyorsan; bitkisel protein kaynakları olan kuru baklagilleri, soya ve yağlı tohumları (miktara dikkat!) beslenmene mutlaka ilave et! Bir vejetaryen olarak eğer yumurta tüketiyorsan, günde iki yumurta tüket! İki yumurta ile; 100 gram etteki proteine eş değer protein almış olursun!
Demir depolarını fulle!
Vücudunun enerji metabolizması ve kan hücrelerinin oluşumu için; demir hayati önem taşır. Özellikle hamilelik döneminde, artan kan hacmi ve bebeğinin gelişmekte olan hücreleri için demir gereksinmen artar! Eksikliğinde ise yaşayacağın ilk belirtiler; yorgunluk hissinin artması ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Demirin en iyi kaynakları et ve et ürünlerini tüketmiyorsan, dikkat! “Bitkisel kaynakları da var” diye düşünüp depolarını unutma! Bitkisel kaynaklı demirin vücudundaki biyoyararlılığı, et ve et ürünlerine göre daha düşüktür. Demir depolarına baktırıp uzman kontrolünde gerekli takviyeyi yaptır! Yapısında demir bulunan yumurta, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerin yanında, C vitamini kaynağı besinlere yer vererek emilimi arttırmayı da ihmal etme!
Omega 3 takviyesi al!
Anne karnında bebeğinin beyin ve görme duyusu gelişimi ve sinir sistemi iletimi için omega 3 önemli bir role sahiptir. Bitkisel kaynaklardan aldığın omega 3, tam olarak ihtiyacını karşılamaz. Omega 3 alımı az, omega 6 (bitkisel yağlar) alımının fazla olması ise; yağlar arasındaki dengenin bozulmasına ve beyin, görme duyusu, merkezi sinir sistemi bozukluklarının gerçekleşmesine neden olabilir! Vejetaryen beslenmende balık tüketmiyorsan; mutlaka omega 3 takviyesi al! Aldığın omega 3’ün ağır metal içermediğine dair IFOS sertifikası olmasına ve fish body oil içermesine dikkat et!
B12 vitamini takviyesini ihmal etme!
Vejetaryen beslenmen hayvansal kaynaklı (et ürünleri ve süt ürünleri) besinlerden yoksunsa, B2 ve B12 vitaminleri eksikliği ile karşı karşıyasın demektir! Bu eksiklik enerji metabolizmanın bozulmasına, anemiye, geri dönüşümsüz sinir hasarı gerçekleşmesine ve kalp-damar hastalıkları görülme riskinin artmasına neden olmaktadır. B2 vitaminini bitkisel kaynaklardan (kuru baklagiller, tam buğday ürünleri) karşılayabilirsin. Ama B12 vitamini kaynakları et ve et ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri olduğundan; bitkisel kaynaklı beslenme ciddi B12 vitamini eksikliğine neden olur. Bu sebeple mutlaka kan tahlili yaptırıp B12 vitamini seviyene baktır! Diyetisyen ve doktor kontrolünde gerekli takviyeni yaptır!
Unutma; vejetaryen beslenme sağlıklı bir şekilde planlandığı takdirde, bebeğin ve senin için risk oluşturmaz! Aynı bebeğe tekrar hamile kalamıyorsun! Bu sebeple hayatın en önemli, en ciddi ve en sağlıklı dönemi olan hamilelikte; planlı gebelik önceliğin olsun ve beslenmen mutlaka uzman kontrolünde olsun! Mutlu haftalar :)