Yağı Yakma, Sağlığınla Oynama
Sen de yararları olduğundan dolayı bir yağ türünü her pişirme yöntemiyle kullananlardan mısın? O zaman bu yazıyı iyi okumalısın, çünkü fark etmeden yararlı olduğunu düşündüğün yağı fazla ısıya maruz bırakarak sağlıksız hale dönüştürüyor olabilirsin! Pişirmek için koyduğun yağı duman çıkana kadar bekletiyorsan dikkat! Çıkan bu duman aslında o yağı yaktığının ve sana yarar getirmeyeceğinin bir göstergesi.
Dumanlanma noktası; ısıtılan yağdan duman açığa çıkmaya başladığı sıcaklık olarak tanımlanmaktadır. Çıkan bu duman, yıkımın bir göstergesidir. Yüksek sıcaklık ile beraber bir noktadan sonra trigliseritler yıkılmaya başlayarak gliserol ve serbest yağ asitlerine ayrılır. Gliserol daha sonra çıkan bu dumanın temel bileşenlerinden olan akrolein adlı uçucu bileşiklere yıkılır. Yapılan birçok araştırma bu bileşiklerin sağlığa zararlı etkileri olduğunu söylüyor. Özellikle akrolein adlı madde daha çok sigara dumanıyla maruz kaldığımız ve vücutta kanser oluşum riskini arttıran maddeler arasında geçiyor! Bu yüzden yemeklerde uygulayacağın sıcaklık derecesine göre kullanacağın yağı doğru seçmelisin.
Aşağıdaki tabloda da görebileceğin gibi rafine edilmemiş keten tohumu, ceviz, mısırözü, aspir, soya, yer fıstığı yağı, tereyağı ve naturel sızma zeytinyağı aslında en kolay yanan yağlar arasında. Isıya en dayanıklılar arasında ise avokado yağı, rafine mısır özü, hindistan cevizi, aspir, ay çiçek, soya ve yer fıstığı gibi yağ türleri yer alıyor.
Daha ayrıntılı incelemen için işte sana “Natural Health Research Institure” verilerine göre yağların dumanlanma noktaları;
• **R.E: Rafine Edilmemiş
• ** R. : Rafine
• **Y.R: Yarı Rafine
Yağlar Dumanlanma Noktası
R. E Keten Tohumu Yağı 107 °C
R. E Ayçiçek Yağı 107 °C
R.E Aspir Yağı 107 °C
R. E Mısır Yağı 160 °C
Naturel Sızma Zeytinyağı 160 °C
R. E Yerfıstığı Yağı 160 °C
Y.R Soya Yağı 160 °C
R.E Ceviz Yağı 160 °C
Tereyağı 177 °C
Y. R Kanola Yağı 177 °C
R. E Hindistan Cevizi Yağı 177 °C
R.E Susam Yağı 177 °C
Y. R Ceviz Yağı 204 °C
R. Kanola Yağı 204 °C
Susam Yağı 210 °C
Pamuk Yağı 216 °C
Üzüm Çekirdeği Yağı 216 °C
Badem Yağı 216 °C
Ceviz Yağı 221 °C
Fındık Yağı 221 °C
R. Yer Fıstığı Yağı 232 °C
R. Ayçiçek Yağı 232 °C
R. Mısır Yağı 232 °C
Palm(Hurma) Yağı 232 °C
R. Hindistan Cevizi Yağı 232 °C
R. Yer Fıstığı Yağı 232 °C
R. Soya Yağı 232 °C
Pirinç Kepeği Yağı 266 °C
R. Aspir Yağı 266 °C
Avokado Yağı 271 °C