Yağı Yakma, Sağlığınla Oynama

Sen de yararları olduğundan dolayı bir yağ türünü her pişirme yöntemiyle kullananlardan mısın? O zaman bu yazıyı iyi okumalısın, çünkü fark etmeden yararlı olduğunu düşündüğün yağı fazla ısıya maruz bırakarak sağlıksız hale dönüştürüyor olabilirsin! Pişirmek için koyduğun yağı duman çıkana kadar bekletiyorsan dikkat! Çıkan bu duman aslında o yağı yaktığının ve sana yarar getirmeyeceğinin bir göstergesi.
Dumanlanma noktası; ısıtılan yağdan duman açığa çıkmaya başladığı sıcaklık olarak tanımlanmaktadır. Çıkan bu duman, yıkımın bir göstergesidir. Yüksek sıcaklık ile beraber bir noktadan sonra trigliseritler yıkılmaya başlayarak gliserol ve serbest yağ asitlerine ayrılır. Gliserol daha sonra çıkan bu dumanın temel bileşenlerinden olan akrolein adlı uçucu bileşiklere yıkılır. Yapılan birçok araştırma bu bileşiklerin sağlığa zararlı etkileri olduğunu söylüyor. Özellikle akrolein adlı madde daha çok sigara dumanıyla maruz kaldığımız ve vücutta kanser oluşum riskini arttıran maddeler arasında geçiyor! Bu yüzden yemeklerde uygulayacağın sıcaklık derecesine göre kullanacağın yağı doğru seçmelisin.
Aşağıdaki tabloda da görebileceğin gibi rafine edilmemiş keten tohumu, ceviz, mısırözü, aspir, soya, yer fıstığı yağı, tereyağı ve naturel sızma zeytinyağı aslında en kolay yanan yağlar arasında. Isıya en dayanıklılar arasında ise avokado yağı, rafine mısır özü, hindistan cevizi, aspir, ay çiçek, soya ve yer fıstığı gibi yağ türleri yer alıyor.
Daha ayrıntılı incelemen için işte sana “Natural Health Research Institure” verilerine göre yağların dumanlanma noktaları;
• **R.E: Rafine Edilmemiş
• ** R. : Rafine
• **Y.R: Yarı Rafine
Yağlar                         Dumanlanma Noktası
R. E Keten Tohumu Yağı            107 °C
R. E Ayçiçek Yağı                     107 °C
R.E Aspir Yağı                          107 °C
R. E Mısır Yağı                        160 °C
Naturel Sızma Zeytinyağı          160 °C
R. E Yerfıstığı Yağı                   160 °C
Y.R Soya Yağı                         160 °C
R.E Ceviz Yağı                        160 °C
Tereyağı                                   177 °C
Y. R Kanola Yağı                      177 °C
R. E Hindistan Cevizi Yağı        177 °C
R.E Susam Yağı                      177 °C
Y. R Ceviz Yağı                         204 °C
R. Kanola Yağı                          204 °C
Susam Yağı                              210 °C
Pamuk Yağı                              216 °C
Üzüm Çekirdeği Yağı                 216 °C
Badem Yağı                              216 °C
Ceviz Yağı                                  221 °C
Fındık Yağı                                 221 °C
R. Yer Fıstığı Yağı                       232 °C
R. Ayçiçek Yağı                           232 °C
R. Mısır Yağı                              232 °C
Palm(Hurma) Yağı                       232 °C
R. Hindistan Cevizi Yağı               232 °C
R. Yer Fıstığı Yağı                        232 °C
R. Soya Yağı                               232 °C
Pirinç Kepeği Yağı                       266 °C
R. Aspir Yağı                               266 °C
Avokado Yağı                              271 °C