Yeni Bir Trend: Mantar Tozları

Mantarlar, yıllardır mutfağımızın bir köşesinde mucizevi bir besin olarak durmaktadır. 
Mucizevi bir besin olarak anılmasının nedeni ise hem vücudumuza sağladığı hem de ekosisteme sağladığı faydalardandır. Düşük kalori ve yüksek besin değeri ile de insan sağlığı açısından oldukça değerli bir besindir.
Protein, selenyum, potasyum ve birçok mineral açısından zengindir. Yapılan araştırmalarda mantarların, toplandıktan sonra maruz kaldığı güneşe bağlı olarak d vitamini içeriğinin arttığı gösterilmiştir. Aynı zamanda kanser, kalp hastalıkları ve Alzheimer’a karşı koruyucu etki gösteren ‘ergotionein ve glutatyon’ antioksidanlarını da barındırmaktadır.
Mantar, vücudumuza sağladığı faydalar ve kaliteli besin içeriği ile bu sene de önde gelen yiyecek trendlerinden biri ancak bu sefer toz hali ile karşımıza çıkmakta. 

Mantar tozu yapmanın iki yolu mevcut:
• Kurutulmuş mantarları blenderdan geçirerek ya da önce mantarın özünü çıkartarak, sonra bu özü
santrifüj ederek mantar tozu elde edebilirsiniz.
• İnternet üzerinden de satın alabilirsiniz.
Toz haline getirdiğiniz mantarı, isterseniz kaya tuzu, pul biber, karabiber ve kekik ile
karıştırarak, isterseniz de sade haliyle bir kavanozda saklayabilirsiniz. Zaman zaman
yemeklerinize ve çorbalarınıza rahatlıkla ekleyerek hem yemeklerinizin lezzetini hem
de besin değerini arttırabilirsiniz.

Şimdiye kadar 14 bin tür mantar tanımlanmış olmakla birlikte uzmanlar bunun çok daha fazlasının
keşfedilmeyi beklediğini söylüyorlar. Sağladığı faydalar ve kullanım amaçları da mantardan
mantara farklılık gösterebiliyor. Sizinle bir kaç mantar tozu takviyesini ve faydalarını paylaşmak
istiyoruz;

Aslan yelesi (lions mane) : Odaklanma, netlik , hafıza
• Chaga: Bağışıklık, antioksidan ve sindirim
Kordiseps (cordyceps): Enerji, dayanıklılık, zindelik

Sayısız faydası da olsa yine de yanlış bir uygulamadan kaçınmak adına mantar tozu tüketirken uzmanlara danışıp bilinçli bir şekilde kullanmamız gerektiğini unutmayalım.