Yeterince uyuyamazsanız, çok fazla yiyebilirsiniz!
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde uyku süresi ve kalitesinin besin seçimi ve tüketimi üzerindeki etkisini inceleyen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Yetersiz uyku obezite ile ilişkilidir, ancak tekrarlanan yetersiz uyku durumu, enerji harcamasını ve dengesini nasıl etkilediği hakkında çok az şey bilinmektedir.
Yapılan bir çalışmada , yetersiz uyku durumunda artan besin alımının, uyanıklığı sürdürmek için gereken enerjiyi sağlamanın fizyolojik bir uyum olduğunu gösteriyor!
Yani uyku düzeni bozukluğu obezite ve aşırı kilolu olma riskine katkı sağlayabiliyor.
Bunun yanında gece atıştırması ve uyku periyoduna yakın besin tüketiminin sağlıklı bireylerin uyku kalitesini de olumsuz yönde etkileyeceği düşünülmektedir.
- Amerikan Kalp Derneği’nin çalışmaları da gösteriyor ki; günde 20 dakika daha az uyuyan insanlar, her gün ortalama 549 ek kalori alıyor ve buna nazaran aktivite için kullanılan enerji miktarları değişmiyor. Bu da daha az uyuyan insanların ek kalori yakmadığını gösteriyor.
- Hollanda Vrije Üniversitesi Diyabet ve Beslenme Bilimleri Bölümü’nde yapılan başka bir çalışmada da uykudan mahrum kalan insanların diyet örüntülerinin de değiştiği ve daha fazla yağlı ve daha az proteinli beslendiklerini gösteriyor.
Peki iştah ve uyku düzeninin bağlantısı nedir?
Uykusuzluk, vücut yağ depolarını ve iştah mekanizmasını kontrol eden leptin ve grelin hormonlarının salınımında sorunlara yol açabilir. Uykusuzluk ile: iştahı ve besin alımını arttıran grelin hormonu seviyeleri artarken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonu baskılanır ve bunun sonucunda da obezite riski artabilir.
Formeo diyetisyenleri der ki: Bedeninin, ruhunun dinlenmesi, güçlü bir bağışıklık ve iştah yönetimi için günde 6-9 saat uykuya ihtiyacın var. Bunun için eve gittiğinde ışıkları en az seviyeye getir, telefonu ve bilgisayarı bir kenara bırakmaya çalış. Böylece mavi ekran maruziyetini azaltarak daha kaliteli bir uyku çekebilirsin.
İyi uykular :)