Yılbaşında Alkolü Biraz Fazla Kaçırmak Mı?
DEHİDRASYON:
Alkol aldığın gece ve sonrasındaki 24 saat vücuduna yaşattığın en büyük olumsuzluk dehidrasyon yani sıvı kaybı ! Alkol bir sıvı olabilir ancak diüretik bir sıvıdır. Ne demek diüretik sıvı? Fazla alkol alımı vücudun su dengesini bozarak vücudundan su kaybına neden olur demektir. Alkol tüketilen gecelerde sık sık idrara çıkmanın nedeni de işte tam olarak bu.
TRENDY DİYETİSYEN NOTU: Ertesi gün bol bol su içmelisin. Ortalama 2,5-3 litre ile kaybettiğin suyu tamamlamalısın.
AĞRI:
Fazla alkol tüketimi kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu durum beynimizdeki damarlarında genişlemesine ve kafatası basıncının artmasına yol açar. Artan basınç sonucu ağrı sinirleri bunu hisseder ve ertesi sabah baş ağrısı problemiyle karşı karşıya kalırsın.
TRENDY DİYETİSYEN NOTU: Özellikle koyu renkli ve alkol oranı yüksek alternatiflerde akşamdan kalma baş ağrısını şiddetlendirecek kimyasallar daha yoğundur. Alkol oranı düşük içkiler her zaman tercihin olmalı.
YORGUNLUK:
Alkol; karaciğerin glikoz üretip, kan dolaşımına karıştırma görevini yerine getirmesini engeller. Enerjinin azalmasına ve direnç kapasitesinin düşmesine neden olur. Unutma karaciğerin gece boyunca tükettiğin kadehlerce alkolü bir anda detoksifiye edemiyor.
TRENDY DİYETİSYEN NOTU: Karaciğerini daha fazla yormamak için yavaş tüketmeye dikkat et! Ertesi gün yapabileceğin tek şey vücudunun alkolü atmasını beklemek… Bu yorgunluk birkaç saat de sürebilir, 36 saate kadar da uzayabilir.
SİRKADİYEN RİTİM:
Fazla alkol tüketimi; uyku düzenini ve bunun sonucu olarak da yenilenme sürecini hem zihinsel hem fiziksel olarak sekteye uğratır.
TRENDY DİYETİSYEN NOTU: Alkol tüketimini toplantılara katılacağın ya da önemli kararlar alman gereken günler öncesinde tercih etme!
MİDENE DİKKAT!
Fazla alkol tüketimi mideyi rahatsız eder ve ertesi gün bir şeyler yemeyi bırak yemeğin kokusu bile mide bulantını tetiklemeye sebep olabilir.
TRENDY DİYETİSYEN NOTU: Bu noktada sana daha fazla verebileceğim bir tavsiye yok maalesef. Ertesi gün, mide bulantın geçene kadar güzelce dinlenmek en iyi ilaç olacaktır.
ÜZGÜNÜM DAHA FAZLASI DA VAR…
Karaciğer, aldığın alkolün çoğunu işlerken bir miktarını da nefes, ter ve idrar yoluyla dışarıya atar. Akşamdan kalma bireylerin dışarıya kötü bir koku yaydığı bilimsel bir gerçek maalesef.
TRENDY DİYETİSYEN NOTU: Bu konudaki tek çözümüm ertesi gün önemli toplantılarını ertelemek olabilir.
UNUTMADAN KÖTÜ HABER!
Vücudun alkole yağ muamelesi yapar ve depolar. Bir gramında 7 kalori olduğu gerçeğini ve olumsuz etkilere sahip bu uzun listeyi lütfen unutma! Tartım gününden bir gün önce asla alkol alma ve alkol nedeniyle kendini tartıda hayal kırıklığına uğratma.
ERTESİ GÜNÜN 10 ALTIN KURALI
1. Bol bol su tüket! Vücudunun alkolü atmasına yardımcı en iyi formülü sudur. Elektrolit içeren sporcu içecekleri ya da doğal maden suları değil, unutma!
2. Vücudundaki toksinleri atmak için gün içerisinde tekrar alkol tüketmemen gerektiği söylemeME gerek yok sanırım.
3. ‘’45 dakikalık doğa yürüyüşü’’ Ertesi gün kendini daha iyi hissetmeni sağlayarak şişkinlik ve ödem problemini ve en önemlisi toksinleri atmana yardımcı olacak en mükemmel çözümdür.
4. Vücudundan alkolü atman 24 hatta 36 saate kadar uzayabilir unutma! Bu süreci hızlandırmak için ertesi gün mutfak detoksunun tam zamanı!
5. Ertesi gün midenize dost çok tahıllı, tam buğday, tam tahıllı ekmek tüket.
6. Gece biraz fazla kaçırdığınızı düşünüyorsan; ekmek dilimlerinden feragat etmeniz gerektiğini unutma. Sonuçta; 1 kadeh şarap 1,5 dilim, 1 duble rakı ise ortalama 4 dilim ekmeğe eşdeğerdir.
7. Bugün baharat ve sirkeden kaçın. Çok baharatlı yemekler hem ödem atımınızı zorlaştırır hem de mide rahatsızlığını tetikler.
8. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmen antioksidan içerikleriyle toksinleri kapı dışarı etmene yardımcı olacaktır.
9. Gürültüden ve gereksiz ışıktan uzak durarak beden detoksunu da unutma!
10. Biyolojik ritim bozulduğu için ortalama 7-8 saat uyuyarak ertesi gün ritmini eski düzenine döndürmeye çalış.