Yüksek Tansiyona Karşı Doğal Destek

Dünyada kardiyovasküler hastalıklardan ölüm ilk sıralarda yer alıyor. Günümüzün en büyük problemlerinden birisi haline gelen yüksek tansiyon çoğu kişinin korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Maalesef sağlıksız beslenme, artan tuz tüketimi, yüksek stres tansiyonu tetikleyen unsurların temellerini oluşturuyor. Peki, tansiyon yüksekliğinde çoğumuzun bildiği limon dışında hangi besinler tansiyonu düşürmede büyük rol oynuyor? Sen de günlük beslenmene ekleyeceğin bazı besinler ile hem kalbini koruyabilir hem de yüksek tansiyonunu düşürmeye yardımcı etki oluşturabilirsin.
Düşük Glisemik İndeks ve yüksek lif: 2015 yılı International Journal of Hypertension’da yapılan araştırmaya göre kan şekerini yavaş yükselten yani düşük glisemik indeksli besinlerle beslenme küçük ve büyük tansiyonu düşürmede büyük etki gösteriyor. Araştırmaya göre bireylerin düşük glisemik indeksle beslenmesi 24 saatlik tansiyon sonuçlarında olumlu yanıtlar veriyor. Bununla beraber çalışmalar yüksek lif içerikli beslenmenin de tansiyonu düşürdüğünü söylüyor. Bu lifli besinlerde en iyi örnekler arasında yulaf, sebzeler ve kurubaklagiller bulunuyor.
Potasyum Kaynakları: Potasyumdan zengin besinler, kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Potasyumdan zengin beslenirken diyetin glisemik indeksini de kontrol etmeyi unutmamalısın. Bu besin grupları arasında domates, tatlı patates, kırmızı pancar, kırmızı erik, balık ve süt ürünleri giriyor!
Hindistan cevizi: 2013 yılı International Journal of Medical Research&Health Sciences’da yapılan araştırmaya göre Hindistan cevizi suyu tüketimi bireylerin tansiyonunu düşürmede büyük etki gösteriyor. Çalışmaya göre bu etkinin Hindistan cevizi suyunun yüksek miktarda potasyum kaynaklı olması sebebiyle damarları genişleterek tansiyonu düşürücü etki göstermektedir.
Sarımsak: İşte sana en iyi tansiyon düşürücü besin sarımsak! 2014 Journal of Paramedical Sciences’ta sarımsak ve tansiyon üzerine yapılan araştırmaya göre sarımsak hidrojen sülfid üretimini destekleme ve allisin içeriği sayesinde tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor. Çalışmaya göre sarımsak prostaglandin benzeri etki ile periferal vasküler direnci de düşürüyor. Ayrıca iyi bir antioksidan olan selenyum kaynağı da olan sarımsak damarların oksidatif stresle hasar görmesini de azaltarak damar kalitesini arttırıcı özellik gösteriyor. Ayrıca 2015 yılı Journal of Clinical Hypertension’da yapılan çalışma da bu görüşü destekliyor.
Probiyotikler: American Kalp Birliğinin 2014’te Hypertension dergisinde yayınladığı makaleye göre düzenli probiyotik kullanımı sistolik ve siyastolik basıncın düşmesine yardımcı oluyor. Araştırmaya göre probiyotikler vücutta kan basıncını düşürmede rol oynayan etken maddelerin salgılanmasını destekleyerek tansiyon düşürücü etki gösteriyor. Çalışmada 8 hafta boyunca düzenli probiyotik kullanan bireylerin tansiyonlarında anlamlı derecede düşüş gözleniyor. Ayrıca 2016 yılı Integrated Blood Pressure Control’deki bir çalışmaya göre probiyotikler antihipertansif peptiler üreterek ACE-inhibitör aktivitesi gösterir. Bu aktivite kan damarlarının daralmasına yol açan madde üretimini bloke ederek tansiyonu düşürücü etki oluşturur.
Kırmızı Pancar: Sporcuların en önemli besinleri arasında yer alan pancar aslında kalp dostu olması ile biliniyor. Doğal nitrat kaynağı olan kırmızı pancar midede nitrik oksite dönüşerek damarların genişlemesine kan dolaşımının rahatlamasına destek oluyor. 2015 yılı Nutrients dergisindeki bir çalışma da pancarın bu özelliği sayesinde küçük ve büyük tansiyonu düşürmede etkili bir besin olduğunu söylüyor.
Light süt grupları: Light süt grupları, doymuş yağ gruplarından fakir olması sayesinde kalp damar sağlığını destekliyor. Ayrıca tam yağlı süt gruplarına göre daha fazla kalsiyum içermesiyle de kalsiyumun tansiyonu düşürme özelliğinden faydalanıyor. 2011 yılı Current Cardiovascular Risk Reports’a göre de light süt tüketimi bu özellikleri sayesinde tansiyonu düşürücü etki gösteriyor.
Kakao: Kakao yüksek flavanol içeriği sayesinde kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. 2010 yılı Amerikan Journal of Hypertension’da yayınlanan bir çalışmada, kakao içinde bulunan prosiyanidin ve spesifik flavanoller sayesinde ACE-enzim aktivitesini inhibe ederek kan basıncının düşmesinde rol oynuyor. Ayrıca içeriğindeki magnezyum sayesinde damarların rahatlamasını sağlayarak da tansiyonun düşmesine destekçi oluyor.
Baharatlar: Zerdeçal, karabiber baharatlar arasında tansiyon düşürücüler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2011 yılı Nutrition &Metabolism’deki bir araştırmaya göre zerdeçal içerisindeki kurkumin ve kara biber içerisindeki piperin adlı etken maddeler damarların genişlemesine destek olarak tansiyonu düşürmede rol alıyor.
Paketli ürünlerdeki tuz miktarına dikkat: Dünya Sağlık Örgütüne göre günlük alınması gereken tuz miktarı 5 g, fakat Türkiye maalesef ki 18 g ile bu değerlerin neredeyse 3 katına kadar çıkarak ilk sıralarda yer alıyor. Bu tuz miktarı bireylerin yemeklere kendi ilavesi dışında tükettikleri paketli ürünlerden de fazlasıyla gelmektedir. Bu yüzden tükettiğin ürünlerin etiket bilgisini kontrol et, yüksek miktarda tuz içeren ürünleri tercih etme